G4Media.ro

Două noi companii municipale se vor ocupa de apa caldă şi căldura…

Două noi companii municipale se vor ocupa de apa caldă şi căldura bucureştenilor. Fostul prefect Speranţa Cliseru, membru în CA

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat marți cu 37 de voturi din 55 (două treimi) înfiinţarea a două noi firme ale municipalității: Compania Municipală Termoenergetică Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetică Servicii Bucureşti SA, la cererea primarului Gabriela Firea. Cele două companii urmează să preia serviciul de furnizare a alimentării cu energie termică din Bucureşti.

Acţionarii noilor entităţi vor fi Primăria Bucureşti, Primăria Comunei Chiajna şi Primăria oraşului Popeşti Leordeni, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Termoenergetice Bucureşti Ilfov. Cele două companii vor avea, fiecare, câte un capital social de 120.000 de lei, iar contribuţia celor trei primării vor fi împărţite astfel: Primăria Bucureşti – 99.9%, Primăria Chiajna – 0.005% şi Primăria Popeşti Leordeni – 0.005%.

Scopul societăţii Termoenergetică este producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice şi a aerului condiţionat, după cum se arată în proiectul de hotărîre de înfiinţare, iar cel al companiei de Servicii Energetice de lucrări de instalaţii sanitare, de aer condiţionat şi de încălzire.

Printre membrii Consiliului de Administraţie ai celor două companii se numără şi Speranţa Cliseru, fostul prefect al Capitalei şi o apropiată a familiei Firea-Pandele, schimbată de Guvern după protestele din 10 august din Piaţa Victoriei şi recuperată de Gabirela Firea în calitate de consilier personal.

Înfiinţarea celor două noi companii municipale are loc pe fondul anulării hotărârii de Consiliu General prin care a fost înfiinţată Compania Municipală Energetică, cea care demarase procedurile de preluare atât a RADET, cât şi ELCEN, firmele implicate în distribuţia de energie termică şi căldură către bucureşteni.

De altfel, Compania Municipală Energetică primise, în cursul anului 2018, un capital social majorat de până la aproape 1,3 miliarde de lei. În august 2018, un raport de specialitate întocmit de direcţiile tehnice ale Primăriei Capitalei arăta că suma de 1.262.582.150 lei transferată de municipalitate către Compania Energetică era necesară pentru a cumpăra creanţele deţinute de creditori împotriva ELCEN în cuantum total de 1.077.778.143,59 lei.

184.804.000 lei urma să fie fie cheltuiţi pentru investiţii şi stocuri. Hotărârea de înfiinţare a SC Compania Energetică SA a fost declarată ilegală după ce instanţa a constat că fusese adoptată cu un număr de voturi inferior celui cerut de lege. Judecătorii au considerat că înfiinţarea unei noi firme la care municipalitatea este acţionar însemnă un transfer de patrimoniu către noua entitate şi, pentru o astfel de procedură, este necesar un cvorum de 2/3 din numărul total de consilieri.

În această iarnă, mai multe cartiere au rămas constant fără apă caldă şi căldură în urma avariilor sau a incapacităţii tehnice de asigurare a agentului termic. RADET – distribuitorul de energie termică în capitală, societate aflată în insolvenţă, a dat vina pe lipsa constantă de investiţii în reţeaua subterană de conducte în ultimii 30 de ani.

Foto: Elcen

Articolul este publicat în cadrul proiectului ”Capitalismul de stat”, finanțat de Fondul pentru Democrație.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Cred ca Primaria face si desface companii, societăți.
    Nimic altceva.
    Tin agenda publică ca fac, desfac dar nu o parcare, nu curățenie, ceva care sa arate ca orasul e condus de un gospodar.
    Sinecură pentru apropiata primaresei.
    Hotel 4 ☆ in centru.
    Aberații si risipă!

  2. Cei de la USR pierd ani si bani prin tribunale ca sa obtina desfiintarea companiilor municipale ilegale si madam pandele gaseste mereu noi tertipuri sa le reactiveze sub alta infatisare, fiindca armata de amante si beizadele trebuie sa aiba un scaun caldut sub fundul proaspat injectat.

  3. PNL si PSD, aceeasi mizerie!

    S-o pui pe Speranta Cliseru, momaia de paie din 10 august, la conducerea unei companii, arata „profesionalismul” de cumetrie al Fierei. La fel, musiu Daniel Alexandru, ALDE-ist de frunte din RADET, care, probabil, are nevoie de pantofi noi…

    Si mi-a placut de Fierea: Sa ne intelegem intre noi, sa uitam neintelegerile, sa votam pentru bucuresteni, pentru oras… ASTIA (lista de nume) vor sa va tina in frig!!!

    Jenant.