G4Media.ro

Elisabeta Lipă a fost numită în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Elisabeta Lipă a fost numită în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport/ Ea a fost un critic constant al fostului ministru al Sportului, Eduard Novak

Elisabeta Lipă a fost numită în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Sport, printr-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Decizia a fost publicată marţi în Monitorul Oficial. Elisabeta Lipă este și consilier local PSD la nivelul municipiului București.

Numirea Elisabetei Lipă în această funcție nu este o surpriză, fiind anticipată de mai multe zile de presa sportivă, precum și de Eduard Novak, fostul ministru al Sportului în guvernul Ciucă. După ce a fost instalat guvernul Ciolacu, ministerul Sportului a trecut la rang de Agenție.

Elisabeta Lipă l-a criticat în repetate rânduri pe fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, pentru faptul că nu i-a așteptat pe campionii la canotaj la aeroport sau a alocat un buget prea mic Federației de Canotaj.

Potrivit gsp.ro, Lipă a fost ministru al Tineretului și Sportului în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017 în Guvernul Cioloș, urmându-i Gabrielei Szabo, care a ocupat funcția în Guvernul Ponta, între decembrie 2014 și noiembrie 2015.

În cazul în care nu ar fi ajuns la un acord cu Elisabeta Lipă, varianta de rezervă era Alin Petrache (46 de ani), președintele în funcție al Federației Române de Rugby, mai scrie publicația citată. Petrache a fost deputat PSD, între 2012 și 2014.

Iar săptămâna trecută, la ultima sa conferință de presă în calitate de ministru al Sportului, Eduard Novak, a comentat o eventuală numire a Elisabetei Lipă în fruntea Agenției Naționale pentru Sport. „O cunosc pe doamna Lipă și am avut mai multe interacțiuni. Dacă ea va fi, o să-i predau mai multe proiecte serioase. Îi doresc succes! (…) Noi am avut o colaborare în poziție inversă, eu fiind în 2016 atunci președintele unei federații în an olimpic. După 3 ani de nefinanțare și în mână cu o hotărâre de la de la Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna ministru Lipă nu a reușit să-mi recunoască calitatea de președinte. Din această calitate nu am o relație foarte bună cu ea. Sper ca de atunci și până astăzi a învățat să iubească și alte sporturi și nu doar canotajul”, a spus Eduard Novak.

Fostul ministru a mai spus că vrea să reprezinte România la Olimpiada de anul viitor de la Paris, iar Elisabeta Lipă să-l aștepte la aeroport.

„O să mă pregătesc de Olimpiadă, o să fiu sportiv. O să vreau să reprezint România cu cinste la Paris 2024, când o să am 48 de ani. Viața mea este sportul și îmi doresc să mă retrag cu încă o medalie. Dacă politicul va dori să mă întorc, poate o voi face”, a spus Eduard Novak.

Novak a câștigat o medalie la Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2021, chiar când era ministru al Sportului, o premieră pentru politic și sportul din România. Până în 2016, scrie Europa Liberă, a deținut singurele trei medalii paralimpice din țară. Înainte de a devenit ciclist paralimpic a fost un patinator de viteză timp de zece ani. Novak dorea să participe la Jocurile Olimpice de la Nagano/Japonia, din 1998, însă a fost implicat într-un accident de mașină la vârsta de 20 de ani, iar medicii au fost nevoiți să îi amputeze piciorul drept.

A devenit primul român care să câștige o medalie la Jocurile Paralimpice în 2008, la Beijing, unde a luat argintul, iar la Olimpiada de la Londra a mai câștigat două medalii: una de aur și una de argint.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...