G4Media.ro

Eco Sud, administratorul gropii de gunoi de la Vidra, Ilfov, face presiuni…

Sursa Foto:Consiliul Judetean Cluj

Eco Sud, administratorul gropii de gunoi de la Vidra, Ilfov, face presiuni să preia noul centru de deșeuri al Clujului. Disputa uriașă pentru gestionarea gunoiului clujean tocmai a început

După o întârziere de peste 3 ani, Consiliul Județean Cluj finalizează, în sfârșit, prima celulă de depozitare a centrului ecologic de deșeuri. „Investiția de la Centrul pentru Managementul Integrat al Deșeurilor are o valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, este cel mai mare centru de acest tip din România, cu o capacitate de depozitare de peste 1,5 milioane de metri cubi”, a transmis, vineri, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.

Obiectivul cofinanțat din fonduri europene va asigura depozitarea, în condiții ecologice, a deșeurilor menajere de pe teritoriul întregului județ. Afacerea privind administarea acestui centru este considerată a fi una de proporții, pe de-o parte pentru că preia monopolul în privința stocării gunoiului menajer din tot județul Cluj, iar pe de altă parte,  pentru că deține o capacitate de depozitare uriașă, de peste 1,5 milioane de metri cubi de deșeuri. Societatea bucureșteană Eco Sud SA face demersuri să preia administrarea acestui centru. Numai că printr-un ordin al Comitetului pentru Situații de Urgență, Consiliul Județean Cluj sare, pentru moment, peste procedura contestației Eco Sud depuse la CNSC, și atribuie serviciul de administrare, Regiei Primăriei Cluj Napoca.

Presa locală a relatat, în repetate rânduri, despre maniera în care administrația clujeană și-a pregătit propriul operator care să preia în gestiune noul centru de depozitare a deșeurilor. Este vorba despre Regia Primăriei Cluj Napoca (RADP), care administrează domeniul public.

Compania bucureșteană Eco Sud SA a contestat modul în care s-a încheiat înțelegerea dintre Consiliul Județean Cluj și RADP.  Potrivit informațiilor G4Media, contestația depusă de Eco Sud este în analiză la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC).

Consiliul Județean Cluj a semnat contractul cu RADP în baza unui Ordin semnat și emis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Pentru că s-a depășit demult termenul obligatoriu pentru închiderea rampelor/gropilor de gunoi care încalcă normele ecologice, și pentru că actuala rampă a municipiului avea depășită capacitatea de depozitare autorizată de Agenția de Mediu, a fost emis acest Ordin de „urgență”, Consiliul Județean având posibilitatea să semneze contractul pentru administrarea noului centru cu RADP – deocamdată singurul operator din județ autorizat să preia, să sorteze și să proceseze deșeurile menajere.

Vom reveni cu detalii legate de acțiunea întreprinsă de companiei Eco Sud, în privința centrului de deșeuri de la Cluj.

În acest moment, Eco Sud administrează groapa Vidra, Ilfov care preia mare parte din gunoiul din capitală. De asemenea, mai gestioenază și alte puncte de depozitare din țară. Coform G4Media, Eco Sud este deținută în acte de Elena Șontelecan (65%) și de Cristian Cantemir (35%), așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul termene.ro. Până acum doi ani, societatea avea însă acționariat ascuns, cu acțiuni la purtător după metoda Tel Drum. Presa a relatat că Nicolae-Ninel Caval ar fi coordonatorul firmei, deși acesta nu apare în acte. Nicolae-Ninel Caval are legături cu Eco Sud, prin faptul că a fost acționar într-o altă firmă alături de Eco Sud.

 

Sursa Foto: Consiliul Județean Cluj

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Lăsați-i pe cei din sud să-și rezolve problema gunoiului lor. Din sud n-a venit niciodată nimic bun în Ardeal.

  • Ia uite sluga clujeana cum isi dadea ea aere de superioritate.Probabil esti unul din aia care inoata in mizeria de la Pata Rat.

  • Relax …. si in CJ e o mafie ca in Bucuresti sau in oricare alt oras.
   Poate ca aici se face cu o finete mai mare … dar si aici se „trag” blocuri intre case sau pe un petec verde intre doua blocuri pre-90.

   Credeti ca la PNL CJ nu merge „atentia”? Sa nu ne imbatam cu apa rece…..

 2. As vrea ca măcar un singur argument sa aduc ca sa pot combate spusele tale , dar din păcate nu am !

 3. Bucurerstiul este cel mai poluat oras, poluarea provenind in foarte mare masura din arderea gunoiului importat pe filiera mafiota. In perioada izolarii populatiei acasa, cand circulatia a fost practic zero, noapte de noapte Bucurestiul a fost intoxicat de gunoiul ars de mafiotii gunoaielor mana in mana cu Gabriele Firea, care pretindea halucinant ca nu se poate detecta sursa poluarii cu fum toxic. Deci asa zisele firme ecologice din Bucuresti sunt de fapt generatoare de poluare extrema, folosind gunoi de import. Ii sfatuiesc pe Clujeni sa-si gestioneze singuri gunoiul din judet si sa nu lase administrarea lui pe mana hienelor mafiote din Bucuresti-Ilfov.

  • Clujeni, va recomand Iridex!
   Inunda Bucurestiul noaptea de la Rudeni cu hidrogen sulfurat si benzeni si alte volatile cancerigene. Ministerul Mediului, Agentia de Protectia Mediului si Garda de Mediu se fac ca nu acolo e problema si ignora miile de reclamatii primite de-a lungul anului… Este odios ce se intampla cu sanatatea noastra cu girul autoritatilor.

  • Singuri si l-au gestionat si pana acum, de ce crezi ca groapa de la Pata Rat e asa celebra in toata Europa?Orasul ala e focar de infectie, si nu din cauza guvidului.

  • Sunt destule probleme in toate orasele, dar miros de gunoi nu este decat in zona cu pricina, iar in viitor ar trebui sa dispara si de acolo.

   PS: stii cine cotrobaie prin ghenele orasului? Pretenii de la Pata Rat.

 4. asta este la ndrangheta mafia deseurilor .aici se fac bani negri….riciclagio di denaro sporco…….e la mafia centra ……centra… eccome…..

 5. eco sud nu era firma aia cu legaturi cu mafia italiana? ecorec legata de caval si mai sus de videanu? s-a lasat acolo cu 4-5 ani de puscarie…