G4Media.ro

Efectele vaccinării se simt la Cluj: Rata de infectare cu Sars-Cov-2 a…

Efectele vaccinării se simt la Cluj: Rata de infectare cu Sars-Cov-2 a scăzut în timp record, odată cu creșterea persoanelor imunizate. Medic epidemiolog: „Am încredere că la finalul lunii mai ajungem la un procent de 50% din populația din județ vaccinată”

În urmă cu trei săptămâni, în Cluj-Napoca se discuta despre măsuri restrictive drastice, inclusiv despre carantină, în condițiile în care incidența trecuse bine de 8 cazuri la mia de locuitori. Autoritățile și-au păstrat, însă, calmul și au decis să aplice doar anumite măsuri, precum închiderea magazinelor la ora 18:00 sau interdicții de circulație după anumite ore.

„Să avem răbdare, căci efectele vaccinului se vor vedea”, anunța prefectul Szilard Tasnadi, care conduce comitetul județean pentru situații de urgență. Spitalele clujene care tratează cazuri de Covid-19 erau supraaglomerate și fără locuri pe secțiile de terapie intensivă. Din această cauză mulți pacienți au fost transferați în alte județe. În anumite situații, medicii urgentiști se apucau să intubeze pacienți în stare critică direct în Urgențe sau pe ambulanță.

După trei săptămâni, Clujul pare că revine încet la o oarecare normalitate, după ce peste 261.000 de persoane din județ au făcut cel puțin o doză de vaccin anti-Covid. Pe lângă aceștia sunt încă aproximativ 60.000 de clujeni care au trecut deja prin boală și au dobândit imunitate, iar alte câteva mii s-au vaccinat în alte județe.

Concret, cifrele arată astfel pe 30 aprilie, în privința vaccinului:

 • 261. 389 de clujeni sunt vaccinați cu cel puțin o doză din vaccinurilor Pfizer, Moderna și Astra Zeneca, doar în județ.
 • Potrivit direcției de sănătate publică Cluj, în acest moment aproximativ 22% din populație a primit ambele doze.

G4media a cerut datele defalcate de la DSP.

Din 27 decembrie, de când a început campania națională de vaccinare:

 • Persoane vaccinate cu Astra Zeneca cu o doză: peste 35.000
 • Cu două doze: Peste 8200
 • Persoane vaccinate cu o singură doză de Pfizer: 116.000
 • Cu două doze:75.000
 • Moderna: Peste 11.000 cu o doză
 • Peste 4000 cu două doze
 • Peste 32 % din populația din Cluj-Napoca a primit o doză de vaccin
 • Peste 40% din populația județului a primit o doză de vaccin
 • Aproximativ 22% din oamenii care locuiesc în județ au primit ambele doze de vaccin.

„Sper să ajungem la finalul lunii mai la un procent de 50 la sută persoane vaccinate cel puțin cu o singură doză. Am avut aproape 6000 de vaccinuri pe zi acum. Și dacă scădem la 4000, să spunem, tot sunt 120.000 de persoane care se vaccinează într-o lună. Eu sper să ajungem la acest procent de peste 50% până la finalul lunii mai. Se mai pot deschid și alte centre, se va discuta să se deschidă la liber și fără programare, așa cum se vaccinează din mașină. E un recul la Astra Zeneca și îmi pare rău. Dar cel mai bun exemplu e Marea Britanie care a imunizat in masă cu Astra Zeneca și a scăzut enorm, e pe drumul cel bun. Ei sunt foarte atenți, asta trebuie să știe toată lumea. Nu vaccina nimeni, dacă nu era sigur vaccinul”, a declarat directorul DSP Cluj, medicul epidemiolog Mihai Moisescu.

În  Cluj-Napoca rata de infectare a scăzut într-un timp record. În doar 3 săptămâni, de la peste 8 cazuri la mie, a ajuns la sub 3, iar trendul este unul descendent.

„Nu mai e atât de ridicată presiunea nici pe spitale și asta este foarte important. Suntem în scădere, sper să se mențină ritmul. Vaccinarea își arată efectul”, a adăugat Moisescu pentru G4Media.ro.

Peste 5000 de vaccinări se fac în medie la Cluj în fiecare zi.

Recent, aici s-a deschis un centru de vaccinare de tipul drive-through, unde te poți vaccina din mașină, fără programare, doar cu buletinul. Din 4 mai, clujenii vor avea acces non-stop timp de o săptămână, la imunizare la Spitalul Militar, unde vor putea merge oricând, doar cu un act de identitate. Serul administrat este Pfizer.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. sunt 250 mii doze administrate sau persoane diferite?

 2. Cine-i oprește să se injecteze? SĂ SE INJECTEZE!
  ĂȘTIA ȘI MITICII!!!

  • nu se injecteaza, se vaccineaza. mai invata cuvintele romanesti. dar ce te freaca pe tine grija ca se vaccineaza altii, ca nu pricep? nu te obliga pe tine la ceva.

  • @andrei,
   Șobolanschi, ce te bagi în seamă, prăpădenie?

  • @Barbu iara ai iesit din barlog?

  • E ora de recul. După berile de la amiază!
   Doar din lectura omului îți dai seama!
   Da chiar așa, barbutule: pe tine cine și ce te freacă cu vaccinarea asta??
   Ce ți-e și cu beutura….

 3. Rata de infectare a scazut la fel de rapid si in precedentele doua valuri, in conditiile in care nimeni nu era vaccinat. Cred ca e prea devreme sa pronuntam aceasta victorie datorita vaccinarii. Poate fi doar dinamica obisnuita. La toamna vom vedea eficienta reala a vaccinului sau la urmatoarea infectare masiva.

 4. Unde sunt fanii (trolii) Andreei Moldovan?

  • Niște viermuși. Ca „andrei”. Nu au dispărut cu totul.

  • vorbea fiul unei stoarfe. mars boule!

  • Inacceptabil limbaj. A facut minuni carantina :))))))

  • tu iti bati joc de un doctor care s-a intors in romania ca i-a pasat de toti prostii, dar te afecteaza limbajul. EPIC. mai bine vezi-ti de gargaunii din capul tau.

  • Doctorul nu s-a intors, nici n-a plecat. Sotul doctorului e medic adevarat si a fost la specializare in Elvetia, dar avand remorca dupa el, i-au dat aia ceva de facut si remorcii. Acum 3 saptamani, fiind pe trend descendent, remorca Moldovan s-a gandit sa ne inchida pe toti in casa, sa scada numarul de cazuri de covid, numar care oricum a scazut de la 10 mii la 1800.

 5. Cine urmărea statisticile oficiale, ar fi observat că județele cu cei mai mulți vaccinați, au avut și cel mai mare număr de infectați, au ieșit ultimile din carantină, numărul de cazuri scăzând mai greu.
  Numărul de infectări se pare că a început să scadă din momentul în care lumea nu s-a mai înghesuit la vaccinare.

  • E greșită ideea că vaccinarea produce boala. Singurul lucru care ar putea avea impact negativ legat de vaccinare este aglomerarea de persoane fără a asigura măsurile de protecție. In rest, focarele din spitale și cămine pentru vârstnici au dispărut, tocmai fiindcă un procent semnificativ au fost vaccinați. Pe de altă parte, cei care au ajuns în spital cu Covid având deja 10-14 zile de la prima doză de vaccin, nu au avut totuși viața pusă în pericol. Și încă un lucru interesant, mulți dintre cei care au ajuns să fie spitalizați simțind pe spinarea lor cât este de urâtă această boală și care practic dobândesc o imunitate semnificativă, întreabă înainte de externare: „eu când mă pot vaccina?” Cu siguranță nu își mai doresc o astfel de experiență.

  • Și ca să mai combat această teorie mai adaug ceva. Aceste județe (Timiș, Cluj, Brașov și altele) și Bucureștiul sunt cele mai dezvoltate economic, atrag oamenii fiindcă găsesc locuri de muncă. In aceste zone, procentul de populație educată este mai mare, și implicit mai dispuși la vaccinare. De asemenea, densitatea populației este mult mai mare, aglomerări de persoane se produc mai ușor și transmiterea bolii contagioase crește. Plus testările sunt mai numeroase. De aici apare asocierea de număr mare de infectați cu număr mare de vaccinați. Se va vedea în timp, la fel ca in țările cu vaccinați în număr mare, cum va scădea incidența bolii in zonele cu mulți vaccinați, atâta timp cât vaccinul își menține eficiența mare.

  • Nu e greșit deloc, epidemiologi de renume
   au făcut studii care spun că vaccinarea în masă ajută virusul să dezvolte noi mutații.
   De ce nu explică nimeni ce se întâmplă în India?
   În 15 zile de la începerea campaniei de vaccinare în masă, explodat numărul infectărilor, o bună parte din vaccinați au dezvoltat și au transmis virusul.
   Arșinel, care a avut „norocul” să se vaccineze,la începutul lui februarie a făcut rapelul, a fost reinternat de luni în spital din cauza aceluiași virus…
   Cum să crezi că vaccinurile care au fost făcute toate împotriva tulpinii de la Wuhan care a dispărut de la sfârșitul anului trecut, pot ajuta cu ceva acum…
   Din contră, vaccinarea în masă nu va avea deloc efecte fericite! Vom vedea la toamnă-iarnă ce se va întâmpla!
   Cel mai bun exemplu: București, Ilfov, Cluj, Timiș, cel mai mare număr de vaccinați, cel mai mare număr infectați! Au ieșit ultimii din carantină față de restul țării..

  • Desigur, esența vaccinării, in cazul oricărei boli infecțioase, este: vaccinează-te ca să faci boala. Adică, după unii, probabil „experți” intr-ale medicinii. Puneți mâna și citiți ca să aflați faptul că vaccinarea evită infectarea sau dacă se produce, formele grave ale bolii. Tulpina de Wuhan sau nu, deocamdată are efect in mare măsură. Unii au reușit să scape cu bine, exemple văd destule in jurul meu. Care nu credeți, mai cercetați în Israel sau UK decât să jucați la cacealma pentru voi sau cei dragi. Teorii fără acoperire circulă nestingherit și din păcate duc la curmarea vieții unora dintre semenii noștri.

 6. Stimate redactor!
  E ok sa facem puțin lobby. Perfect OK.
  Însă nu se ia în calcul că 10000 de studenți au plecat iarăși acasă , din Cluj.
  Și iarăși nu se ia în calcul câți dintre cei vaccinați la Cluj au și domiciliul!?
  Nu contest realitatea benefică în urma vaccinărilor! Vezi UK, Israel. Însă cu analizele făcute pe „genunche” nu am sa fiu nici o dată deacord!
  ….

 7. Certitudine…nu boala preocupa oamenii…ci,asazisul…leac!

 8. Certitudine…nu boala preocupa oamenii…ci,asazisul…leac!

 9. sesimtoplua
  toata tara ii la 0., 1. si voi o dati cu efecte