G4Media.ro

Elveția cere Uniunii Europene un dialog politic pentru ieșirea din impasul pe…

Elveția cere Uniunii Europene un dialog politic pentru ieșirea din impasul pe tema acordului-cadru, pe care țara alpină a renunțat să-l semneze

Preşedintele elveţian Guy Parmelin a cerut joi un dialog politic la înalt nivel pentru a ieşi din impasul cu Uniunea Europeană, după ce ţara alpină a renunţat la semnarea acordului instituţional, relatează France Presse.

„Acum noi dorim să avem un dialog politic – şi insist – politic la înalt nivel”, a declarat Parmelin în timpul unui briefing de presă cu Asociaţia Presei Străine (APES) la Berna.

„Dacă avem probleme când negociem ceva, trebuie să o rezolvăm la nivel politic”, a subliniat el, citând ca exemplu negociatorul desemnat de UE pentru discuţiile sale cu Marea Britanie.

El s-a pronunţat pentru continuarea relaţiilor cu primul partener economic al ţării, „dar într-un mod bilateral, adică pe baza numeroaselor acorduri ce încadrează aceste relaţii şi care şi-au dovedit valoarea”. Acestea sunt mai mult de 120.

Amintind legăturile strânse dintre ţara alpină şi Uniunea Europeană – 1,4 milioane de cetăţeni ai UE locuiesc în Elveţia şi 400.000 de lucrători transfrontalieri vin să muncească acolo în fiecare zi – Guy Parmelin a insistat: „Acord instituţional sau nu, suntem deja de fapt un partener al UE, un partener de încredere şi angajat”.

UE a făcut din semnarea unui acord instituţional o condiţie prealabilă pentru încheierea oricărui nou acord bilateral de acces la piaţa sa.

„Acest dialog va face posibilă iniţierea unei strategii”, potrivit preşedintelui, adăugând că Elveţia rămâne deschisă discuţiilor „în anumite sectoare” precum tehnologia medicală, cercetarea sau electricitatea.

„De ce ţările care nu au libera circulaţie a persoanelor sunt tratate mai bine decât Elveţia?”, s-a întrebat el, subliniind că „spre deosebire de Marea Britanie, noi avem libera circulaţie (a cetăţenilor UE în Elveţia – n.r.), noi nu vrem să plecăm din Uniunea Europeană”.

În ciuda eşecului discuţiilor cu privire la acordul-cadru, „aceasta nu înseamnă că cooperarea noastră cu Europa se opreşte şi cu atât mai puţin că se înrăutăţeşte. Nu trebuie să-i credem pe cei care se tem că Elveţia va deveni o insulă pierdută şi nici să îi urmăm pe cei care ar dori să devină aşa”, a insistat el, potrivit Agerpres.

sursa foto: facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Daca ar intra in UE, Barbati ar fi. Lumea III-a e o mare sarlatenie. Traim intr-o lume in care ori lupti ori esti victima colaterala. Elvetia e doar buricul ticalosiei, fiind inconjurata de Marile Puteri, dar nu luand parte la restul ce le implica.

  2. Pandora deranjează?

  3. Daca elvetia avea 3 grame de petrol, toata povestea cu neutralitate in ww2 era un basm. Asa ca e cazul sa fie mai cooperanti, chiar si pt cati nazisti si-au invartit banii pe acolo. Necinstit castigati, sa fim clari.

    • Adevăr grăiești

  4. Am avut ocazia să trăiesc în Elveția o perioadă destul de mare , și eu consider că este o țară care nu își batjocorește cetățenii , apreciez foarte mult sistemul lor de democrație participativă .

  5. Camatarii lumii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.