G4Media.ro

Epava unei nave vechi de peste 3.000 de ani, descoperită în largul…

Sursa foto: Twitter / Préfecture maritime de la Méditerranée

Epava unei nave vechi de peste 3.000 de ani, descoperită în largul Israelului / Ce s-a descoperit în încărcătura navei de la sfârșitul epocii bronzului

Epava unei nave vechi de peste 3.000 de ani a fost descoperită alături de încărcătura sa în largul coastelor nordice ale Israelului, a anunţat joi Autoritatea pentru antichităţi din această ţară, citată de AFP, transmite Agerpres.

Epava a fost găsită în Marea Mediterană, la o adâncime de peste 1.500 de metri, de compania energetică Energean, înregistrată la Londra, care operează în largul Israelului.

Un studiu al acestei companii a dezvăluit că încărcătura navei era compusă din sute de amfore utilizate pentru stocarea unor produse precum vin şi ulei de măsline în Epoca Bronzului.

„Se pare că nava s-a scufundat din cauza unei situaţii periculoase, fie din cauza unei furtuni, fie din cauza unui atac al piraţilor, un fenomen bine cunoscut la sfârşitul Epocii Bronzului”, a declarat Jacob Sharvit, directorul diviziei maritime din cadrul Autorităţii pentru antichităţi din Israel, într-un comunicat.

Epava a fost detectată anul trecut la 90 de kilometri de coastele nordice ale Israelului, iar autorităţile din această ţară au estimat că ea datează din secolul al XIV-lea î.Hr. sau al XIII-lea î.Hr.

Cu o vechime de peste trei milenii, epava datează dintr-o epocă în care comerţul maritim începea să devină prosper.

Echipa de la Energean a găsit un număr mare de ulcioare atunci când cerceta fundul mării, a declarat Karnit Bahartan, coordonatorul pentru protecţia mediului în cadrul acestei companii.

„Când am trimis imaginile către Autoritatea pentru antichităţi, s-a dovedit că era vorba despre o descoperire senzaţională, dincolo de ceea ce puteam noi să ne imaginăm”, a declarat el.

Jacob Sharvit a adăugat că locul descoperirii, în largul mării, arată că marinarii din Antichitate erau capabili să navigheze fără să zărească ţărmul, probabil cu ajutorul poziţionării în funcţie de stele şi de Soare.

„Este o descoperire istorică, de dimensiune globală”, a mai spus el.

Unele dintre obiectele descoperite la bordul epavei vor fi prezentate în curând în faţa publicului, a precizat Autoritatea pentru antichităţi din Israel.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează