G4Media.ro

Doi suspecţi au fost acuzaţi în Marea Britanie de spionaj în favoarea…

Sursa foto: Dreamstime

Doi suspecţi au fost acuzaţi în Marea Britanie de spionaj în favoarea Chinei pentru că ar fi „furnizat informaţii utile inamicului”

Doi bărbaţi, dintre care unul a lucrat la Parlamentul britanic, sunt acuzaţi de Londra de spionaj în favoarea Chinei după ce au „furnizat informaţii utile inamicului”. Ambii suspecţi au fost arestaţi în luna martie a anului trecut şi de atunci s-au aflat sub cauţiune, timp în care ancheta a continuat, relatează SkyNews, transmite News.ro.

Fostul asistent parlamentar Christopher Cash, în vârstă de 29 de ani, din Whitechapel, Londra, a fost acuzat în temeiul Legii privind secretele oficiale, după o anchetă antiteroristă. Celălalt suspect, Christopher Berry, în vârstă de 32 de ani, din Witney, Oxfordshire, a fost şi el acuzat în temeiul aceleiaşi legi.

Între decembrie 2021 şi februarie 2023, cei doi ar fi obţinut, înregistrat şi publicat informaţii „într-un scop dăunător pentru siguranţa sau interesele statului”, care ar putea fi „direct sau indirect, utile unui inamic”.

Cash a lucrat în Parlament pentru China Research Group (Grupul de Cercetare pentru China) şi are legături cu parlamentari conservatori de rang înalt, printre care Alicia Kearns, preşedinta Comisiei pentru afaceri externe, şi actualul ministru al securităţii, Tom Tugendhat.

„În ceea ce priveşte anunţul din această după-amiază al Procuraturii Coroanei, conform căruia doi bărbaţi vor fi acuzaţi de infracţiuni de spionaj în numele Chinei: deoarece această chestiune este acum sub procedură penală, este esenţial ca nici eu, nici altcineva să nu spunem nimic care ar putea prejudicia un proces penal legat de o chestiune de securitate naţională. Nu voi face alte comentarii”, a transmis într-un comunicat Alicia Kearns.

Ambii inculpaţi vor apărea vineri în faţa Tribunalului Westminster.

„A fost o investigaţie extrem de complexă pentru ceea ce reprezintă acuzaţii foarte grave. Am lucrat îndeaproape cu Procuratura Coroanei pe măsură ce ancheta noastră a progresat şi acest lucru a dus la inculparea celor doi bărbaţi astăzi (luni – n.r.). Suntem conştienţi de faptul că a existat un anumit interes din partea publicului şi a presei pentru acest caz, dar îi rugăm pe ceilalţi să se abţină de la orice alte comentarii sau speculaţii, astfel încât procesul de justiţie penală să îşi poată urma cursul”, declarat şi Dominic Murphy, şeful Comandamentului de combatere a terorismului din cadrul Poliţiei Metropolitane.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...