G4Media.ro

Europarlamentara letonă acuzată că a spionat cel puțin 13 ani pentru Rusia:…

sursa foto: Facebook/ Tatjana Zdanoka

Europarlamentara letonă acuzată că a spionat cel puțin 13 ani pentru Rusia: „Da, sunt un agent, un agent al păcii”

Europarlamentara letonă Tatjana Zdanoka, acuzată că a lucrat cel puţin 13 ani pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, a dat asigurări marţi în faţa Parlamentului European că este un agent al păcii şi pentru o Europă fără fascism, însă fără a menţiona explicit informaţiile referitoare la contactele sale cu agenţi FSB, transmite EFE, transmite Agerpres.

„Da, sunt un agent: un agent al păcii, pentru o Europă fără fascism, pentru drepturile minorităţilor şi pentru o Europă unită”, a spus Zdanoka în prima sa intervenţie publică de la dezvăluirile privind presupusa ei colaborare cu FSB.

Într-o dezbatere privind ingerinţele ruse în UE, programată tocmai ca urmare a cazului său, printre altele, europarlamentara letonă şi-a cerut „scuze pentru că nu am fost un agent de succes” şi a susţinut că responsabilii de politică europeană faţă de această regiune „veneau în mod voluntar” la forumurile UE-Rusia pe care ea le organiza şi îi mulţumeau pentru această iniţiativă.

„În 2004, UE vedea în Rusia un partener strategic. Zece ani mai târziu, a avut loc o schimbare oficială a nomenclatorului în legătură cu Rusia: de la parteneriat şi cooperare la contacte critice”, a spus Zdanoka.

„Chiar şi aşa, insistăm că va fi imposibilă soluţionarea conflictului privind Ucraina dacă UE lucrează împotriva Rusiei. Acum, două decenii mai târziu, lumea pierde şansa la pace”, a adăugat ea.

„Da, eşti o agentă a păcii, la fel ca Putin”, i-a replicat sarcastic europarlamentara lituaniană Rasa Jukneviciene, care a intervenit în dezbatere imediat după europarlamentara letonă.

Anterior, la sosirea ei în hemiciclu pentru sesiunea de vot, europarlamentara letonă a păstrat tăcerea şi nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor despre contactele ei cu FSB, inclusiv una adresată în limba rusă.

Parlamentul European investighează contactele dintre Zdanoka şi FSB de când au devenit publice şi ar putea anunţa sancţiuni împotriva letonei pentru încălcarea codului de conduită al europarlamentarilor în săptămânile următoare, potrivit unor surse parlamentare.

Politiciana letonă a recunoscut că a corespondat între 2004 şi 2013 cu o persoană identificată de anchetatori drept agent FSB, dar a negat că ar fi avut cunoştinţă despre legăturile acestei persoane cu serviciile secrete ruseşti.

Dezvăluirile despre colaborarea ei cu FSB nu sunt o surpriză pentru cei familiarizaţi cu Letonia, unde a fost văzută ca un agent al influenţei ruse de când a intrat în politică la sfârşitul anilor 1980.

De profesie matematician, Zdanoka, care s-a născut la Riga în 1950, a fost membră a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice între 1971 şi 1991 – aspect pe care îl menţionează de altfel pe pagina sa online a Parlamentului European – şi a devenit activă în sprijinirea intereselor Rusiei la începutul anilor 1990, după ce Letonia a devenit independentă.

Zdanoka vorbeşte rusă, letonă, engleză şi franceză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Era o vreme cand intrai la închisoare pentru asta!

  2. Asa le zice acum Agentii Pacii. Sosoaca, Orban, Fico