G4Media.ro

Europa Liberă: Biserica Ortodoxă Română merge cu Vestul în conflictul cu Rusia…

sursa foto: Basilica

Europa Liberă: Biserica Ortodoxă Română merge cu Vestul în conflictul cu Rusia și va recunoaște autocefalia bisericii din Ucraina

BOR va susține autocefalia sorei sale din Ucraina, au declarat pentru Radio Europa Liberă surse bine informate, informează Radio Europa Liberă.
Biserica Ortodoxă Română nu are încă o poziție oficială față conflictul dintre Patriarhia Rusă și cea de la Constantinopol. La mijloc se află dorința Ucrainei de a avea propria sa biserică autocefală, care de altfel s-a și declarat ca atare în 1992, dar care nu a fost însă recunoscută de niciuna dintre surorile ei ca fiind independentă de Moscova. Totuși, recent, ca urmare a cerererilor succesive venite dinspre Kiev, Patriarhul de la Constantinopol, Bartolomeu I pare dispus să recunoască autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Patriarhul Constantinopolului are, pe de altă, mai degrabă o putere simbolică, decât una efectivă cum are, spre exemplu Papa, care este capul Bisericii Catolice. Patriarhul Bartolomeu I, urmașul patriarhilor bizantini este considerat însă „primus inter pares”, primul între egali, în rândul celorlalți patriarhi. De aceea lui i se pot plânge șefii Bisericilor răsăritene și tot el este cel care poate convoca întrunirea tuturor șefilor Bisericilor ortodoxe pentru adoptarea unor decizii canonice sau administrative, cum este cazul situației din Ucraina.

Potrivit logicii de până acum, Biserica Ortodoxă Română va susține autocefalia sorei sale din Ucraina, au declarat pentru Radio Europa Liberă surse bine informate din anturajul înalților clerici. Pe de altă parte, între patriarhul român și cel rus există legături vechi, reînnoite anul trecut prin vizitele reciproce făcute de cei doi.

România, stat al Uniunii Europene și NATO susține sancțiunile economice împotriva Rusiei și este unul dintre criticii permanenți ai Moscovei pentru anexarea Crimeei. Cum în tradiția bizantină, biserica urmează politica statului, ar fi deci normal ca Biserica Ortodoxă Română să susțină independența de Rusia a ortodocșilor ucraineni, cum o fac și occidentalii. Nu e exclus în totalitate nici reversul medaliei, dacă luăm în calcul propaganda ortodocșilor ruși, mai ales în regiunea românească a Moldovei.

Poziția Patriarhiei Române ar putea depinde și de majoritatea care se va crea în favoarea sau în defavoarea ucrainenilor. Cotidianul Eleftheros Typos, care apare la Atena, susține că patriarhiile Greciei, Ciprului, Albaniei, Ierusalimului și Alexandriei se vor ralia intenției de recunoaștere a bisericii autocefale ucrainene exprimate de Bartolomeu I.

În sprijinul Rusiei ar veni Serbia, tradiționalul aliat al Moscovei, potrivit cotidianului grec, care susține că și Antiohia, patriarhie mica situață la granița dintre Turcia și Siria va fi tot de partea Moscovei, alături de ortodocșii bulgari și polonezi. Alte surse, consultate de Radio Europa Liberă, se așteaptă însă ca și Biserica Ortodoxă din Ierusalim, împreună cu cea din Egipt să fie tot de partea rușilor.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că rupe relațiile cu Patriarhul Constantinopolului după ce acesta a trimis recent doi emisari la Kiev. Mitropolitul Ilarion, care răspunde de relațiile externe ale Patriarhiei Ruse a acuzat imediat Constantinopolul că „a pătruns pe teritoriul canonic” al Moscovei. În conflictul deschis pentru spațiul religios al Ucrainei se reflectă interesul geopolitic al Rusiei, care nu vrea să piardă un teritoriu pe care-l consideră parte al sferei sale legitime de influență.

Potrivit statisticilor internaționale, în Rusia se află peste 100 de milioane de credincioși ortodocși, în Ucraina aproape 35 de milioane, în România circa 19 milioane, iar în Republica Moldova trei milioane de ortodocși, disputați la fel ca în Ucraina. Spațiul ortodox de dincolo de Prut este revendicat atât de Mitropolia Basarabiei afiliată Patriarhiei Române, cât și de cea a Republicii Moldova care află sub jurisdicția Moscovei.

(Sursa foto: basilica.ro)

Citește și

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Astia vor sa ne scoata din senghen..

  2. fmmbor fmmdaniel fmmpedofililor !

  3. Macar atat, asta este o decizie buna si corecta a Bisericii Ortodoxe.

    • Da, dar evident BOR merge pe calea care le va aduce maximum de bani si putere.

      Nu se lipeau ei de rusii sarantoci.

  4. Adevărul este că BOR joacă la două capete și când e solicitată să-și asume ceva o dă la scăldat.

  5. Constantinopolul a zis ca moskova si-a sineproclamat biserica sa care nu e legala, la ei craciunul e pe 7 ianuarie dar nu 25 decembrie ca la toti. deci biserica moskalilor e ilegala, de fapt e un departament important al kgb’ului

  6. ” În conflictul deschis pentru spațiul religios al Ucrainei se reflectă interesul geopolitic al Rusiei, care nu vrea să piardă un teritoriu pe care-l consideră parte al sferei sale legitime de influență.”

    Cata manipulare mediatica, din nou, a G4Media ! Iar rusii nu vor renunta niciodata la Ucraina sau cel putin o parte din ea.

    De ce nu mentionati importanta Kievului cu cca 1000 de ani in urma, leaganul ortodoxiei din Rusia, Ucraina, Bielorusia ? De nu mentionati importanta religioasa pe care o au Sf. Olga si Vladimir? https://en.wikipedia.org/wiki/Olga_of_Kiev este doar o sursa despre importanta actualului conflict.

    Doriti sa manipulati politic, in continuare. Astfel, de ce prezentati problema autocefaliei doar din punct de vedere „politic”? Aceasta problema este in primul rand una de natura religioasa, sociala si culturala.

    Sau de ce nu mentionati ca actualul schismatic Filaret, a carui biserica este intesata de nationalisti si extremisti, doresc scindarea? Cine sunt celelalte doua surori pe care le mentionati in articol?

    In consecinta, G4Media prezinta selectiv/truncheat realitatea. Adica, prezinta doar o mica parte a ei. Ca de obicei, o atitudine anti-Rusia, anti-ortodoxa, anti-estica.

    Daca BOR isi da acordul pentru autocefalia BU, sa aiba in vedere si surprizele din viitor care pot aparea in tara.

    Mai cititi si scrieti despre ponderea care o au in lume Rusia, China, Japonia, sa numim doar o parte dintre tarile cu care Rusia, cel putin are legaturi comerciale. Sa nu uitam Germania, Italia, etc.