G4Media.ro

După 12 ore de discuții, Serbia și Kosovo au ajuns la un…

Sursa Foto: Twitter

După 12 ore de discuții, Serbia și Kosovo au ajuns la un acord pentru punerea în aplicare a acordului de normalizare a relațiilor susținut de UE

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord privind punerea în aplicare a unui acord susținut de Uniunea Europeană pentru normalizarea relațiilor, a declarat sâmbătă seara șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, deși cei doi lideri au declarat că există în continuare dezacorduri, transmite Reuters.

Kosovo și Serbia poartă discuții susținute de UE de aproape 10 ani, de când Kosovo și-a declarat independența în 2008, la aproape un deceniu după ce războiul a pus capăt dominației sârbe. Însă Serbia consideră în continuare Kosovo ca fiind o provincie separatistă, iar conflictele dintre vecinii din Balcani au alimentat temerile legate de o revenire a conflictului.

Acordul de sâmbătă a fost încheiat după 12 ore de discuții între prim-ministrul kosovar Albin Kurti, președintele sârb Aleksandar Vucic și oficiali ai UE cu privire la punerea în aplicare a acordului, pe care ambele părți l-au convenit la Bruxelles luna trecută.

Cei doi lideri au avut întâlniri separate cu Borrell înainte de o sesiune în trei în Macedonia de Nord.

„Kosovo și Serbia au convenit asupra anexei de punere în aplicare a acordului privind calea spre normalizarea relațiilor dintre ele”, a declarat el reporterilor după întâlnirea cu ambii lideri în orașul Ohrid din Macedonia de Nord.

Vucic a declarat într-o conferință de presă că părțile nu au căzut de acord asupra tuturor punctelor.

„În ciuda diferențelor, am avut o conversație decentă”, a spus el.

Vorbind la o altă conferință de presă, Kurti a declarat: „Aceasta este o recunoaștere de facto între Kosovo și Serbia”, deoarece Serbia nu a semnat încă acordul.

Borrell a declarat că UE va cere acum cu forța ambelor părți să își îndeplinească obligațiile dacă doresc să adere la bloc, avertizând că, în caz contrar, vor exista consecințe.

De asemenea, el a abordat propunerea de asociere a municipalităților sârbe din Kosovo, care ar oferi o mai mare autonomie municipalităților cu majoritate sârbă, un subiect îndelung disputat.

„Kosovo a fost de acord să lanseze imediat – și când spun imediat, mă refer la imediat – negocieri cu dialogul facilitat de Uniunea Europeană privind stabilirea unui aranjament specific și a unor garanții pentru a asigura un nivel adecvat de autogestiune pentru comunitățile sârbe din Kosovo”, a declarat înaltul diplomat al UE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu chiar, au zis ceva gen da o să facem ceva dar întâi să ne întoarcem acasă și dup’aia mai vedem, BBC e foarte sceptic că se va realiza ceva efectiv mai ales că în Serbia preferința pentru aderarea la UE e la 50% iar cei ce se opun sunt extrem de vehemenți. În Kosovo preferința e pe la 70% dar sunt totuși foarte reticenți să acorde vreo formă de autonomie locală sârbilor din nord.