G4Media.ro

După Hagia Sophia, Erdogan transformă o altă biserică bizantină în moschee/ Sfântul…

După Hagia Sophia, Erdogan transformă o altă biserică bizantină în moschee/ Sfântul Mântuitor din Chora a funcționat ca muzeu după Al Doilea Război Mondial

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a emis, vineri, un decret prezidențial prin care a transformat Sfântul Mântuitor din Chora, o biserică medievală bizantină din vestul Constantinopolului care funcționa ca muzeu, în moschee, transmite Greek Reporter.

Această decizie vine după una similară din luna iulie prin care Hagia Sophia a fost transformată într-o moschee, fapt care a fost condamnat de comunitatea internațională.

Chora este unul dintre cele mai splendide exemple de artă bizantină și păstrează în continuare mozaicuri și fresce. Interiorul este pictat cu scene din Biblie și portrete ale lui Iisus și ale sfinților, datate din secolul al XIV-lea.

Istoricul francez Fabrice Monnier a precizat că, înainte de a converti Hagia Sophia din Istanbul în moschee, Turcia mai transformase alte două muzee bisericești în moschei mai puțin cunoscute.

Turcii otomani au transformat Chora într-o moschee la jumătate de secol după cucerirea lor de Constantinopol în 1453, ascunzându-și bogatele opere de artă sub un strat de ipsos, deoarece Islamul interzice imagini iconice.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Turcia a schimbat moscheea în Muzeul Kariye și a permis experților americani să o reabiliteze pentru a o readuce la starea inițială, astfel că mozaicurile și frescele unice sunt expuse din nou încă din 1958.

sursa foto: Gryffindor/ Wikimedia commons via Greek Reporter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Că să mă piș pe moscheeeeeeele și bisericiiiiile voastre de inapoiați mintal. Vezi ce se intâmplă dacă șarpele ăla vorbitor a fraierit-o pe beșinoasa aia dezbrăcată să muște din mărul fermecat? Sper ca sfântul apărător ortodox Putin să îi împingă de la balcon pe ăștia. Amin

  2. Ai dreptate Neg pe creier,cred ca ești de fapt un trol handicapat al societății care nu respecta nicio regula și da! noi toti ar trebui sa ne pișăm pe tine!

  3. Asteptam cu nerabdare momentul in care fratii, insallah, vor incepe sa distruga catedrale prin europa pentru a construi moschei. 10- 15 ani?

  4. astept ca Turcia sa intre in razboi cu Grecia si Rusia – doua tari ortodoxe

    • E clar ca Erdogan a luat o razna si curand turcaletii o sa o ia pe coaja cum nu au mai luat o demult,oricum nu au ce cauta in Europa cu religia aeta primitiva si agresiva,cat despre islam cuvintele lui Ataturk sunt emblematice ,citez Islamul această religie imorala a unor beduini primitivi este un cadavru in descompunere care ne otraveste vietile.

  5. Pai in asemenea conditii de batjocura musulmana la adresa crestinismului, nu ne ramane decat sa transformam si noi moscheile in sali de fitness, benzinarii sau hale de carne de porc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.