G4Media.ro

Dosar penal pentru distrugere deschis la Iași, după ce o femeie a…

Sursa foto: Captură video

Dosar penal pentru distrugere deschis la Iași, după ce o femeie a lovit cu piciorul o statuie expusă în cadrul ‘Lunii Sculptorilor Români’

Poliţiştii ieşeni au anunţat, joi, că au deschis un dosar penal pentru ‘distrugere’, după ce în spaţiul public au apărut imagini cu o persoană care loveşte cu piciorul o statuie din Parcul Voievozilor, transmite Radio Iași, citat de Rador.

‘În urma imaginilor apărute în spaţiul public, privind o persoană care loveşte cu piciorul o statuie din Parcul Voievozilor din municipiul Iaşi, facem precizarea că poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la această situaţie. Astfel, în urma verificărilor efectuate a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, cercetările fiind continuate în vederea clarificării întregii situaţii de fapt şi luării măsurilor legale care se impun’, transmit reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Măsura a fost luată după ce o publicaţie online locală a postat pe reţelele de socializare o filmare în care o femeie loveşte lucrarea ‘Hidra’, ce aparţine renumitului sculptor Costin Ioniţă, ca reacţie la aspectul acesteia.

‘Hidra’ este una dintre cele 25 de lucrări expuse de artist în mai multe locaţii şi zone din Iaşi, până pe 19 martie, cu prilejul ‘Lunii Sculptorilor Români’, eveniment organizat la a patra ediţie.

Artistul Costin Ioniţă afirmă, însă, că nu vrea să depună plângere pe numele femeii.

‘Nu vreau să depun plângere împotriva acestei doamne, pentru că nu are sens. Se vede că e o persoană amărâtă, abandonată de societate, chiar şi de noi, cei mulţi, de cei care acţionăm în domeniul cultural, care avem idei, care avem discursuri coerente şi pretenţii de erudiţie. Noi, cumva, abandonăm această categorie a societăţii, nu ne preocupă, considerăm că nu se merită să pierdem timp cu ei’, a declarat, pentru AGERPRES, sculptorul Costin Ioniţă.

Reputatul artist a răspuns AGERPRES că se aştepta la reacţii şi critici din partea ieşenilor, însă nu atât de violente.
‘După cum bine ştiţi, ne aflăm într-un an electoral. Există oameni care îşi doresc voturi anul acesta. Pur şi simplu, cred că îşi creează astfel de momente. Cu o zi înainte de incidentul de vandalizare, a existat un live făcut de o politiciană, nu dau numele şi nici partidul din care face parte, în care pur şi simplu instiga la violenţă, cerea să se întâmple ceea ce s-a întâmplat o zi după. Nu ştiu dacă incidentul a fost premeditat sau regizat. Din păcate, oamenii ăştia care sunt folosiţi, aşa cum e şi doamna aceea’, a mai declarat artistul.

Lucrarea ‘Hidra’ a fost făcută în 2012 şi amplasată pentru o perioadă în Piaţa Presei Libere, pe soclul unde în perioada comunistă s-a aflat statuia lui Lenin.

După cum afirmă autorul, ‘Hidra’ e un Lenin care şi-a pierdut din putere, iar în locul capului au crescut şapte flori de trandafiri care au aspect de balaur. În viziunea artistului, trandafirul este cel mai puternic simbol al politicii româneşti postdecembriste.

‘Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. (…) E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este un monstru din mitologie care nu a putut fi omorât. Dacă îi tai un cap, răsar altele şapte la loc’, a explicat Costin Ioniţă, potrivit Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Hidra cu trandafiri. Cine o fi oare?

  2. …în loc de trandafiri eu aș fi făcut capete de balaur !

  3. Urata statuie.Are nevoie de dinamita pentru rearanjare

  4. Doriti sa admirati adevarate opere de arta si statui unice ?Mergeti in Spania .La noi ,operele sunt hidoase si urate in draci .Creativitatea lasa de dorit,cred ca are legatura cu viata grea din romania .Este de ajuns sa privesti oamenii pe strada .Nimeni nu zambeste -asta spune mult despre atmosfera din Romania /Oricum ,artistul este necunoscut .

  5. Nu stiu ce a fumat „artistul”, dar sigur cine a aprobat intalarea acestei hidosenii ,a fumat ceva mai tare decat „artistul creator”.Dupa statuia „TEAPA” Bucuresti Piata Revolutiei urmeaza aceasta hidosenie.Avem cu ce ne mandri.Artistii pe care sistemul comunist nu-i lasa se creeze……….Aveau lucrari in sertar si acum le etaleaza.