G4Media.ro

Elicopterul Ingenuity al NASA a supraviețuit primei nopți pe Marte, la temperaturi…

sursa foto: Captură video

Elicopterul Ingenuity al NASA a supraviețuit primei nopți pe Marte, la temperaturi de -90 de grade

Elicopterul Ingenuity al NASA a supravieţuit primei nopţi pe suprafaţa planetei Marte, a anunţat luni agenţia spaţială americană pe site-ul său.

Temperaturile din craterul Jezero pot scădea până la minus 90 grade Celsius, ceea ce poate duce la îngheţarea şi spargerea componentelor electrice neprotejate şi la deteriorarea bateriilor de la bord, necesare pentru zbor.

Supravieţuirea elicopterului în prima noapte după ce a fost desprins de locul în care a fost ataşat de roverul Perseverance al NASA, la data de 3 aprilie, reprezintă o etapă importantă pentru vehiculul motorizat, cu o greutate de 1,8 kilograme.

În perioada următoare, Ingenuity va deveni prima aeronavă care va testa zborul motorizat controlat pe o altă planetă.

”Este pentru prima dată când Ingenuity se află pe cont propriu pe suprafaţa planetei Marte”, a declarat MiMi Aung, managerul proiectului Ingenuity în cadrul Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, din sudul Californiei.

”Acum, însă, deţin confirmarea că avem izolaţia potrivită, încălzitoarele potrivite şi suficientă energie în bateria lui pentru a supravieţui nopţii reci, ceea ce reprezintă un mare câştig pentru echipă. Suntem încântaţi să pregătim în continuare Ingenuity pentru primul său zbor de test”, a adăugat Aung.

Conceperea unui dispozitiv suficient de mic pentru a putea fi ataşat rover-ului, îndeajuns de uşor pentru a zbura în atmosfera marţiană mult mai puţin densă în comparaţie cu cea terestră, dar suficient de rezistent pentru a supravieţui frigului de pe Marte a constituit o provocare semnificativă. Pentru a se asigura că panourile solare de pe rotoarele elicopterului vor începe să primească lumina soarelui cât mai curând posibil, Perseverance a fost instruit să se îndepărteze de Ingenuity la scurt timp de la detaşare.

Roverul Perseverance a atins craterul Jezero la data de 18 februarie. Roverul serveşte drept releu de comunicaţii între Ingenuity şi Pământ şi îşi va folosi suita de camere cu care este dotat pentru a observa caracteristicile de zbor ale elicopterului alimentat cu energie solară.

Misiunea Ingenuity este aceea de a realiza teste de zbor în atmosfera specifică a planetei Marte. Elicopterul nu este dotat cu instrumente ştiinţifice.

În cele 30 de zile petrecute pe suprafaţa Marte (o zi marţiană are de 24,6 ore), Ingenuity îşi va finaliza testele, iar roverul Perseverance va putea începe explorarea ştiinţifică a craterului Jezero.

La 4 aprilie, Perseverance a prezentat prima dintre imaginile elicopterului pe suprafaţa planetei Marte.

La data de 7 aprilie este programată eliberarea prinderilor care ţin lipite lamele rotorului. Dacă echipa misiunii îndeplineşte această etapă, în următoarele câteva zile marţiene vor fi efectuate mai multe teste ale funcţionării lamelor rotorului, precum şi ale motoarelor care le acţionează.

Dacă totul merge bine, prima tentativă a elicopterului Ingenuity de a se ridica de pe solul marţian va avea loc în jurul datei de 11 aprilie.

Testele de zbor ulterioare vor fi programate pe parcursul ”Lunii Ingenuity”, camerele de la bordul Perseverance urmând să furnizeze imagini de înaltă definiţie ale acestei misiuni istorice.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Sume imense tocate pentru excentricitati in timp ce omenirea sufera de foamete si tot felul de boli …..

  • Sume imense tocate pentru oameni cu retard mintal (a se citi religiosi) in timp ce omenirea sufera de foamete si tot felul de boli.

  • Sunt sume cheltuite de țări care își permit și pentru scopuri pe care probabil că nu le înțelegi.
   Pe de altă parte România cheltuiește sume colosale cu catedrala neamului prost în timp ce școala și sănătatea sunt la pământ.

  • Daca am gandi toti ca tine, si acum am trai in pesteri, …dar nah, postezi de pe un computer sau smartphone, pe care la fel, s’au cheltuit miliarde ptr a fi desoperit.
   Omenirea nu sufera de foamete din cauza cercetarilor avansate, ..ci din cauza hotilor si dictatorilor care conduc locurile sau tarile respective.
   Lipsa educatiei , religia absurda, lacomia, grandomania, violenta, prostia == foamete ptr cei slabi, in timp ce porcii si excrocii se ingrasa!
   A explora alte planete, este urmatorul pas in evolutia speciei, logica simpla.

  • „excentricitatile” astea duc omenirea inainte pe multe planuri.

  • Doar tehnologia ne poate scoate din rahatul in care am intrat pana la gat. Focul, roata, agricultura, electricitatea, vaccinul, computerul, inteliganta artificiala, imprimantele 3D, etc. Daca banii cheltuiti pe inarmare ar fir fost investiti in tehnologie, acum nu mai exista foamete in lume. Tehnologia este cea mai buna investitie.

   Oamenii o duc rau pentru ca au conducatori de rahat si acei conducatori de rahat ii tin in saracie pentru a-i controla.

  • Ceea ce comenteaza Adrian Popescu are o singura explicatie: egoismul batranetii! Nu toti batranii sunt egoistii, ma refer la acei batrani care isi pastreaza optimismul si insufletirea pana la ultima suflare, altii, egoisti si rai din tinerete, devin spre batranete si mai egoisti si mai rautaciosi. Cum functioneaza egoismul batranilor -” de ce sa ma bucur pentru viitorul tinerilor daca eu nu o sa mai fiu, daca eu o sa mor?”

  • Ceea ce comenteaza Adrian Popescu are o singura explicatie: egoismul batranetii! Nu toti batranii sunt egoistii, ma refer la acei batrani care isi pastreaza optimismul si insufletirea pana la ultima suflare, altii, egoisti si rai din tinerete, devin spre batranete si mai egoisti si mai rautaciosi. Cum functioneaza egoismul batranilor -” de ce sa ma bucur pentru viitorul tinerilor daca eu nu o sa mai fiu, daca eu o sa mor?” *

 2. Sa-l voteze martienii pe Nicusor,ca le gaseste el apa,nu numai apa,dar chiar apa calda!

 3. Si ce? Bucurestenii sunt la temperaturi negative de pe vremea lui Firea.

 4. E bun si asta,dar nu ne cunoastem casa noastra. Se trag gazoducte,dar o conducta care sa preia apa de la inundatii di Europa si sa o arunce in Sahara nu se poate.NASA inghite multi bani degeaba.Nu sa aflat mai nimic nou despre Martie.De 40 de ani aud aceleasi povesti.