G4Media.ro

Dosar cu certificate Covid false în Grecia / Actele ar fi procurate…

Foto: Inquam Photos / George Călin

Dosar cu certificate Covid false în Grecia / Actele ar fi procurate din ”fabricile de certificate” din România, Bulgaria și Macedonia

Autoritățile din Grecia se confruntă cu scenariul de coșmar al răspândirii vaccinărilor fictive, după destructurarea unei rețele care opera la Centrul de Sănătate din Karditsa, relatează Agenția de presă Rador, care citează Parapolitika.

În prezent, conform unui dosar voluminos de 3.500 de pagini al Serviciului pentru Afaceri Interne al Poliției Elene, a reieșit că „au fost făcute cel puțin 68 de declarații false de vaccinare” de către grupul de inculpați de la Centrul de Sănătate Karditsa, în timp ce 10 asistente și personal paramedical de la Spitalul din Kavala, care au obținut de certificate de vaccinare din Bulgaria, România și Macedonia de Nord, după august 2021, par a avea legătură cumva cu membrii grupului infracțional de la Karditsa.

Potrivit unor informații obținute de publicația noastră, Poliția din Salonic și șeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Angelos Kamilaris, după trei luni de eforturi, au stabilit modul de acțiune, amploarea operațiunilor, „nucleele” rețelelor din spitale, centre de sănătate, clinici private și farmacii.

În urmă cu câteva zile, au fost depistate „amprente” ale acestora în Cipru și Suedia, iar în curs de verificare este și cazul unui farmacist din Soufli care certifica în sistemul electronic pentru securitate sociale IDIKA teste rapide negative ale unor angajați din diverse zone ale Greciei.

Cu toate acestea, investigațiile bat pasul pe loc, din cauza refuzului statelor vecine de a contribui la elucidarea cazurilor.

În prima săptămână a lunii noiembrie, a fost denunțat public că în orașul bulgar Sandanski, la 57 km de orașul grecesc Serres, „tariful” pentru obținerea unui astfel de document variază între 300 și 500 de euro, în funcție de data solicitată de nevaccinat, vorbindu-se totodată și despre modul în care sunt distribuite astfel de certificate, ca o facilitate în natură pentru clienții hotelurilor de lux și ai stațiunilor de schi din Bansko și Pamporovo.

Și totuși, până în prezent nu a existat nicio reacție din partea poliției din cele două țări. Dimpotrivă, conform acelorași surse, cifra de afaceri a falsificatorilor de certificate Covid a crescut vertiginos, deoarece aceștia lucrează nestingheriți, furnizând mii de documente autentice (și nu false) pentru persoane nevaccinate cu datele reale ale respectivilor.

Costul este mai mic dacă persoana în cauză deține o companie de orice fel în Bulgaria sau un număr de asigurare (sunt multe astfel de persoane în ultimii ani), dar este mai mare dacă certificatul este comandat de un rezident al unei țări terțe. Cu toate acestea, niciun obstacol nu este considerat de netrecut pentru falsificatorii profesioniști, care au acces la arhive electronice ale unor spitale grecești.

„Oricâte verificări am face, odată ce titularul are un astfel de document, este imposibil de contestat”, spun polițiștii. Din această cauză, de altfel, când unii dintre cei implicați cer acum să fie vaccinați nu pot merge înainte cu procedura de vaccinare, întrucât în evidențele medicale, în urma tertipurilor la care au recurs, sunt considerați vaccinați complet.

Pe de altă parte, sute de certificate COVID europene „Green Pass” de la spitale de stat din Bulgaria și România au fost depistate de autoritățile de supraveghere în Thesalia, Macedonia și Tracia, fapt care ridică suspiciuni, dar conform dreptului comunitar, aceste certificate nu pot fi contestate.

În observațiile transmise către Poliția Elenă, se subliniază că mulți au certificate de la medici de familie bulgari, întrucât în această țară sunt permise vaccinări într-un mediu necontrolat, în care medicul se află față în față cu pacientul, spre deosebire de centrele de vaccinare care implică întotdeauna 6-7 persoane în această procedură. „Singura modalitate de a reduce un astfel de fenomen este de a forța pe toată lumea, fără excepție, să se supună unor teste de diagnosticare continuă”, subliniază responsabili ai unor unități medicale COVID din Salonic, care spun că este ”nerezonabil de mare” rata de îmbolnăvire a unor pacienți vaccinați fără comorbidități.

Sunt atent monitorizate și puncte turistice din Macedonia de Nord care sunt vizitate de greci prin excursii organizate din Atena și Salonic. Despre cazinourile și cluburile din Gevgelija, pe lângă faptul că permit oricui intrarea necontrolată, oferind o mulțime de servicii de divertisment, cu condiția, desigur, să-și încerce norocul la ruletă, se spune că oferă și certificate Covid de trecere prin boală pentru nevaccinați. Aceste certificate sunt ieftine și adesea fac parte din pachetele tentante oferite de oamenii de afaceri din Macedonia de Nord.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Romania exporta infractionalitate calificata in toata lumea, nu doar in Grecia.

  2. Rezultatele introducerii acestor certificate verzi sunt: corupție, falsuri, răspândirea Covid, si nu numai in Romania/ Balcani.

  3. certificatele ne vor aduce o limitare a bezmeticilor nevaccinati deci o frina la molima