G4Media.ro

”Dosarul Veranda” în care primarul Iașiului, Mihai Chirica, e acuzat de 3…

Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

”Dosarul Veranda” în care primarul Iașiului, Mihai Chirica, e acuzat de 3 infracțiuni: Trei funcționari din Primărie au declarat că primarul a semnat autorizații, deși știa că este ilegal / Miza: 8,5 milioane euro

Jurnaliștii de la ReporterIS au parcurs cele peste 600 de pagini ale rechizitoriului DIICOT din Dosarul Veranda, în care primarul Mihai Chirica este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și la participație improprie, sub forma complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu.

În document, procurorul de caz a detaliat cazul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea ilegală a spațiului de pe Hala Centrală unde funcționează Restaurantul Veranda.

Trei martori din dosar au relatat în fața procurorului faptul că, atunci când semna, Mihai Chirica știa de fiecare dată că lucrările la imobilul în cauză nu respecta autorizațiile

După ce a fost trimis în judecată, Chirica a reluat teza că a respectat legile. Ca de fiecare dată când a fost acuzat de implicarea în ilegalități imobiliare

În timpul urmăririi penale, Chirica nu a dat declarații, nu a depus memorii și nu a formulat nici o apărare pe fond.

Toate faptele de care este acuzat primarul Mihai Chirica provin din faptul că a semnat trei documente (o autorizație de construire, un certificat de atestare a edificării construcției și o adresă-acord) care au atestat, contrar realității, faptul că un spațiu edificat pe imobilul Hala Centrală din municipiul Iași respectă prevederile legale.

Astfel, pe 28 august 2019, Chirica a semnat o autorizație care modifica o altă autorizație, din 2017, și menționa că pe Hala Centrală fusese amenajat „un etaj tehnic”, lucru fals. În plus, regimul de înălțime și volumul de anvelopare a clădirii nu corespondeau cu autorizația din 2017, iar numărul locurilor de parcare nu fusese recalculat.

Spațiul edificat fără autorizație nu este un etaj tehnic, ci o sală de evenimente de câteva sute de metri pătrați, bar și restaurant

Pe 12 ianurie 2021, Chirica a semnat un certificat de atestare care indica, din nou în fals, respectarea autorizațiilor din 2017 și 2019. Pe lângă abaterile anterioare, de data aceasta se adăuga și încălcarea dimensiunilor „etajului tehnic”.

 

Ultimul document parafat de edil, din 8 iulie 2021, cuprindea acordul ca așa-zisului etaj tehnic să îi fie atribuită calitatea de „unitate individuală”.

Citiți întregul articol în ReporterIS.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează