G4Media.ro

Europa Liberă: Netejoru a schimbat inspectorul din cazul judecătorului care a stabilit…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Europa Liberă: Netejoru a schimbat inspectorul din cazul judecătorului care a stabilit că SIIJ trebuie desființată, după ce acesta a vrut să închidă cazul

Șeful Inspecției Judiciare a schimbat inspectorul care-l cerceta disciplinar pe judecătorul care a vrut să aplice hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, notează Europa Liberă.

Netejoru s-a autosesizat pe 10 iunie 2021, în urma unui articol apărut în presă, după ce judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a decis în cadrul unui proces că SIIJ „nu este justificată de imperative obiective și verificabile și nu este însoțită de garanții specifice de înlăturare a riscului ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității judecătorilor”.

Supărat pe decizie, Netejoru a decis să-l cerceteze disciplinar pe judecătorul Stancu. Cererea sa a ajuns la inspectoarea Silvia Georgiana Ignat. După verificări, Ignat a ajuns la concluzia că „măsurile dispuse în soluționarea unei cauze și hotărârile pronunțate sunt supuse controlului judiciar exercitat de instanțele judecătorești, neputând fi modificate indirect prin decizii administrative, pentru că Inspecția Judiciară nu poate suplini ori completa activitatea de judecată”, se arată în decizia de clasare consultată de Europa Liberă.

Pe 5 august 2021, judecătoarea Ignat respinge sesizarea din oficiu făcută de șeful ei, Lucian Netejoru. Șefa Direcției de Inspecție pentru judecători, Roxana Ioana Petcu, propune completarea cercetării disciplinare a lui Andrei Stancu. Roxana Petcu este soția fostului prefect PSD de București, Adrian Petcu, în prezent „expert” în Consiliul Legislativ al Camerei Deputaților.

Regulamentul spune că această completare se face în termen de 30 de zile de la data dispoziției, de același inspector. Sub pretextul că Silvia Ignat se afla în concediu de odihnă programat și că ar avea prea puțin timp la dispoziție pentru a completa verificările după ce se întoarce la serviciu, Lucian Netejoru a propus ca respectivele completări să fie făcute de un alt inspector.

Astfel, pe 11 august, șeful IJ emite o rezoluție de respingere a sesizării disciplinare și stabilește: „completarea care se va dispune este necesar să fie efectuată de un alt inspector care urmează a fi desemnat cu respectarea principiului repartizării aleatorii”. Repartizarea aleatorie a funcționat impecabil, astfel încât noul inspector a ajuns Carmen Cosma, inspectorul preferat al lui Netejoru.

Articolul complet pe Europa Liberă

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. În orice stat eşuat „instituţiile” sunt conduse cu biciul abuzului în serviciu de diverşi satrapi aleşi pe criterii de slugărnicie şi nepotism. Legea este bunul plac. Dacă astăzi are chef să se ia o măsură – se ia o măsură! Dacă mâine are chef să ia inversul măsurii – se ia inversul măsurii!

  Şi CSM repetă ca o moară stricată: iNdEpEnDeNţA jUsTiŢiEi!!!!!!!

  Sigur… independenţa… cu mici… ajustări şi intervenţii.. cu mici sugestii.. şamd

  • Nu bulache! În România toată justiția este condusa de SRI. Ca în SRI sunt găști care se bat între ele, asta-i alta problema!

 2. asta inca nu a intrat la racorica?

 3. Mai tragem un loz… pana pica cum vrem noi…
  Pentru cine nu stie e la fel cu orice proces din Romania… cum iti e norocul, pentru unii intr-un fel pentru altii la 180 grade.

 4. O Romanie cu niste politicieni ca Johanis , Catu, Rareș Bogdan si altii din coaliție care de aproape 2 ani se screm sau se fac ca vor schimba legile justitiei .Nu au interes fratia in predomina.

 5. Când independența Justiției este fundamentată pe speciale, uitați că există

 6. N-A IESIT CUM I-A ORDONAT PARTIDUL ASA CA O SA SCHIMBE PANA IESE

 7. Incepe sa-mi miroase si mie cam urat chestia cu nedesfiintarea SIIJ.

 8. Judecatorii in Romania sunt corupți, încuscriți cu politicieni si securiști dau decizii fara sa aiba nici o răspundere. Niste nenorociți care apara hoția.

 9. Aoleu, a fost desfiintata Sectia Speciala dupa ce a scris acest judecator in acea decizie?

  Eu nu am auzit nimic la televizor, cred ca mi-a scapat.

 10. Bai, frate, pe la „NewYork/Financial/Times & Co. mai da careva de veste ? Sa le crape obrazul de rusine. In Era Dragnea, plateau bine ca sa apara in publicatii mari articole anti.

  Acum, l-au facut nemtii putin de ras pe Johnny, dar nu cat sa se simta. Zic una si fac pe dos. Noroc ca-i romanul pr*st.

  O realitate trista : Politica e suma poporului ei … Astia suntem. Politica-i doar reflexia naturii noastre. Popor Mizerabil pan’ la proba contrarie. Incearca USR+ sa faca pe deodorantul dar la noi e nevoie de apa ca la ISU(aia care muncesc).