G4Media.ro

Efectele deciziei CCR în cazul revocării lui Kovesi: USR organizează dezbaterea „Ce…

Efectele deciziei CCR în cazul revocării lui Kovesi: USR organizează dezbaterea „Ce fel de republică este România?”

Uniunea Salvați România organizează la Parlament marți, 12 iunie, de la ora 16.00, o dezbatere publică, la care invită toate partidele, dar și organizații din societatea civilă și asociații profesionale ale magistraților, pentru a discuta despre soluții pentru situația juridică fără precedent în care se află România după decizia Curții Constituționale care a admis conflictul juridic între președinte și Guvern pe tema revocării șefei DNA Laura Codruța Kovesi.

„România este într-o situație fără precedent. Prin ultima decizie CCR, dispare unul dintre mecanismele de control inventate pentru a asigura echilibrul puterilor în stat și pentru a împiedica acumularea puterii în mâna unui singur om. Această decizie are efecte semnificative pentru ceea ce înseamnă statul de drept”, a declarat președintele USR Dan Barna într-un comunicat remis G4Media.ro.

Dincolo de controlul reciproc între puteri, decizia CCR e un pas spre schimbarea formei de organizare statală a României – din republică semiprezidențială în republică parlamentară, cu președinte decorativ – ceea ce este inacceptabil în absența unui referendum de modificare a legii fundamentale.

În cadrul dezbaterii publice, Uniunea Salvați România va prezenta două proiecte de modificare a Constituției și respectiv a Legii de funcționare a Curții Constituționale care urmăresc depolitizarea CCR, o instituție fundamentală a statului român care și-a abandonat misiunea de a apăra democrația.

„Problemele legate de CCR nu sunt noi, treptat, CCR și-a arogat atribuții pe care nu le are nici de la Constituție și nici de la lege. Și anume, în principal atribuția de legiuitor pozitiv. Nu este de competența CCR să oblige legiuitorul într-un anumit sens, ci să stabilească care este înțelesul unei legi. Sunt necesare aceste schimbări pentru a stopa derapajele deoarece este pusă în pericol însăși democrația”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică.

USR propune ca pe viitor judecătorii să fie numiți de Președinte, de Parlament și de Consiliul Superior al Magistraturii. Există și alte soluții legislative în statele UE, acelea care propun o depolitizare totală. Toate aceste soluții vor fi discutate la dezbaterea de săptămâna viitoare. Proiectele USR vor fi completate și îmbunătățite cu sugestiile rezultate în cadrul dezbaterii și vor fi depuse în Parlament.

Uniunea Salvați România invită toate partidele de opoziție să participe la dezbaterea „Ce fel de republică este România?” și să susțină noile proiectele de lege pentru a readuce echilibrul între cele trei puteri ale statului român: judecătorească, legislativă și executivă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ati vazut filmul Planeta maimutelor ? Asta construiesc acum Dragnea si acolitii sai pe teritoriul Romaniei !

    Palcurile de oameni (cei care nu vor fi parasit aceasta trista tara) vor fi haituite de hoardele de maimute de sub conducerea lui Dragnea si fie vor fi prinse si aruncate in inchisori, fie se vor retrage in „paduri” incercand sa supravietuiasca acolo.

    PS. Codul penal al maimutelor va pedepsi cinstea, onestitatea, verticalitatea, profesionalismul in detrimentul necinstei si al abuzului !

    PPS. De ce va permite UE, una ca asta ? Nu va permite, doar ca avand de rezolvat propriile probleme interne, locomotivele UE, vor trece chestiunea Romaniei, la ordine, adica la coada listei cu problemele de rezolvat iar pana sa ii vina randul si Romaniei (ajunsa intre timp la viteza a -7- a in UE) Planeta maimutelor dintre granitele Romaniei isi va gasi telul, directia… spre est ?

  2. Ce fel de Republica? Una nesecuristoida, domnule Barna, nu cum v-ar plake dvs;)

  3. România e o republică bananieră sub tirania PSD/PCR.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.