G4Media.ro

EFOR: PNRR este despre reforme, nu este o finanțare pe proiecte. Dacă…

EFOR: PNRR este despre reforme, nu este o finanțare pe proiecte. Dacă ai promis reforma pensiilor sau ANAF şi n-ai făcut-o la termen, se blochează banii chiar dacă lucrările pe proiecte sunt în grafic

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență se vor finanța reforme, nu proiecte, ceea ce înseamnă că, fără schimbări în sectoarele incluse, în direcţiile agreate cu UE, nu se dau banii chiar dacă proiectele ar fi în principiu bune, arată think-tank-ul Expert Forum (EFOR), care a realizat o analiză – „PNRR for dummies” –, în care explică ce este și ce nu este acest plan.

„Dacă s-au plătit bani în avans, dar reformele promise nu se întâmplă, finanţarea se blochează chiar dacă proiectele se derulează bine pe teren, explică EFOR, care susține că acest fond nu merge ca cele structurale din anii trecuţi şi nu trebuie confundat cu Bugetul multianual 2021-2027 („cele 50 de miliarde”).

PNRR trebuie așadar privit ca o matrice de condiţionalităţi şi benchmarks (repere) de tip Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), unde toată lumea e monitorizată pe progres de două ori pe an. „Şi nu sunt doar patru benchmarks pe justiţie ca în MCV, ci o puzderie, în nenumărate domenii. Scopul principal e să se facă reformele; cheltuirea banilor e în subsidiar, arată EFOR.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.