G4Media.ro

DSVSA Constanța permite reluarea recoltării de moluște vii din Marea Neagră: Scoicile…

sursa foto: Pexels

DSVSA Constanța permite reluarea recoltării de moluște vii din Marea Neagră: Scoicile și rapanele sunt sigure pentru consum / Timp de 10 zile recoltarea a fost interzisă din două zone de producție / Potențialul toxic era depășit cu până la 20 de ori

Se pot recolta, din nou, scoici și rapane din Marea Neagră. În urma analizelor de laborator, s-a constatat că moluștele de mare sunt sigure pentru consum, nefiind identificate în corpul lor acumulări de biotoxine, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.
Pe 6 iunie, ANSVSA a interzis culegerea moluștelor bivalve din 2 zone de producție clasificate ale Mării Negre,  între Năvodari şi Portul Constanţa, respectiv între Agigea şi Mangalia, ca măsură preventivă, după ce analiza apei a indicat un risc ridicat de toxicitate din cauza unei alge. În cele 10 zile de restricții, pescarii au avut voie să recolteze midii, vongole și rapane doar din zona cuprinsă între Midia și Tulcea.
DSVSA Constanța a dispus, ieri, anularea Deciziilor de închidere a celor două zone și redeschiderea lor pentru recoltarea de moluște bivalve, după ce analizele de laborator efectuate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară pe probe de scoici și rapane, recoltate la un interval de 48 de ore, au relevat valori nedetectabile ale biotoxinelor marine în corpul lor.
Potrivit dr. Adrian Bîlbă, cercetător științific la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură, în cadrul activității de monitorizare a celor 4 zone de pe litoralul românesc al Mării Negre alocate pentru creșterea și recoltarea moluștelor, activitate cerută de Comisia Europeană, autoritățile sanitar-veterinare au obligația de a recolta probe care să supravegheze prezența algelor unicelulare cu potențial toxic.

”Sunt desemnate pentru studiu anumite specii de alge și stabilite niveluri maxime acceptabile, care la ultimele prelevări au fost depășite cu până la 20 de ori. În consecință, s-a suspendat recoltarea bivalvelor (midiilor) și gasteropodelor (rapanelor) în această perioadă, concomitent oprindu-se de la comercializare cele deja recoltate. De menționat că, la baza deciziei a stat doar analiza apei. Ulterior, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, proaspăt relocat, a efectuat analize specifice pe probe de bivalve și gasteropode, pentru a identifica dacă există acumulări de biotoxine în corpul lor”, spune specialistul.

În urma rezultatelor bune, DSVSA Constanța a permis reluarea recoltării de moluște vii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...