G4Media.ro

Emisarul special al UE David O’Sullivan, despre progresul Kazahstanului în respectarea sancţiunilor…

Sursa foto: Wikipedia – Flickr / Ken and Nyetta

Emisarul special al UE David O’Sullivan, despre progresul Kazahstanului în respectarea sancţiunilor impuse Rusiei: UE a observat o scădere semnificativă a numărului de importuri şi re-exporturi ale anumitor bunuri prin Kazahstan

Emisarul special al UE pentru combaterea eludării sancţiunilor, David O’Sullivan, a evidenţiat marţi progresul Kazahstanului în respectarea sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei pentru războiul său din Ucraina, informeze EFE, transmite Agerpres.

„Am făcut unele progrese în această chestiune”, a declarat O’Sullivan la o conferinţă de presă organizată la sfârşitul celei de-a treia vizite în Kazahstan, în timpul căreia a discutat cu înalţi oficiali kazahi despre eludarea sancţiunilor împotriva Rusiei.

El a indicat că, începând cu luna aprilie a anului trecut, UE a observat o „scădere semnificativă” a numărului de importuri şi re-exporturi ale anumitor bunuri prin Kazahstan.

„Există progrese”, a subliniat diplomatul irlandez, care a amintit că UE a cerut autorităţilor kazahe să acorde atenţie unei mici părţi din producţia sancţionată.

El a explicat că există o listă cu 50 de denumiri, care sunt cunoscute drept „mărfuri cu prioritate ridicată”.”Prefer să le numesc „artefacte găsite pe câmpul de luptă” de către colegii noştri ucraineni în locurile de luptă cu trupele ruseşti”, a spus O’Sullivan.

David O’Sullivan a adăugat că, în pofida faptului că este vorba de o gamă restrâns de mărfuri, acestea „au o mare valoare pentru armată”.

Comisia Europeană este mulţumită, în general, de nivelul de cooperare şi interacţiune pe care le are în prezent cu Kazahstanul, a mai declarat oficialul european. „Desigur, vor exista întotdeauna provocări şi probleme, dar suntem dispuşi să le discutăm şi să găsim soluţii”, a adăugat el.

O’Sullivan a subliniat că sancţiunile împotriva Rusiei „nu sunt un instrument de oprire a războiului”, ci doar un sprijin din partea ţărilor Uniunii Europene pentru Ucraina. „Războiul se va încheia doar dacă Putin îşi va retrage trupele din teritoriile ocupate ale Ucrainei”, a subliniat el.

În decembrie 2022, Comisia Europeană l-a numit pe David O’Sullivan emisar special internaţional pentru aplicarea sancţiunilor UE. Misiunea sa vizează menţinerea unor contacte permanente şi la nivel înalt cu ţările terţe pentru a preveni sustragerea de la aplicarea sau chiar eludarea măsurilor restrictive fără precedent impuse Rusiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează