G4Media.ro

Elveţia intenţionează să facă serviciul militar obligatoriu şi pentru femei

sursa foto: captura video / The Armed Forces of Switzerland

Elveţia intenţionează să facă serviciul militar obligatoriu şi pentru femei

Parlamentul Elveţiei, una dintre puţinele ţări europene unde serviciul militar încă este obligatoriu pentru toţi bărbaţii, a luat miercuri în discuţie posibilitatea extinderii recrutării şi în cazul femeilor, ca soluţie pentru insuficiența forţelor armate, relatează digi24.ro, conform EFE.

Această opţiune se regăseşte într-un raport prezentat de o comisie parlamentară în faţa Consiliului de Stat, camera superioară a parlamentului elveţian. Documentul relevă că deşi pe hârtie armata elveţiană numără circa 100.000 de soldaţi, în realitate sunt doar aproximativ 80.000. Prin urmare, respectiva comisie propune două alternative: fuzionarea forţelor armate cu serviciile de protecţie civilă sau stabilirea serviciului militar ca fiind obligatoriu şi pentru femei, în prezent în cazul femeilor acesta fiind voluntar. Raportul mai sugerează şi invitarea tinerelor femei elveţiene să participe la zilele de informare pe care armata le desfăşoară în prezent doar pentru bărbaţi, pentru a le explica cât de important este să servească în armată.

În Elveţia serviciul militar are o durată cuprinsă între patru şi şase luni, în funcţie de armă, dar ulterior rezerviştii trebuie să participe anual la activităţi de instrucţie pentru menţinerea nivelului de pregătire. Cetăţenii elveţieni au respins prin referendum în anul 2013 eliminarea serviciului militar obligatoriu. Printre puţinele ţări care au serviciul militar obligatoriu şi pentru femei se numără Israel sau Coreea de Nord.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Mi se pare un lucru bun atat timp cat armata nu inseamna bataie de joc si umilirea soldatilor cum era la noi inainte

  2. Daca feministele se respecta ar trebui sa ceara egalitate si in cazul mobilizarilor pe timp de razboi. Sau egalitate inseamna s-o dai inainte cu propaganda pentru CEO si munca de birou si la securitate si construit orase inapoi cu capul in pamant ca strutul ? Intrebare retorica adresata promotorilor ipocriziei fara margini a marxismului genital si de gen.

    • Pai ia nu mai începeți razboaie, voi bărbați deliranti ca tine, si ia sa vezi ce egalitate este. De ce sa moara alti oameni pentru ce fac si gândesc doar o parte? Ca vor toti boșorogii acri? Sa lupte ei in războaie, nu tinerii si femeile.