G4Media.ro

Emil Boc: Curtea Constituțională își abandonează rolul de “gardian al Constituției” și…

Emil Boc: Curtea Constituțională își abandonează rolul de “gardian al Constituției” și se amestecă în jocul politic intern / Cazul anticipatelor forțate de Schroder în Germania și decizia Tribunalului Constituțional

Primarul Clujului, Emil Boc, acuză Curtea Constituțională că, prin decizia de luni, și-a abandonat rolul de ”gardian al Constituției” și se amestecă în jocul politic intern, ”fapt absolut inacceptabil într-o democrație”. Boc, care este și profesor de drept constituțional, susține că majoritățile se verifică și se realizează prin vot în Parlament, nu prin declarații politice. Priamarul Clujului este de părere că nu ne aflam intr-un blocaj constitutional și că Parlamentul este obligat să dea un vot pozitiv sau negativ programului și listei guvernului.

Boc a făcut o paralelă cu cazul Schroder din Germania, care a solicitat în 2005 un vot de încredere Bundestagului și a cerut propriului partid să voteze nu susțină moțiunea de cenzură pentru a se ajunge la anticipate. Tribunalul Constitutional din Germania, susține Emil Boc, a respins sesizarea Opoziției și a considerat că nu este de competența ei să judece conflictele politice.

Curtea Constituțională a admis luni sesizarea depusă de șefii Parlamentului în ce privește nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier. Decizia Curții nu îi interzice însă președintelui Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban ca premier, ci îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament. Teoretic, președintele Iohannis îl poate nominaliza încă o dată pe Ludovic Orban ca premier desemnat, dar practic e greu de crezut că șeful PNL poate dovedi că poate strânge o majoritate guvernamentală.

Redam mai jos integral postarea lui Emil Boc

”Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile: judeca conflicte politice in loc sa solutioneze conflicte juridice de natura constitutionala. Spre deosebire de Curtea Constitutionala din Romania, Tribunalul Constitutional din Germania nu se amesteca in politica si nu solutioneaza conflicte politice

Potrivit Constitutiei, Curtea Constitutionala solutioneaza conflicte juridice de natura constitutionala. In exercitarea acestei prerogative, potrivit jurisprudentei sale, Curtea Constitutionala are urmatoarele obligatii:

a. să verifice dacă există o situație conflictuală între două autorități publice, de natură a crea blocaje instituționale, care nu pot fi înlăturate în alt mod;

b. în ipoteza constatării existenței unei situații conflictuale între două autorități publice, să verifice dacă aceasta rezidă, în mod direct, din textul Constituției
c. să constate că aceste conditii au caracter cumulativ și nicidecum alternativ, neîndeplinirea vreuneia dintre ele fiind, ab initio, o cauză de respingere a sesizării.

Prin nominalizarea domnului Ludovic Orban de catre Presedintele Romaniei ca si premier desemnat nu s-a creat un conflict juridic de natura constitutionala.

Nu exista un conflict juridic intre Parlament si Presedinte. Presedintele Romaniei, potrivit prerogativelor constitutionale expres mentionate in art 103 alin 1 din Constitutie, a desemnat un CANDIDAT la functia de prim- ministru.

MAJORITATILE politice se verifica si se realizeaza prin vot in Parlament, nu prin declaratii politice. Pe de alta parte, nu ne aflam intr-un blocaj constitutional: Parlamentul este obligat sa dea un vot pozitiv sau negativ Programului si listei guvernului.

Suntem intr-un conflict politic determinat de boicotarea de catre PSD a votului in Parlament cu privire la Guvern. Situatia conflictuala poate fi inlaturata imediat prin derularea in Parlament a sedintei comune a Camerei Deputatilor si Senatului cu privire la votul de incredere asupra Guvernului. Curtea si aici greseste fundamental: Parlamentul acorda sau nu votul de incredere Programului de guvernare si listei membrilor guvernului, nu premierului desemnat ( art. 103 alin 2 si 3).

– In concluzie, nu ne aflam in prezenta unui conflict juridic de natura constitutionala. Prin decizia de azi, Curtea Constitutionala isi depaseste atributiile constitutionale si solutioneaza conflicte politice!! Este un precedent extrem de periculos atunci cand “ gardianul Constitutiei” intr-un stat de drept (Curtea Constitutionala) isi depaseste atributiile, incalca Legea fundamentala si se amesteca partinitor in jocul politic. Conflictele politice, in orice democratie, se solutioneaza prin mijloace politice . Pana la urma, actorii politici raspund in fata electoratului pentru actiunile sau inactiunile lor, nu persoanele numite de catre actorii politici.

Spre deosebire de Curtea Constitutionala din Romania, Tribunalul Constitutional din Germania nu se amesteca in politica si nu solutioneaza conflicte politice

Potrivit Constitutiei Germaniei (art. 68 alin 1), se poate ajunge la alegeri anticipate in Germania daca o motiune de incredere solicitata de catre Cancelarul Federal este respinsa de catre majoritatea membrilor din Bundestag (Camera inferioara a parlamentului Germaniei). In aceste conditii, Presedintele Germaniei, la propunerea Cancelarului, poate dizolva Bundestagul si provoca alegeri anticipate.

In anul 2005, Cancelarul Schroder, care a dorit in mod explicit organizarea de alegeri anticipate in Germania, a solicitat un vot de incredere Bundestagului (conform art. 68 din Constitutie) si a cerut in mod expres parlamentarilor din propriul partid sa nu sustina motiunea de incredere pentru ca aceasta sa fie respinsa si, in consecinta, sa se intruneasca acea conditie constitutionala pentru a se putea ajunge la alegeri anticipate.

In consecinta, motiunea de incredere solicitata de Cancelar a fost respinsa, cu sprijinul parlamentarilor din partidul Cancelarului. Membrii Opozitiei din Bundestag au atacat la Tribunalul Constitutional decizia Bundestagului de respingere a motiunii de incredere spunand ca, in mod deliberat, Cancelarul a utilizat prevederea constitutionala pentru a se ajunge la alegeri anticipate, contrar spiritului si textului Constitutiei Germaniei.

Tribunalul Constitutional din Germania a respins sesizarea Opozitiei si a considerat ca nu este de competenta ei sa judece conflictele politice . Textul Constitutiei, spune Tribunalul Constitutional din Germania, a fost respectat.

In Romania, intr-o situatie politica asemanatoare ca problematica cu cea din Germania anului 2005, Curtea Contitutionala sfideaza textul Constitutiei noastre, isi abandoneaza rolul de “gardian al Constitutiei” si se amesteca in jocul politic intern, fapt absolut inacceptabil intr-o democratie. In Germania, Tribunalul Constitutional si-a castigat respectul societatii germane prin profesionalism si echidistanta fata de jocurile din spatiul politic.”

Sursa Foto: Facebook / Emil Boc

Citește și

CCR a admis sesizarea depusă de președinții Parlamentului în cazul desemnării lui Ludovic Orban: Președintele Iohannis va fi obligat să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală / CCR nu a interzis nominalizarea din nou a lui Ludovic Orban și nici nominalizarea unui premier demis prin moțiune de cenzură

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

33 comentarii

 1. Ok, dar in Germani nu exista un Dorneanu, premiat de Putin-Sputnik, colaborator al CRIMINALULUI ILIESCU si ex-psd mafiot, un Enache , activist pcr si turnator la Secu, un Stan, sluga infractorului Drangea, sau Varga, vandutul Budapestei. Aceasta batjocura de CCR e doar ln statul mafiot ROMANIA:

  • Ba exista. Dar nu sunt lasati sa-si faca de cap (asta pentru ca Germania include si fostul RFG; in fostul RFG lasat de capul lui, s-ar intampla exact ca in Romania). Doar ca acum Romania a evoluat, si cu toate problemele, are o societate civila puternica si o populatie atenta. Ii vom opri pe mafioti.

  • CCR a dovedit, inca o data, ca este compusa din niste ticalosi, aflati in slujba mafiei psd.
   CCR a dat inca o decizie aberanta, ilegala, netemeinica si neconstitutionala, la fel cu cea prin care a cerut revocarea exceptionalei Sefe a DNA, la fel cu cea prin care dovezile obtinute de procurori cu sprijinul Serviciilor Secrete ale tarii trebuie sa fie eliminate, la fel cu cele privind protocoalele dintre institutiile statului sau despre completurile de 3 si de 5 judecatori.
   In aceste conditii, presedintele este indreptatit sa suspende Constitutia, sa dizolve parlamentul, sa-i revoce pe judecatorii de la CCR si sa convoace alegeri generale anticipate.
   CCR-ul nu poate modifica Constitutia.
   Constitutia prevede posibilitatea dizolvarii parlamentului, in cazul ca doua incercari consecutive de investire a unui guvern sunt respinse de parlament.
   Daca ne luam dupa decizia aberanta a CCR, nu se poate ajunge niciodata la aceasta situatie, pentru ca presedintele nu are voie sa desemneze decat un premier care poate forma o majoritate, care sa-l voteze in parlament.
   Daca in parlament exista o asemenea majoritate, iar presedintele refuza sa numeasca un premier din aceasta majoritate, CCR are dreptate, dar daca nu exista o asemenea majoritate, cum este cazul acum, se ajunge la un blocaj.
   Deci, in cazul de fata, presedintele nu a gresit nominalizandu-l pe Orban, iar CCR trebuia sa oblige palamentarii sa se prezinte la votul de investire.

  • Perfect de acord! Felicitari dl Boc! Dorneanu si altii ca el, psd si pro-tarfe-de-duzina, sunt vasalii Estului nelegiuit muscalesc. Nu fac nici o diferenta intre judekkatorii malefici si talhari. Mascarada si jignire publica, violarea Constitutiei si tembelizarea, astea sunt meniurile oferite, de ani buni, de taraturile din Cloaca Contagioasa. Osandi-i-ar, la ocna in patru albe, ca sunt diliti, gangsteri si racheti, instruiti la FSB! Mentalitate sovietica de teroristi sociali, comportament de neo- sau criptocomunist, ce vreti? Perle de orduri umane, mereu in alerta, mereu cu tupeu obraznic si, neaparat, cu o canonada de represalii premeditata. Razboinici si pangaritori ai Legii fundamentale. Acesta nu este un viol oarecare. Este violul gandit in Oficina, este violul controlat, pentru a fi privit ca spectacol. Este siluire ca genocid. Este deflorare psihica, juridica, morala. Tinta violului ccRapanule sunt cetatenii, rivalii razboinicilor din gherilele psd, pro-Iuda, alde s.a vrajmasi ai Romaniei Normale.

 2. Ia uite ghiocelul unde era.

  • Ai vrea tu sa traiesti intr-o lume condusa de oameni ca Boc, dar nu meriti.

  • @Trandafir
   Pe Boc poate…. dar Nu pe Basescu…. (Mult prea conflictual si indoielnic Basescu… :)))

 3. Haide bre in parc bre sa vedem lalelele. azi ! mai lasam mancarea.

 4. Boc are perfecta dreptate, iar interventia lui este si perfect oportuna.
  CCR si-a depasit rolul iar aceasta decizie (cel putin) este lovita de nulitate.
  Nu exista nicio criza constitutionala, iar criza politica este generata exclusiv de PSD (ma rog, si cu supportul inept al Barnistilor, care servesc PSD-ului pe post de idioti utili), deoarece acest partid fake (in realitate o mafie) SE TEME de alegeri. De toate alegerile.

 5. Boc are dreptate:
  In Germania politicienii de frunte ai partidului, aflat la guvernare, nu pot deveni peste noapte judecatori ai Curtii(Tribunalului) Constitutionale. Prin modul de constituire a cc, la un moment dat apare situatia ca aproape toti cei 9 membri sunt numiti de acelasi partid(3 de catre Camera Deputatilor, 3 de catre Senat si 3 de catre presedinte). In prezent, judecatorii propusi de camera deputatilor si senat sunt toti propusi pe filiera psd sau usl. Dintre cei 3 propusi de catre presedinte (Morar, propus de Basescu, respectiv Stanciu si Tanasescu propuse de Johannis), doar cele doua doamne propuse de Johannis , mai tin cont de ce zice Constitutia si legea de organizare si functionare a ccr. in timp ce Morar voteaza mai des alaturi de dorneanu .
  In schimb, dorneanu este un mizerabil, poate cel mai mizerbil dintre toti sefii CCR din ultimii 28 de ani, depasindu-i in rele si pe cei din anii ’90 propusi de iliescu si fsn.
  dornenanu nu are nici o mustrare de constinta ca da decizii aiurea, nici nu are frica de eventuale trageri la raspundere pentru modul scandalos in care compromite imaginea institutiei. Pentru asta a avut grija parlamentarii psd-alde cand le-au acordat superimunitatea nemaiintalnita undeva in lume: adica sa poata fi trasi la traspundere doar daca majoritatea membrilor ccr e de acord. Adica, hotii si nemernicii sa se dea singuri in bot/
  Asa arata democratia originala din Romania, inventata de iliescu si omagiata de un agramat ca ciolacu…..

 6. Și totuși, apropo de durduneanu și rușii, ce au discutat adormitul depuică de la AEP cu ambasadorul rus la București. Cum de nu-l ia nimeni la întrebări? Pare foarte straniu… Care au fost bunele practici schimbate între cele două țări. Doar rusnacii au ce bune maniere să predea în materie electorală… Există acolo o democrație, ce să-ți povestesc!!! Totuși, poate se încumetă cineva să-l întrebe, să-l deranjeze pe acest nene.

  • Se stie, toata lumea buna stie, ca josnicul si marsavul paduche din fruntea Curvei Constutioanale este un kremlinez. Moscova si plamada toxica psd, Ponta, Nastase, Orlando si alte lepadaturi, sunt in spatele tuturor acestor lucraturi (decizii) satanice. Toate atrocitatile pe care le face acest scorpion Dorneanu se desfasoara dupa un plan (obscur) diabolic, stabilit in clocitoarea Estica. Scop: compromiterea dlui Iohannis, compromiterea totala a Romaniei . te ingrozesti cand vezi ca cloca constitutioanala este controlaat nu de Constitutie, ci de Mafie, de Maica Rusie. Pana cand acest farmazon borsit va fi lasat sa-si verse veninul impotriva statului de drept, impotriva UE? Cand oare, cine oare ii va trage un sut juridic acestui judekkator de duzina din Coloana a V-a? Cineva sa extermine aceasta Carcinoama care violeaza Constitutia, bunul-simt. A venit timpul sa fie atacat asemenea talharilor si pus cu botul pe labe.

 7. CCR trebuie suspendata pentru ca si-a depasit in mod grav atributiile si se substituie puterii executive.

  • Poate chiar asta este scopul cuvintelor premierului Orban .Sa vedem daca apar contestarii in instanta sau la Curtea de casatie .

 8. Curtea?Curva Constitutionala, afisand un democratism, de fapt inexistent, este un fel de SS/Gestapo, gata oricand pentru orice teroare brutala, manifestata prin luarea unor decizii catastrofale, in beneficiul partidului Cosa Nostra (psd&satelitii). Dupa principiul nazist: Acolo unde suntem noi, nu mai e loc pentru nimeni. Ce-am vazut in acesti trei anisori de dominatie psd-ista? Numai si numai scandaloase parodii de proces, de verdicte. CCRapandula, considerandu-se singura stapana a Romaniei, condusa, pe bune, de un fuhrer kremlinez si degenerat, se comporta ca o banda terorista care reuseste sa-si duca sarcina la bun sfarsit. La adapostul acestei Curti Criminale, Junta psd isi continua in voie actiunea sa de subminare, de sabotare, pentru a contribui la revenirea vechii oranduiri…

 9. colectiv:
  1. CCR ul (cazul de fata si multe altele. g4media faceti voi o lista)
  2. jandarmeria 10 August
  3. ministerul sanatatii cazul colectiv
  4. ministerul justitiei, revolutia, mineriada, etc
  5. securitatea/SRI/SIE afaceri dubioase si imbogatirea frauduloasa a anumitor indivizi: sebastian ghita, voiculescu, dragnea teleorman etc
  6. CNA, bataia de joc inimaginabila
  7. ANAF/ min finantelor . recuperarea prejudiciilor datorate tarii si cetatenilor

  individual (toate persoanele care au condus/conduc aceste intitutii) pentru atiunile lor sau pentru lipsa actiunilor lor

  de la dorneanu & co. la iliescu, carmen dan, sebastian ghita, voiculescu, udrea, mazare s.a.m.d (lista inagmisibil de lunga)

  exemplu: la colectiv au murit oameni (apreciati voi sanctitatea unei vieti)_ si alti au ramas desfigurati si cu sechele pe viata pentru ca niste INSTITUTII nu doar ca nu si.au facut treaba dar au actionat abuziv si contra intereselor pentru care au fost create.

  nu ajunge sa cada doar capetele, ceausescu, miron cozma, etc.

  cazul nuremberg germania.

  noi cetatenii tot pierdem bataliile importante cu institutiile importante pentru ca ne.a fost indoctrinata de pe vremea comunismului ideea ca nu putem lupta contra sistem, ca el este o entitate omnipotenta, omniprezenta.

 10. Foarte bine-venită intervenția lui Emil Boc! Mulțumim pentru explicație!

  În acest caz, Curtea aşa-zisă Constituțională în față cui răspunde? Pentru că vedem proporțiile gafei lor, iar încrederea în ei se clatină din ce în ce mai rău…

  Vorbim totuşi de Curtea Constituțională !!! nu de Primăria Bucureşti, dacă e o Instituție de la care să ai cele mai mari aşteptări ăsta e locul…

  Haideți cu refresh-urile / curățenia aia odată!!!

 11. Câtă prostie să ai în capul mare și corp mic încât să compari două cazuri diferite cu constituții diferite .Despre pixelul albastru nimic don primar?

 12. In mod normal, daca parlamentul nu voteaza guvernul in 60 zile, ar trebui dizolvat.

 13. Dupa ce trece socul acestei decizii sa o numim -HAZLIE – a CCR , toata Romania va intelege facatura si vor vota doar PNL.

 14. PNL sa aiba o initiativa legislativa prin care sa propuna oficializarea ca partid politic a Curvei Constitutionale a Romaniei!

  • Domnul Marcel ,am avut pretenții de la dumneavoastră, dar don primar e în eroare gravă ,cancelarul german este om politic echivalentul PM din România,președintele României trebuie să fie în afara politicii și trebuie să fie președintele tuturor indiferent de orientarea politică .Dacă nu poate ,să-și dea demisia .

  • Mai dau si eu rateuri din cand in cand….

 15. Felicitari Dlui Boc. Cand CCR interpreteaza Constitutia si nu o apar ,cine-o sanctioneaza?

 16. Trebuie un referendum de desfiiintare a CCR si punerea ei pe alte baze nonpolitice.

 17. @ Opinați și că domnul Boc probabil că ar vrea să zică și că atunci când nu are majoritate în consiliul local, la primăria la care este dumnealui primar, că nici nu mai vrea „să se mai primărească” și să se facă alegeri anticipate, ?

 18. Emil Boc – „Napoleon” , ? Tovarăși, ! ?

 19. @ UTC-iștii lui Traian Băsescu, ?

 20. Buna dimineata!Box,când era mic,era atât de mic,că taica-su îl bătea cu cureaua de la ceas!!!!Săracul domn Vadim,a realizat ce fel de om vă fi Box când vă fi mare…..Dar,cuvintele tot mici sunt!!Cand va da dreptate Curtea,judeca…corect,când nu va da dreptate…se afiliaza altei culori politice!Boc,înălțimea nu te face mare dar,faptele…dovedesc!Vei ramane in istorie ca cel care a adus AUSTERITATEA pe masa românilor!Adică…mic la caracter!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.