G4Media.ro

OFICIAL: Dorin Marian, inculpat de DNA în dosarul Microsoft – Tăriceanu pentru…

OFICIAL: Dorin Marian, inculpat de DNA în dosarul Microsoft – Tăriceanu pentru complicitate la luare de mită

UPDATE 17.33: DNA confirmă într-un comunicat de presă informația publicată de G4Media.ro potrivit căreia Dorin Marian este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită în dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ar fi primit mită 800.000 de dolari de la intermediarul afacerii Microsoft, Fujitsu Siemens Computers reprezentată de Claudiu Florică, ca să încheie mai multe acte adiționale de prelungire a licențelor Microsoft pentru calculatoarele din instituții publice.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

MARIAN MARIUS-DORIN, la data faptei șef al cancelariei prim-ministrului și BERTEANU PETRU, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2007, inculpații Berteanu Petru și Marian Marius-Dorin au ajutat un înalt demnitar să pretindă, iar, în cursul anului 2008, să primească, în mai multe tranșe, foloase materiale de la reprezentanții unei companii austriece din domeniul IT, în schimbul exercitării atribuțiilor care îi reveneau în legătură cu adoptarea a patru hotărâri de guvern (ce priveau, printre altele, încheierea mai multor acte adiționale la un contract comercial derulat de companie ce avea ca obiect închirierea de către statul român a unor licențe IT).
În baza acestei înțelegeri, reprezentanții companiei au achitat un comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la statul român, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Din foloasele respective, suma de 800.000 USD a fost folosită pentru stingerea unei datorii pe care demnitarul o avea către o firmă, reprezentând contravaloarea unor servicii de consultanță politică.
Inculpaților Marian Marius-Dorin și Berteanu Petru li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În ceea ce privește presupusul autor al infracțiunii, există un impediment legal cu privire la punerea în mișcare a acțiunii penale.
Cu privire la cei doi inculpați, facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

UPDATE ora 16: Potrivit unor surse judiciare, Dorin Marian și Petru Berteanu au fost inculpați astăzi de procurorii DNA pentru complicitate la luare de mită în dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că ar fi primit mită 800.000 de dolari de la intermediarul afacerii Microsoft, Fujitsu Siemens Computers reprezentată de Claudiu Florică, ca să încheie mai multe acte adiționale de prelungire a licențelor Microsoft pentru calculatoarele din instituții publice.

Potrivit unor documente din dosar, Petru Berteanu (n.r. – un apropiat al lui șefului ALDE) „l-a ajutat pe Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, prim ministru al Guvernului României, să pretindă și să primească, în mod indirect, foloase materiale de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu Siemens Computers GmbH în schimbul exercitării atribuțiilor care ii reveneau în legătură cu adoptarea Hotărârilor de Guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008”.

Inculparea lui Berteanu și Dori Marian înseamnă că dosarul va pleca în scurt timp la instanță, însă fără Călin Popescu Tăriceanu, care nu poate fi anchetat întrucât Parlamentul nu i-a ridicat imunitatea. Potrivit unor surse judiciare, în cazul lui Tăriceanu se va dispune clasarea întrucât exista un obstacol care împiedică urmărirea penală.

Dorin Marian, fost consilier prezidențial al ex-președintelui Emil Constantinescu și fost șef al Cancelariei premierului Tăriceanu, a fost audiat marți la DNA. Potrivit surselor G4Media.ro, el a fost audiat la DNA în calitate de suspect într-un dosar de corupție.

Acum, Dorin Marian este principalul consilier politic al lui Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit surselor G4Media.ro, Dorin Marian a fost principalul promotor al poziționării anti-referendum a ALDE. Cu el strateg de campanie, ALDE a ieșit din Parlamentul European, cu mai puțin de 5% din voturi.

Dorin Marian a lucrat în anii 90 și pentru Dinu Patriciu, la Rompetrol, unde s-a ocupat de operațiunile companiei în Sudan.

Foto: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Tu esti ma vax? Lasa albinosule, ca nu iei mai mult de 25 de ani de temnita grea.

  • Il baga si pe consiliatul traficeanu la zdup,asa se intampla de obicei!Sa-l vedem pe repetent cum va primi si el de lucru 😮 parada in chiloti tetra prin puscarie,spre baie!

 2. A tunat si i-a adunat,toti infractorii si coruptii in PSD -ALDE ,la Rahova cu ei !!!

 3. Imi pare rau dar ….
  pana la proba contrarie, acest Dorin Marian trebuie sa plateasca intreaga paguba, in calitate de principal vinovat si nu de complice.

  Asta pentru ca in sistemul romanesc, Tariceanu a fost deja declarat nevinovat de colegii lui din parlament.

  Dupa ce Tariceanu nu mai intra in parlament, Dorin Marian va trebui sa dovedeasca ca si Tariceanu a incasat, si sa recupereze de la acesta din ceea ce Dorin Marian a platit deja(ani de inchisoare + intregul prejudiciu).

 4. Imi place cum l-a botezat.”Traficeanu” pe care l-au scapat alti traficanti din parlament de răspundere penala.

 5. Comemtariul meu??

 6. Ba, da pe tata lu* windows nu il cauta la sanatate ?

 7. Spaima-i mare. In curand va veni si” capul relelor” la mana procurorilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.