G4Media.ro

Eliberarea cetățenilor britanici Nazanin Zaghari și Anoosheh Ashoori, deținuți timp de mai…

Sursa foto: Pixabay

Eliberarea cetățenilor britanici Nazanin Zaghari și Anoosheh Ashoori, deținuți timp de mai mulți ani ostatici, este legată de relaxarea “iminentă” a sancțiunilor împotriva Iranului – Jewish Chronicle

Eliberarea de către Iran a ostaticilor britanici Nazanin Zaghari-Ratcliffe și Anoosheh Ashoori în schimbul a peste 400 de milioane de lire sterline este legată direct de un acord iminent de ridicare a sancțiunilor care va aduce miliarde pentru regimul de la Teheran, au declarat surse informate pentru Jewish Chronicle.

Se așteaptă ca un acord cu Teheranul asupra programului său nuclear să fie semnat înainte de sfârșitul acestei săptămâni. Acordul poate include eliminarea notoriului Corp al Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC) de pe lista oficială a organizațiilor teroriste din SUA, potrivit relatărilor.

Un fost membru de frunte al comunității de informații din Marea Britanie a declarat la Jewish Chronicle: „Trebuie văzut acest lucru asta ca un pachet. Impulsul discuțiilor care a dus la eliberarea ostaticilor nu este o coincidență.” Acest lucru a alimentat temerile că Teheranul va folosi banii pentru a finanța teroarea în regiune. Un expert a spus că Israelul – o ținta de lungă durată a Iranului – ar trebui să-și consolideze urgent „capacitatea defensivă”.

În schimbul eliberării celor doi ostatici britanici, Iranul va primi 400 de milioane de lire sterline pe care fostul regim al Șahului Reza Pahlavi din anii ’70 le-a plătit Regatului Unit ca avans pentru tancurile britanice Chieftan, plus o sumă nedezvăluită pentru dobândă și efectele inflației.

Marea Britanie a decis să nu mai trimită tancurile după revoluția islamică din 1979 a Iranului. Nazanin Zaghari-Ratcliffe, o fostă lucrătoare umanitară, era prizonieră de șapte ani, iar Anoosheh Ashoori, inginer civil, de aproape cinci ani.

Ashoori a fost condamnat la 10 ani de închisoare sub acuzația că a fost spion al Mossadului, pe care a negat-o permanent. În conformitate cu termenii acordului nuclear, Iranul va recâștiga accesul la active înghețate în valoare de aproximativ 75 de miliarde de lire sterline și va putea spori vânzările de petrol cu ​​40 de miliarde de lire sterline în fiecare an.

Termenii săi includ clauze de extindere care înseamnă că va putea dezvolta uraniu pentru arme după 2031. Israelul a încercat și nu a reușit să-și convingă aliații occidentali să nu reintroducă acordul JCPOA convenit sub președinția lui Barack Obama, din care președintele Trump a retras SUA în 2018.

Deocamdată, termenii exacți ai acordului de restabilire a JCPOA rămân secreți. Dar dacă versiunea finală ar include eliminarea IRGC de pe lista oficială a terorismului, este posibil ca președintele Biden să întâmpine o opoziție acerbă în Congresul SUA, chiar și din partea colegilor Democrați.

Luna trecută s-a relatat că Iranul a organizat 186 de atacuri separate împotriva națiunilor occidentale și a aliaților acestora din 2015.

La începutul acestei săptămâni a avut loc un altul, un atac cu rachete asupra unei baze de la Irbil, în nordul Irakului. Cele mai multe dintre aceste atacuri au fost comise prin intermediul organizațiilor teroriste sponsorizate de IRGC.

sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Bunica-ta nu scria „ostatici”, ea le spunea „prizioneri”.
    Ce n-ai vazut tu este ca stirea din acest articol este cea mai tare pe ziua de azi. Dupa negocieri de cateva saptamani se relaxeaza relatiile Iranului cu occidentul si asta ne va aduce gaz si petrol pe piata. Odata cu scaderea preturilor se va reduce si importul de gaz rusesc.