G4Media.ro

Donald Trump: Israel şi Regatul Maroc au acceptat să-şi normalizeze complet relaţiile…

sursa foto: Captură video

Donald Trump: Israel şi Regatul Maroc au acceptat să-şi normalizeze complet relaţiile diplomatice/ Președintele SUA a semnat o proclamaţie care recunoaşte suveranitatea marocană asupra Saharei Occidentale

Donald Trump a anunţat joi că Marocul s-a angajat să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, cum au făcut-o recent alte trei ţări arabe, şi că SUA recunosc suveranitatea regatului asupra Saharei Occidentale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„O altă realizare ISTORICĂ astăzi!”, a scris pe Twitter preşedintele american în exerciţiu. „Cei doi mari prieteni ai noştri, Israel şi Regatul Maroc, au acceptat să-şi normalizeze complet relaţiile diplomatice – un mare pas înainte pentru pace în Orientul Mijlociu!”, a adăugat el.

Bahreinul şi Emiratele Arabe Unite au acceptat deja în ultimele luni să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, iar Sudanul şi-a dat acordul de principiu pentru a proceda în mod similar. Potrivit lui Jared Kushner, ginerele şi consilierul lui Donald Trump, recunoaşterea Israelului de către Arabia Saudită este „inevitabilă”.

Chestiunea normalizării relaţiilor între Rabat şi Israel a fost relansată în luna februarie, cu prilejul unei vizite oficiale în Maroc a şefului diplomaţiei americane, Mike Pompeo.

La momentul respectiv, mass-media relatau că Marocul ar fi dispus să facă un gest în contrapartidă la susţinerea americană a poziţiei Marocului asupra Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă disputată de Maroc şi rebelii din Frontul Polisario, susţinuţi de Algeria.

Donald Trump, care va pleca de la Casa Albă pe 20 ianuarie, a anunţat în acelaşi timp, pe Twitter, că a semnat joi o proclamaţie care recunoaşte suveranitatea marocană asupra Saharei Occidentale.

„Propunerea serioasă, credibilă şi realistă a Marocului asupra planului de autonomie este singura bază pentru o soluţie justă şi perenă în scopul asigurării păcii şi prosperităţii”, a scris preşedintele în exerciţiu al SUA.

„Marocul a recunoscut SUA în 1777. Este deci potrivit să recunoaştem suveranitatea lor asupra Saharei Occidentale”, a adăugat el.

 

sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Presedintele American semneaza multe, dar ce nu e votat in Senat nu exista.