G4Media.ro

Europarlamentarii Vlad Botoș și Eugen Tomac cer anchetarea relațiilor Austriei cu Rusia

Sursa foto: dreamstime

Europarlamentarii Vlad Botoș și Eugen Tomac cer anchetarea relațiilor Austriei cu Rusia

Europarlamentarii Vlad Botoș (USR) și Eugen Tomac (PMP) au trimis miercuri responsabilului european cu implementarea sancțiunilor UE, David O’Sullivan, o scrisoare oficială în care cer Comisiei Europene să înceapă o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancțiunilor împotriva Rusiei și a direcției politice a Uniunii, potrivit unui comunicat USR.

Solicitarea vine după ce Viena a respins categoric acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Solicitarea celor doi europarlamentari vine ca urmare a suspiciunii asupra existenței unei posibile încălcări a sancțiunilor împotriva Rusiei de către Austria.

„Simpla critică a Austriei nu mai este suficientă. Politica Vienei aruncă o umbră asupra capacității UE de a face față conflictelor și crizelor într-o manieră coordonată. Lipsa de solidaritate a Austriei cu cauza europeană vorbește despre loialitatea factorilor de decizie politică și a companiilor sale”, se menționează în scrisoarea semnată de Botoș și Tomac.

Uniunea Europeană și-a asumat o politică de reducere drastică a relațiilor economice cu Rusia, pentru a nu susține mașina de război împotriva Ucrainei. Astfel, importurile Uniunii au scăzut cu aproximativ 82%, în timp ce Austria și-a crescut importurile din Rusia într-un mod spectaculos, în 2021 cu 77,6% față de 2019, iar în 2022 cu 252% comparativ cu 2019.

Scopul acestei solicitări este creșterea presiunii asupra Austriei cu privire la votul negativ prin care țin România în afara Spațiului Schengen, arată cei doi europarlamentari.

„Este important ca europarlamentarii români să acționeze prin toate pârghiile legale pentru a încerca să identifice cauzele posibile ale poziției Austriei, dar și pentru a contribui la rezolvarea acestei situații. Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri clare atât în cazul posibilelor încălcări ale sancțiunilor, cât și în cazul încălcării drepturilor românilor și bulgarilor”, susțin cei doi semnatari ai scrisorii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. poate aflam si noi cum se alimenteaza si MOL si LUKOIL cu combustibil , ca asa am un sentiment ca ar fi si Austria pe undeva implicata impreuna cu Ungaria in afaceri cu Rusia

  2. Iar Rareș Bogdan doar latră la microfon, că asta e specializarea lui!

  3. Solicitarea celor doi va „ajuta” substantial acceptarea Romaniei in spatiul Schengen;)

  4. Austria este un stat la mana rusie,……ce este asa de greu de inteles. A se vedea cati fosti oficiali austrieci sunt in Rusia in firme de top.