G4Media.ro

Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe: Am cerut sancționarea de către UE a oligarhilor…

Foto: Vlad Plahotniuc și Ilan Sor / Facebook

Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe: Am cerut sancționarea de către UE a oligarhilor corupți Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc / Să nu mai poată călători în statele membre și averile lor de pe teritoriul acestora să fie sechestrate

Europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, anunță, într-o postare pe Facebook, că a solicitat, joi, înaltului reprezentant pentru politică externă UE, Josep Borrell, sancționarea de către UE a oligarhilor corupți Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Gheorghe precizează că a solicitat includerea celor doi fugari pe lista de sancțiuni a Uniunii, să nu mai poată călători în statele membre și averile lor de pe teritoriul acestora să fie sechestrate. Amintim că guvernele Marii Britanii și al Statelor Unite i-au sancționat pe Shor si Plahotniuc.

Redăm mai jos postarea integrala a europarlamentarului Vlad Gheorghe:

”Am cerut sancționarea de către UE a oligarhilor corupți Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc!

Am solicitat azi înaltului reprezentant pentru politică externă UE, Josep Borrell să includă cei doi fugari pe lista de sancțiuni a Uniunii, să nu mai poată călători în statele membre și averile lor de pe teritoriul acestora să fie sechestrate. Alături de colega mea suedeză din grupul Renew Europe, Karin Karlsbro am transmis șefului diplomației europene că nu putem permite interferențe din partea unor indivizi profund corupți și anti-europeni pe teritoriul Uniunii și al unei țări candidate la aderare. Mai ales în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin la granițele UE, protejarea Moldovei de influențele rusești este cu atât mai importantă și o problemă de securitate care privește toată Europa.

Vă amintesc că finanțatorul protestelor de la Chișinău, deputatul fugar Ilan Șor, liderul Partidului Șor din Moldova este condamnat încă din 2017 la șapte ani şi șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Împreună cu ”colegul” lui de fraudă bancară, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahontiuc, Șor este dat în căutare internațională. Ambii au fost puși sub sancțiuni de către Statele Unite și Marea Britanie, iar bunurile lor din repectivele țări au fost ”înghețate”.

Context

După SUA, Guvernul Marii Britanii i-a sancționat pe data de 9 decembrie pe Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, anunță Ambasada Marii Britanii la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

„Cetățenii moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugari de justiția moldovenească, au fost astăzi, 9 decembrie, sancționați de Guvernul Marii Britanii în temeiul Regulamentului privind sancțiunile anticorupție din Marea Britanie. Orice active deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie, sau în oricare dintre Teritoriile de peste mări ale Marii Britanii precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor Marii Britanii li se va interzice toate tranzacțiile economice cu oricare dintre persoanele sancționate cărora li se refuză intrarea în Marea Britanie”, se arată în comunicat.

Amintim că pe 26 octombrie, autoritățile americane au anunțat că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și partidul condus de acesta, alături de un grup de persoane din Federația Rusă, au fost incluse pe Lista Magnitsky.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. frauda asta bancara s-a petrecut pe parcursul a vreo 4 ani, din 2011. practic, au dat credite fara acoperire din 3 banci de stat, banca sociala, unibank si banca de economii la mai multe companii off shore controlate de mai multi politicieni, printre care si presedintele de administratie al uneia dintre cele 3 banci, recte ilan shor.
    banii au ajuns la plahotniuc, vlad filat, ilan shor si multi altii. doar pe plahotniuc si pe shor ii injura toti. pe vlad filat, care a furat cam 150 de milioane de dolari din miliardul respectiv, il menajeaza. si asta pentru ca actualul presedinte, maia sandu, provine din partidul condus pe vremuri de filat, in guvernul caruia a fost si maia sandu ministru al educatiei.