G4Media.ro

Europarlamentarul Nicu Ștefanuță cere guvernului să verifice toate azilele care primesc finanțarea…

Sursa: Facebook/ MIPE

Europarlamentarul Nicu Ștefanuță cere guvernului să verifice toate azilele care primesc finanțarea europeană / ”Am cerut și Comisiei Europene să facă un audit lărgit tuturor proiectelor sociale finanțate cu bani europeni din România, pentru a verifica cum sunt tratați bătrânii, orfanii, copiii”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor/ALE) cere, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ciolacu, un audit asupra tuturor azilelor care primesc finanțare europeană, astfel încât să se poată identifica eventualele probleme și să se adopte măsuri în consecință. Ștefănuță a adresat o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, ministrului Finanțelor Publice Marcel Boloș și ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene Adrian Câciu ”cu privire la problemele alarmante descoperite recent în azilele de bătrâni din țară.”

Europarlamentarul sibian a solicitat:

  • lista azilelor din România care beneficiază de finanțare europeană;
  • suma totală de bani de la bugetul de stat alocată fiecărui azil în ultimii ani pentru a putea evalua condițiile existente în aceste instituții;
  • informații cu privire la programele și serviciile existente în România în scopul îngrijirii seniorilor și măsurile pe care guvernul intenționează să le adopte pentru a preveni astfel de abuzuri și a asigura respectarea drepturilor și demnitatea acestora;
  • o anchetă riguroasă în legătură cu toate bunurile și proprietățile seniorilor din azilele de bătrâni în ultimii cinci ani, pentru a verifica dacă transferurile de proprietate au fost efectuate legal și nu au fost rezultatul unor infracțiuni sau abuzuri.

“Bătrânețea nu este o boală. Cei mai mulți dintre noi ajungem acolo și iată că statul ne parchează la marginea societății uitați, furați și loviți. Mă tem că e la fel pentru copiii din orfelinate, pentru bolnavii din spitale, pentru bătrânii din alte azile. Dacă cei amărâți sunt lăsați pe margine, Europa are rolul să intervină acolo unde statul eșuează. Am cerut și Comisiei Europene să facă un audit lărgit tuturor proiectelor sociale finanțate cu bani europeni din România, pentru a verifica cum sunt tratați bătrânii, orfanii, copiii. Nu putem permite ca banul european să ajungă în mâinile agresorilor” declară Nicu Ștefănuță.

România dispune de aproximativ 700 de azile de bătrâni, dintre care doar aproximativ 150 sunt instituții de stat, iar celelalte sunt deținute de entități private. Este important de menționat că toate aceste aziluri beneficiază de finanțare din partea statului în diverse forme, iar unele primesc finanțare din fonduri europene.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță alimentară (ENVI), în Comisia pentru Transporturi și Turism (TRAN) și face parte din delegația Parlamentului pentru Relațiile UE cu Moldova precum și din Delegația Parlamentului pentru relația cu NATO. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. se mai trimit multe cozi de topor in controale anuntate?