G4Media.ro

Elveția ar putea organiza un referendum privind neutralitatea în politica externă, după…

Sursa foto: Unsplash / Stephen Leonardi

Elveția ar putea organiza un referendum privind neutralitatea în politica externă, după ce a obținut numărul legal de semnături

Cetăţenii elveţieni ar putea fi chemaţi la un referendum pe tema neutralităţii istorice a ţării lor, după ce o iniţiativă populară în acest sens, lansată de două partide naţionaliste, a obţinut numărul legal de semnături pentru a merge mai departe cu acest demers, transmite vineri agenţia EFE conform Agerpres.

Mişcarea politică Pro Elveţia şi Uniunea Democratică de Centru (UDC), partidul de dreapta cel mai votat în Elveţia, au strâns în 18 luni peste 130.000 de semnături, peste pragul minim de 100.000 de semnături necesar acestor iniţiative populare.

Potrivit susţinătorilor demersului, neutralitatea Elveţiei ar trebui să fie „perpetuă” şi ţara să rămână în afara oricărei alianţe militare, cum ar fi NATO, din care nu face parte, dar cu care începând de anul trecut desfăşoară consultări în urma războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceeaşi iniţiativă cere guvernului federal de la Berna să nu angajeze Elveţia în conflicte armate şi să nu adopte sancţiuni economice sau diplomatice împotriva vreunui stat aflat în război, criticând astfel „sacrificiul necugetat” în urma deciziei acestui guvern de a se alătura sancţiunilor UE contra Rusiei.

Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui pe 15-16 iunie o conferinţă la nivel înalt pentru obţinerea păcii în Ucraina, care nu va fi o conferinţă de pace propriu-zisă, dar Rusia a refuzat să participe, spunând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră.

Elveţia este considerată ţară neutră de când a cerut acest statut la Congresul de la Viena în anul 1815, după ce în istoria europeană fusese implicată în mai multe conflicte armate din cauza situării sale strategice în zona Alpilor şi în partea centrală a Europei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cea mai buna solutie e sa pastrati neutralitatea.

  2. Da. Si sa va dezarmati, ca altfel va considera bietul Putin ca sunteti nazisti si va trebui sa va denazifice si pe voi.

  3. Va apara statele NATO din jurul vostru doar prin pozitionare, fara ca voi sa faceti nimic, putorilor neutre?