G4Media.ro

Elvețienii sunt chemați duminică la referendum pe tema certificatului verde/ Se așteaptă…

Elvețienii sunt chemați duminică la referendum pe tema certificatului verde/ Se așteaptă ca noua versiune a legii să fie adoptată cu peste 60% dintre cetățeni

Duminică, cetăţenii elveţieni vor vota Certificatul Verde: electoratul elvețian este chemat la urne pentru a se pronunța asupra unei serii de modificări aduse legii Covid, inclusiv asupra temeiului legal al certificatului Covid, transmite La Stampa, citată de Rador.

Potrivit presei, electoratul elvețian este primul din lume care a votat certificatul verde.
Aceasta nu este prima dată când elvețienii votează măsuri de sănătate pentru combaterea pandemiei: pe 13 iunie, legea coronavirusului a fost supusă votului popular, fiind acceptată cu peste 60% din voturi.

Aşadar duminică, cetățenii vor fi din nou chemați să-și exprime opinia asupra legii, după modificările legislative adoptate în martie de parlament și împotriva cărora a fost lansat un referendum. Cea mai contestată modificare priveşte temeiul legal al certificatului Covid.

La fel ca și în alte țări, certificatul Covid – care atestă vaccinarea, un test negativ sau recuperarea – este contestat în mod regulat prin demonstrații de stradă, însă conform ultimelor sondaje, se aşteaptă ca noua versiune a legii să fie aprobată de 61% dintre alegători. 38% împotrivă și 1%, rămân nehotărâți.

Sursa: ANSA/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Este consultată voința poporului în ceea ce privește teme cu impact major asupra vieții acestuia? Ei bine, asta da democrație!

  • Corect!!!! Cred ca e si singura in lumea asta (poate in cea de maine vor fi mai multe).

  • „It is a historic day for Switzerland, a historic day when it comes to equality for same-sex couples, and it is also an important day for the whole LGBT community,” said Jan Muller of the „yes” campaign committee.
   Switzerland is the world’s 30th country to adopt same-sex marriages, and was one of the last remaining western European nations yet to do so.

  • @melten….: asa si? Ce vreti sa spuneti concret? Imi aduc aminte ca si in Romanica a fost ceva asemanator , vezi „referendumul ptr. familie”, esuat prin neprezentare la vot, ca natia noastra e departe de a-si asuma raspunderea cu da au ba intr-o problema! Ma intreb daca in privinta „adeverintei verzi” si-ar asuma-o (ca pe forumuri suntem tari in „pro”/”contra”)?! Tocmai de aceea democratia elvetiana este singulara in lumea de azi, natia lor e in stare sa-si asume raspunderi, alelalte natii (printre care si a noastra)?

 2. Most people do not really want freedom, because freedom involves responsibility, and most people are frightened of responsibility.
  Sigmund Freud

 3. Cât de reconfortant poate fi să ai oameni intregi la cap în țară!!!

 4. Exemplu de o democratie reala.

 5. Pe când și la noi un referendum pt. îngrădirea unor drepturi constituționale?

 6. Bravo elvețienilor, dar importanta referendumurilor nu trebuie supralicitatata, mai ales atunci când pot afecta minoritățile și drepturi generale. Cum ar fi ca desființarea proprietății private sa facă obiectul referendumului? Sau interzicerea dreptului de vot pentru cetățenii care câștigă sub 50 000 de euro pe an pe motiv ca n-au suficient spirit antreprenorial. Forte politice mai putin reprezentative se pot implica în manipularea unui referendum, asa cum se implica în manipularea alegerilor.

  • Se descurca elvețienii cu referendumurile, stai tu liniștit, nu au nevoie de grija ta.

  • Exista o constitutie care nici ea nu poate fi schimbata fara vointa populara. Eu cred ca mai exista si bun simt si nu cred ca o majoritate, daca e intrebata prin referendum, ar vrea: sa fie tinuti in casa, sa trebuiasca sa se injecteze ca sa poata munci, hrani sau distra. Zic si eu asa, ca un idealist ce sunt.

 7. Incetati sa mai vorbiti despre democratie. Arafat simte fiori reci cand aude acest cuvant.

 8. La noi daca s-ar veni cu varianta asta , cu siguranță nu ar trece :))))))))))). Adică , cine dracu e de acord să-i fie ingradite niste drepturi și să fie forțat să se înțepe? :))))))

 9. Elevetia este o democratie directa. Conforma wikipedia „un grup de cetățeni poate contesta o lege adoptată de Parlament, dacă adună 50.000 de semnături în termen de 100 de zile. Dacă se întâmplă aceasta, se planifică referendumul național în care alegătorii decid cu majoritate simplă dacă acceptă sau resping legea. De asemenea, referendumul federal poate fi invocat de conducerea a opt cantoane împreună.”
  Elvetia are o societate elitista. Elvetienii sunt bogati, educati, civilizati, au profesii banoase, exclusivisti.
  Democratia directa nu se poate aplica intr-o tara bananiera formata din analfabeti functionali, asistati sociali, betivi si care cred ca de la un vaccin iti cresc solzi.

  • Nu iti cresc solzi, doar eczeme si alte bube.

 10. 60% vor sa fie sclavi pe vecie? Mă îndoiesc.

 11. Insa, nu mai cred ca mai exista alegeri curate (nemanipulate sau falsificate) nicaieri in lume.