G4Media.ro

Europarlamentarul Vlad Gheorghe: Am solicitat azi Comisiei Europene să respingă modificările propuse…

Sursa: Facebook/ Vlad Gheorghe

Europarlamentarul Vlad Gheorghe: Am solicitat azi Comisiei Europene să respingă modificările propuse de guvernul PSD-PNL la PNRR. Este clar că tăieri iresponsabile – minus 740 de milioane de la spitale – pun în pericol cetățenii europeni

Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, a anunțat, luni, pe Facebook, că a solicitat Comisiei Europene să respingă modificările propuse de guvernul PSD-PNL la PNRR. ”Este clar că tăieri iresponsabile – minus 740 de milioane de la spitale – pun în pericol cetățenii europeni, fiind împotriva obiectivelor Uniunii Europene și a scopului Mecanismului de redresare și reziliență”, a mai scris europarlamentarul USR.

Șase spitale sau secții noi ale unor unități medicale pierd finanțarea din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din cauza „riscului ridicat” de nerealizare, potrivit cererii de modificare a PNRR pe care Guvernul a trimis-o vineri la Bruxelles. Documentul a fost obținut de Economedia și G4Media.

Dezvoltarea infrastructurii publice spitalicești s-a diminuat cu suma de 677 milioane euro, de la 1.724.050.00 euro (alocarea inițială) la 1.047.050.000 euro. Pentru a diminua fondurile, Ministerul Sănătății a propus eliminarea de la finanțarea prin PNRR a șase proiecte, identificate cu „un risc ridicat” în implementare

Redăm mai jos integral postarea lui Vlad Gheorghe pe Facebook:

”Blocăm tăierile din PNRR la Bruxelles! Ciolacu vrea să ia de la spitale, școli și creșe ca să păstreze pensiile speciale, dar n-o să-i meargă. Am solicitat azi Comisiei Europene să respingă modificările propuse de guvernul PSD-PNL la PNRR. Este clar că tăieri iresponsabile – minus 740 de milioane de la spitale – pun în pericol cetățenii europeni, fiind împotriva obiectivelor Uniunii Europene și a scopului Mecanismului de redresare și reziliență.

Am amintit Comisiei că îmbunătășirea sistemului de sănătate a fost una dintre prioritățile UE și implicit o prioritate a României în crearea MRR, respectiv alocarea către țara noastră a 30 de miliarde de euro prin acest mecanism. Pregătirea sistemului medical pentru o eventuală criză este una dintre principalele condiții care au stat la baza Mecanismului de redresare și reziliență – cum să tai de la spitale în PNRR? Modificarea guvernului Ciolacu este clar împotriva cererii inițiale și riscă să invalideze tot pachetul de reforme pentru România.

Banii europeni trebuie să fie cheltuiți responsabil de către guverne, nu în bătaie de joc și în ciuda nevoilor propriilor cetățeni. Care nu pot fi penalizați de două ori – prin nealocarea sumelor din PNRR pentru reforme, sustenabilitate și reziliență ȘI lăsarea a milioane de români fără asistență medicală. În ce univers se potrivește asta cu scopul Mecanismului de redresare și reziliență? Ce urmează în cazul unei noi crize sanitare, care stat membru din UE va absorbi povara creată de guvernul Ciolacu, trimitem toți pacienții români să se trateze în Austria, în Franța, în Germania?

Nu putem permite modificarea PNRR în orice fel, este treaba Comisiei și a celor de la Bruxelles să vegheze că obiectivele asumate prin Mecanismul de redresare și reziliență sunt urmate întocmai de fiecare plan național. Comisia are datoria să intervină dacă guvernele nu sunt în stare sau vor să ”fenteze” regulamentul și scopul celui mai ambițios mecanism de finanțare din istoria Uniunii.

Ce face guvernul Ciolacu prin fițuica rușinoasă trimisă la Bruxelles pentru modificarea PNRR? Taie exact acele reforme și investiții necesare României ca să devină o țară europeană dezvoltată. Taie 740 de milioane de euro de la spitale, când zi de zi avem români uciși de lipsurile și corupția din sistemul de sănătate. Taie de la școli când avem județe întregi cu WC în curte și suntem ”campioni” la abandon școlar. Taie de la creșe când avem o popuație îmbătrânită și suntem din ce în ce mai puțini, dar plătim un minister al ”familiei” pentru ”specialii” de partid.

Și hai să nu uităm esențialul: PNRR este menit să ajute fiecare stat membru și întreaga UE să iasă mai puternică și mai rezilientă din criză, iar fiind un fond fără precedent are și condiții fără precedent. Pe scurt, este aproape imposibil să furi aceste fonduri, care sunt tocmai de aceea condiționate de reforme și investiții ambițioase.

Dacă la Bruxelles sunt acceptate modificările aberante și iresponsabile ale guvernului Ciolacu se deschide o cutie a Pandorei. Ar fi creat un precedent extrem de periculos pentru aște guverne UE care pot să solicite la rându-le mai puține reforme și să aibă solicitări clar împotriva scopului mecanismului de redresare. Nu putem pune în pericol întreaga construcție Next Generation EU și să amanetăm viitorul generațiilor care vin doar pentru că nu vrea Ciolacu să elimine pensiile speciale.”

Context

Cele șase proiecte sunt, potrivit documentului obținut de Economedia și G4Media, următoarele:

 • Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Buftea si desfiintare constructii existente (C1-C15), relocarea statiei de oxigen si relocarea gospodariei apa (96 milioane euro)
 • Construire Corp nou Departament Sanatatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Apostol Andrei Constanta (142 milioane euro)
 • Constructia de sectii de obstretica si ginecologie, neonatologie, chirurgie, pediatrica si pediatrie Arad – unitati noi (95 milioane euro)
 • Constructia Spitalului de Urgenta Prof. Dr. Dimitrie Gerota intr-o noua locatie (202 milioane euro)
 • Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie si Boli Infectioase Brasov (96 milioane euro)
 • Spitalul Juidetean de Urgenta Alba Iulia – Relocarea si modernizarea activitatii sectiei de oncologie si infiintare compartiment cardiologie interventionala (46 milioane euro)

Aceste proiecte ar urma să fie finanțate ori prin împrumuturi BEI, ori prin transferul către Programele din politica de coeziune, se arată în document.

Fondurile din PNRR sunt nerambursabile, în timp ce banii de la BEI sunt sub formă de împrumut ce trebuie returnat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Oricum nu se vor face aceste spitale niciodată, competenții de la conducere n-ar fi în stare să facă așa ceva. De ce se încăpățânează să țină țara în sărăcie și prostie nu înțeleg, ar avea și ei mult mai mult de beneficiat de pe creșterea economică a țării și a nivelului de trai. Dar na, așa e când nu vezi decât ziua de azi, maxim și ziua de mâine.

  • „Nu se vor face niciodata ” de un guvern al mafiei USL. Dar pentru un guvern USR exact astea ar fi prioritatile. Iar anul viitor votam.

 2. pai 740 milioane pentru sanatate in minus pentru romani sa-i lase in pace cu PENSIILE SPECIALE , si …. de romani vor vota in continuare PSDNLUDMR

 3. Da, acum o sa sara toti ca USR e impotriva romanilor si a Romaniei! Hi cu mazetele, faceti-l praf!

  • Păi, da! Pt ca nu mesajul USR nu e adecvat, si nici ca USR are o problemă, ci majoritatea votanților români, care in întunecimea minții lor, iubesc pomenile si minciunile PSD-PNL-UDMR, în detrimentul corectitudinii cerute de USR…