G4Media.ro

Europarlamentar socialist: Ursula von der Leyen ar putea face schimb de portofolii…

Europarlamentar socialist: Ursula von der Leyen ar putea face schimb de portofolii între România și Ungaria pentru postul de comisar european

Ursula von der Leyen ar putea face schimb între portofoliile de comisar european între România și Ungaria, a declarat, joi, la Bruxelles, István Ujhelyi, europaralmentar socialist citat de Index.hu. Europarlamentarul socialist a dezvăluit, citând informații din apropierea Ursulei von der Leyen, că în acest fel Ungaria ar putea primi postul de comisar pentru transporturi în locul comisarului pentru politica de extindere. Candidatul propus de Budapesta ar primi astfel un portofoliu mai puțin sensibil din punct de vedere politic.

  • UPDATE 8.50 Surse din Parlamentul European au declarat pentru G4Media.ro că ”nu există deocamdată nici o intenție de a schimba portofoliile”. Potrivit acestora, Ursula von der Leyen ar putea amâna o decizie în ce privește audierea viitorului comisar român până săptămâna viitoare, pentru a vedea dacă guvernul Dăncilă cade la moțiune, caz în care România ar putea face o nouă nominalizare pentru postul de comisar.

Index.hu mai notează că, dacă Ungaria și România vor face rocada între portofolii, Ujhelyi va avea un rol important în audierea candidatului propus de Ungaria, Olivér Várhelyi, având în vedere că europarlamentarul socialist este vicepreședintele comisiei de transporturi și turism din Parlamentul European.

Index.hu scrie că dacă Ursula von der Leyen alege să facă acest pas, schimbul de portofolii ar putea fi un fel de premiu de consolare sau de compromis pentru Romania. Europarlamentarul maghiar a mai declarat că ar fi aflat de la doi membri ai grupului socialist că guvernul României a intrat în conflict cu Ursula von der Leyen pe tema nominalizării candidatului. Premierul român, Viorica Dăncilă ar fi considerat că nu este corect că Ursula Von der Leyen i-a cerut să nominalizeze un candidat femeie, acceptând în schimb ca Viktor Orban să nominalizeze pentru a doua oară în candidat bărbat.

Context

Europarlamentarul PSD Dan Nica şi secretarul de stat la ministerul de externe, Gabriela Ciot, sunt noile propuneri pentru funcția de comisar european votate de Comitetul Executiv Naţional al PSD, reunit marţi la Palatul Parlamentului.

Iniţial, Dan Nica a fost singura propunere a social-democraţilor, însă conducerea PSD a decis să vină şi cu o variantă de rezervă, în urma unei discuţii telefonice pe care premierul Viorica Dăncilă ar fi avut-o cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care şi-ar dori un comisar european femeie.

Cele două noi propuneri vin după ce, luni, Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) a respins definitiv candidatura Rovanei Plumb la funcţia de comisar european pentru Transporturi.

Premierul maghiar Viktor Orban l-a propus în locul lui László Trócsányi pe Olivér Varhelyi, ambasadorul Ungariei la UE, potrivit sursei citate.

La audierea de joia trecută, membrii Comisiei juridice a Parlamentului European și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „conexiunile cu Rusia” în respingerea candidatului maghiar pentru funcția de comisar european, Laszlo Trocsanyi, potrivit Politico.

Candidatul Ungariei pentru postul de comisar european pentru Extindere și Vecinătate, Laszlo Trocsanyi, a picat la vot în Comisia Juridică, la fel ca Rovana Plumb. Împotriva cadidaturii sale au votat 11 membri ai Comisiei JURI din Parlamentul European, 9 au votat pentru, 2 s-au abținut.

Comisia nu a prezentat public motivele respingerii, însă acestea sunt menționate în scrisoarea președintei comisiei, consultată de Politico.

În cazul lui Trocsanyi, fost ministru al justiției, preocupările comisiei s-au concentrat pe relația sa cu o firmă de avocatură la care a fost cofondator, Nagy and Trocsanyi, și pe diverse decizii legate de Rusia.

Comisia își exprimă îngrijorarea privind „conexiunile sale cu Rusia, mai ales având în vedere rolul său de ministru al justiției în extrădarea unor suspecți ruși în Rusia, care ulterior au fost eliberați, în ciuda unei cereri de extrădare din partea SUA”, potrivit scrisorii transmise de președinta comisiei, Lucy Nethsingha, președintelui Parlamentului European, David Sassoli.

În timpul mandatului său de ministru al Justiției, Trocsanyi a aprobat extrădarea unor suspecți de trafic de arme din Rusia, Vladimir Lyubishin Sr. și Vladimir Lyubishin Jr., în țara de origine, în ciuda unei solicitări de extrădare a SUA și a colaborării unguro-americane în acest caz. Ulterior, suspecții au fost eliberați.

Statele Unite au deplâns public, în noiembrie anul trecut, decizia Ungariei, spunând că aceasta ridică „semne de întrebăre cu privire la angajamentul Ungariei în cooperarea pentru aplicarea legii”.

Ministerul Justiției din Ungaria a declarat că Trocsanyi a luat decizia extrădării suspecților în Rusia pe baza deciziilor judiciare, a legilor relevante și a acordurilor internaționale.

 

 

Sursa Foto: Facebook/ István Ujhelyi

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.