G4Media.ro

Elefanții asiatici își îngroapă și își plâng puii morți

sursa foto: captura

Elefanții asiatici își îngroapă și își plâng puii morți

Elefanții asiatici își îngroapă puii morți și îi jelesc zgomotos, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință indieni, care detaliază comportamentul pachidermelor ce amintește de ritualurile funerare umane.

Cercetătorii au identificat cinci locuri în care un pui a fost îngropat de elefanți în nordul Bengalului, India, în 2022 și 2023, potrivit studiului publicat în această săptămână în Journal of Threatened Taxa și citat de Le Figaro. Cei cinci pui de elefant, cu vârste cuprinse între trei luni și un an, au murit toți din cauza insuficienței organelor. În fiecare caz, cercetătorii au descoperit că turma a cărat elefantul decedat cu trompele și cu picioare înainte de a-l îngropa pe spate.

Studiul explică faptul că doar puii sunt îngropați în acest mod, deoarece transportul adulților este „impracticabil” pentru turmă din cauza dimensiunii și greutății lor. Autorii Parveen Kaswan și Akashdeep Roy au precizat că cercetările lor nu au relevat „nicio intervenție umană directă” în îngroparea fiecăruia dintre cei cinci pui de elefant.

Comportament social și de cooperare

În jurul locurilor de înmormântare și pe pământul sub care au fost îngropate rămășițele au fost observate urme clare de 15 până la 20 de elefanți. Elefanții au îngropat puii în canalele de irigații ale plantațiilor de ceai, la câteva sute de metri de așezările umane. Elefanții sunt cunoscuți pentru comportamentul lor social și cooperant, dar îngroparea puilor fusese doar „studiată sumar” în rândul elefanților africani. Potrivit studiului, fenomenul era încă neexplorat în rândul verișorilor lor asiatici.

Se știe că elefanții africani și asiatici sălbatici vizitează rămășițele celor adulți în diferite stadii de descompunere, dar acest studiu a dezvăluit comportamente diferite. În toate cele cinci cazuri, turma „a fugit de la locul în 40 de minute de la înmormântare” și apoi a evitat să se întoarcă în zonă, luând în schimb rute de migrație paralele.

Elefanții asiatici se află pe lista speciilor pe cale de dispariție întocmită de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Se estimează că 26.000 de elefanți trăiesc în sălbăticie, în principal în India, dar au mai rămas câțiva și în Asia de Sud-Est. În afara captivității, trăiesc în medie între 60 și 70 de ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...