G4Media.ro

Eurodeputații își măresc bugetul, ajustat cu rata inflației: 4,4% în plus pentru…

Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP/ Frederic MARVAUX

Eurodeputații își măresc bugetul, ajustat cu rata inflației: 4,4% în plus pentru remunerații și fonduri pentru colaboratori, dar și 322 de angajați noi

Europa rămâne în strânsoarea pandemiei de COVID-19, dar eurodeputații au de ce să sărbătorească: au reușit să obțină o creștere a rambursărilor, remunerațiilor și fondurilor pentru a plăti colaboratorii, deși este criză și costurile sanitare sunt mari în toată Eurozona, scrie Il Fatto Quotidiano, citată de Rador.

Pe 13 decembrie, drept cadou de Crăciun, Biroul Președinției și-a pus mâna pe inimă și a pus în aplicare articolul 69 din Statutul deputaților în Parlamentul European, care prevede revizuirea anuală a sumelor la care au dreptul în exercitarea mandatului lor parlamentar, adică „indemnizație pentru cheltuieli generale, cheltuieli de călătorie și de ședere, precum și suma maximă rambursabilă pentru cheltuielile de asistență parlamentară”.

Creșteri care nu sunt firimituri, pentru că sunt indexate anual pe baza inflației înregistrate de Eurostat. Astfel, se întâmplă că indemnizațiile pentru cheltuieli generale de călătorie și ședere vor crește cu 4,4% de la 1 ianuarie 2022. Un cadou frumos pentru aleși, care primesc 7.000 de euro net pe lună drept salariu, pe lângă diverse indemnizații.

Din comunicatul Biroului Președinției mai aflăm că și cheltuielile lunare pentru asistența parlamentară pot crește până la 1,9%, în conformitate cu rata de ajustare stabilită de Comisia UE, până la un plafon de 26.107 de euro. Dar atenție, nu în 2022, ci deja începând de la 1 iulie 2021: practic, ajustarea este retroactivă.

Și asta nu este tot. Mecanismul de revizuire anuală atinge și salariile și onorariile asistenților locali conform unui tabel precis, comparat probabil cu salariile europarlamentarilor din diferite țări, iar Franța, Austria, Belgia și Finlanda conduc la egalitate cu 8.917 de euro, apoi Italia, Suedia, Germania și Danemarca. Penalizați eurodeputații din Europa de Est, precum Ungaria și Bulgaria care, cu 3.117 euro, se află în spatele clasamentului creșterilor bănești.

La Bruxelles, însă, a fost bugetat un lot de noi angajați: Parlamentul European a anunțat deja că anul viitor va angaja 142 de noi lucrători interni și alți 180 externi, pentru un total de 322 de noi angajați administrativi. Cheltuielile propuse i-au făcut pe membrii Consiliului Miniștrilor de Finanțe să sară de pe scaune.

Citind cifra, aceștia au trimis o cerere de clarificare către Executiv, subliniind că acele angajări „nu sunt în conformitate cu spiritul acordului privind Cadrul Financiar Multianual (CFM)”, iar Consiliul, se arată într-un comunicat, „se așteaptă de la Parlamentul European transparența necesară în stabilirea nevoilor sale și în furnizarea motivației”.

Greu de învinuit, în condițiile în care Parlamentul European – conform datelor publicate în propriul buget intern – are deja o armată numeroasă de 7.820 de angajați împrăștiați în cele trei sedii de la Bruxelles (5.039), Strasbourg (293), Luxemburg (2.188). Nu vă faceți griji, asigură de la Palat: bugetul – de peste două miliarde de euro – planificat pentru 2022 nu va fi depășit.

Sursa: Il Fatto Quotidiano/ Rador/ Traducerea: Oana Avram

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. „Nu va fie frica, Iliescu pica!” Asta daca nu stiati cam ce se intampla in Parlamentul Entitatii Suprastatale votat de noi, cetatenii de rand, la fiecare 4 ani. Dar asta se intampla in toate instituiile UE, nu doar in PE. Salariile medii ale eurocratilor elitisti este de 4000 de EURO net/luna. Asadar, nu cred ca acesti oameni isi fac griji pentru „facturili” la gaze sau credite la banci. Din pacate nimeni nu-i trage la raspundere si nimeni nu protesteaza… Multumim din suflet iubitei noastre conducatoare si mama iubitoare din Berleymont!

  • Indreptarea greselii: „Salariile medii ale eurocratilor elitisti sunt”

  • Mai grav e ca și hoții USL își ajustează salariile și pensiile speciale, pe principiul că dacă europenii își permit și romanii trebuie sa suporte !

 2. Momentul ala cand parlamentul european arata si se comporta ca cel rusesc.
  Adica noi platim gaze si curent la pret triplu din cauza uniunii si acuma tot ei isi maresc salarile si mai angajeaza inca 300 de incompetenti.
  Postaci ue sa explice rapid de ce ue se comporta ca rusia.

  • Europenii își permit salarii mari!
   Întrebarea e de ce USListii au salarii și pensii mari ?
   Pentru că sunt multi pro sti ca tine care nu pricep nimic.