G4Media.ro

Doi preoți care au fost infectați cu Covid-19 explică de ce se…

Sursa Facebook

Doi preoți care au fost infectați cu Covid-19 explică de ce se vaccinează: Accept mai degrabă să fiu luat de fraier decât să port pe conștiință faptul că din ignoranță am trimis pe cineva la ATI / Ne lepădăm de Hristos prin mândrie, prin invidie, prin neascultare, prin răutățile de zi-cu-zi, dar nu printr-un vaccin

Preoții Dorel Gălan și Bogdan Chiorean, ambii ortodocși, slujesc în Cluj-Napoca. Ambii au fost infectați cu Sars-Cov-2, dar cu toate acestea au făcut sau vor face vaccinul anti-Covid.

Preotul Chiorean, medic de profesie, conduce centrul paliativ Sfântul Nectarie. Anul trecut în centru au murit peste 500 de pacienți, toți departe de cei dragi. Cum e pandemie, nici la centru nu au avut acces rudele celor internați ca măsură sanitară de precauție. Preotul Chiorean spune că asta a fost cea mai mare durere pentru toată lumea. Din acest motiv va face și vaccinul, pentru a reveni la viața de dinainte de pandemie. În plus, mai spune preotul, un vaccin nu înseamnă că nu ești credincioș, ba din contră.

Preot Bogdan Chiorean (foto sus).

„Nu, n-am furat startul, deși cu greu înțeleg nemulțumirea celor care pe de o parte nu se vaccinează, iar pe de alta, stau să contabilizeze care în ce etapă intră. Slăbiciuni sufletești. M-am vaccinat pentru că slujesc într-un spital. Unii se vaccinează. De frică. Alții nu se vaccinează. Dintr-o altă frică. Am trecut prin boală, probabil am anticorpi. Nu știu câți și nici cât timp rămân la un nivel protectiv. Și nici nu mă interesează. Pentru că am tăria morală să recunosc faptul că dispun de o cunoaștere limitată și prețuiesc oamenii care se străduiesc să ne fie bine. M-am vaccinat mai ales în memoria celor peste 500 de persoane care au decedat la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” în 2020. Nu singuri, dar fără cei dragi alături. Cu ei, nu mai avem o altă șansă de a le arăta prețuire. Pe ei i-am ratat. Anul trecut nu au fost soluții, dar dacă o mai pățim și-n viitor, e de neiertat. Grija față de trup e o datorie creștinească. Ne lepădăm de Hristos prin mândrie, prin invidie, prin neascultare, prin părerea-de-sine, prin răutățile de zi-cu-zi. Dar nu printr-un vaccin.”

Părintele Dorel Gălan, care slujește la Biserica Sfântul Gheorghe din Cluj, a fost la rândul său infectat cu Covid. A făcut o formă medie a bolii, iar acum s-a programat pentru vaccinare.

„Am fost binecuvântat cu o formă ușoară/medie a bolii. Zic medie pentru două zile de simptome digestive și dureri de oase, pe care le-am pus pe seama modului ușor haotic de a ma hrăni…pierderea mirosului și a gustului în ziua următoare m-a făcut sa realizez ca e vorba de altceva, test rapid și izolare. Hrănit fiind de media cu știri axate în special pe filtrul interior „teama” e puțin șocant sa te confrunți cu etapele integrării unei vesti rele : negare, furie, târguială, ușoară depresie și acceptare. Celor ce neagă realitatea virusului, le-aș propune pariul lui Pascal adaptat pentru situația aceasta : dacă virusul nu există și eu dau crezare ideii, nu pierd nimic. Dacă însă există și e periculos iar eu nu dau crezare ideii, deja am o problemă. E un pariu fără risc. Accept mai degrabă sa fiu luat de fraier decât să port pe conștiință faptul că poate, din pură ignoranță sau prostie, am trimis pe cineva la ATI sau, mai grav, prea devreme la Domnul. Deși am trecut prin experiența Covid, ma voi vaccina. Am întrebat oameni mai deștepți decât mine, specialiști în domeniu și mi-au arătat beneficiile vaccinării chiar dacă, teoretic, am imunitate naturală trecând prin boală. Plec de la premisa că cei care au dezvoltat vaccinul au, pe lângă interesul financiar al corporațiilor, un acut simț etic pentru ceea ce scot pe piață. E nevoie de transfer de încredere dinspre producători, înspre oameni. E firească poate și reacția antivacciniștilor ca rezistență inerentă la schimbare. Mai puternic decât virusul Sars-Cov-2 e virusul ideilor preconcepute care greu poate fi extras din creiere. Operăm cu noțiuni antinomice, alb-negru, bun-rău, ori/ori, totul-nimic. Propun o viziune nuanțată, neuitând ca între 0 și 1 e un infinit de numere, chiar dacă aparent e totul sau nimic.

Despre vaccinare încă nu am vorbit (în Biserică -n.r.) dar am vorbit de multe ori despre nevoia de a respecta măsurile de prevenire. Dacă asta e jertfa pe care trebuie sa o facem pentru a avea o viață normală, port trei măști deodată, nu una.”

Preotul Dorel Gălan îi îndeamnă pe oameni să aibă mai multă înțelegere.

„Cel ce se vaccinează să nu judece pe cel ce nu se vaccinează și invers. Fiecare își asuma liber un act medical, neuitând pariul lui Pascal. Și, mai presus de interesul personal medical, sa pună interesul comunitar. „Suntem vinovați pentru toți” (Dostoievski) poate fi reinterpretat ca „suntem responsabili pt toți”. E drept că Statul și Biserica sunt diferite prin funcția lor, dar cele două realități își sprijină reciproc activitățile, fără interferențe. De pildă, Statul nu are dreptul să se implice în zona dogmatică, cultică sau canonică a Bisericii, așa cum nici Biserica nu poate sabota acțiunile instituțiilor statului (școală, sănătate, armată etc). Până la urmă, credincioșii Bisericii au și calitatea de cetățeni, concomitent. Nu putem face seraparație, așa cum, atunci când sunt în calitatea de tată, nu îmi pierd calitatea de soț sau de fiu.”

Sursa Foto. Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

29 comentarii

 1. Ce prost, mai e și medic. Ăștia aleg să ne ghideze spiritual! Bă boule, dacă ai făcut boala deja ai anticorpi, iar vaccinul e frecție la un picior de lemn.

  Abia aștept să scăpăm de măscăricii ăștia de preoți

  • Ce bine ca ne-ai luminat tu, ca altfel nu stiu ce se intampla. Adevarul este ca intelepciunea si geniul tau nu se pot compara cu miile de cercetatori, biochimisti, virologi si altii asemenea. Toti sunt niste cioflingari pe langa cvasiclaritatea si cunostintele tale avansate in arta stiintelor exacte.

  • Jeezy…..ce deștept ești? Cum îți explici că mulți s-au îmbolnăvit a doua oară de covid? Din prea multa imunitate? Omul daca e medic, știe ce are de făcut.Se ferește pe el, dar ferește și pe alții de boala, de aceia se vaccinează. Informeaza- te ce a făcut acest preot și medic pentru comunitatea lui, înainte de a spune că e’ mascarici’.

  • Tu dai dovada de prostie pentru ca nu ai inteles mesajul!

  • Atât boala (dacă n-ai murit) cât și vaccinul generează anticorpi, nu e nici o diferență din acest punct de vedere. Faptul că unii au făcut boala a doua oară e irelevant.

  • draga cetate!!! retine te rog faptul ca imunitatea dobandita sub orice forma (naturala sau prin vaccinare) nu dureaza toata viata…posibil un an!

  • @Beezy: atat boala cat si vaccinul genereaza anticorpi, e adevarat, dar nu stim si cat persista anticorpii in fiecare caz… Si cum vrem sa scapam cat mai repede de pandemia asta, cel mai intelept e sa facem vaccinul chiar daca am avut boala, pentru eventualitatea in care vaccinul genereaza anticrpi mai persistenti. Plus ca fiecare sistem imunitar reactioneaza intr-un mod unic.

   Si cel mai enervant la personane ca tine… e ca ai impresia ca un articol citit pe net te face mai specialist in virusologie si imunologie decat cei care si-au tocit coatele ani de zile pe bancile facultatilor si au mai si profesat cativa zeci de ani in domeniu… Da’asha e romanul, priceput la toate.

  • Mai astia excesiv de inteligenti, Beezy are dreptate, cei care au trecut prin boala n-au nevoie de vaccin. Au imunitate naturala.
   Treaba lor daca vor sa se si vaccineze, nu le va aduce protectie in plus, doar vor risipi doua vaccinuri care puteau sa le fie de folos altora.

  • @ Beezy : Te-ai autodefinit , ca finta umana : Citat > ” Ce >> prost>> … Ba >>> boule>>> … de >>>> mascaricii>>>> … ” !!!!! Gelu Stoian.

 2. Cum treci de la profesia de medic, bazata pe realitati observabile, la sarlatania preoteasca bazata pe minciuni? Asta nu inteleg. Poate nu-i ajungeau banii din plic?

  • Daca nu stii despre ce se vorbeste pe aici macar lasa-ne in pace.
   Biserica (indiferent de cult) nu inseamna numai cei care slujesc in lacasele de cult.
   In interiorul BOR, de exemplu, exista o multime de medici,ingineri, profesori, arhitecti,artisti…
   Oameni inclinati spre meditatie si studiu.

  • In mod clar omul este altruist si a decis sa ajute comunitatea in care traieste, in special pe cei vulnerabili.

   Nu trebuie sa ii intelegi sau sa ii impartasesti convingerile religioase. Dar omul merita respect.

   E o forma de talibanizare sa presupui interese ascunse sau financiare oricand e vorba de un medic sau un preot (sau ambele in cazul asta).

   La fel cum e plin de habotnici intoleranti care nu iti respecta dreptul de a fi ateu, tot asa nu putem acuza orice preot crestin ca face ce face doar pentru bani.
   Sunt multe exemple contrarii si omul din articol e unul dintre exemple.

  • …e foarte greu de înțeles, Vladimir!
   Inclusiv termenul de a fi OM!
   În rest, nu merită comentarii alocuțiunea ta…

 3. Corecta declaratia din titlu.
  Asa da preot. Habotnicia nu-si are rost in 2021.

 4. nimeni nu se leapada de Hristos si de cele 10 porunci , dar de practicile bisericesti probabil multi , vezi si vaccinul sau contestarea lui si inlocuirea cu apa sfiintita (o denumire)

 5. E bine cand se imbina armonios latura medicala-umana cu cea spirituala, adica medicina trupului si cea a sufletului. Insa, sunt multe ramasite ale poparelor migratoare pagane care si-au pus amprenta in traditie.De ex. inmormantarea la ortodocsi-cine imi imi explica de ce trebuie sa ingropi mortul dupa 3 zile de priveghi cu ritualuri care te spoiesc de bani?

  • Uite, iti explic eu. Inainte vreme nu existau medici care sa constate decesul. Au existat de-a lungul timpului destule cazuri numite “morti aparente”. Dupa 7 ani se deschide mormantul eventual pentru refolosire astfel incat au fost gasite schelete intr-o pozitie total nefireasca. Cu alte cuvinte, s-au trezit si au murit asfixiati. De asta se asteapta 3 zile. A nu se intelege ca apreciez in vreun fel tagma popeasca!

 6. Vaccinul este deficitar, nu ar trebui ca cei care se știu că au trecut prin boală și s-au vindecat să fie testați, prin intermediul medicilor de familie, pentru anticorpi înainte de vaccinare și apoi, dacă au anticorpi, să fie trecuți în ultima etapă de vaccinare, etapa vaccinării celor cu anticorpi ?!?

 7. Iar victimele sa nu-si judece talharii si criminalii.

 8. !Vladimir Putin e un gunoi

  stiinta ( inclusiv medicala) are *treaba* cu profanul, religia ( preotia) are *treaba* cu sacrul!

  prima are *treaba* ca rationalitatea lumii, a doua cu *irationalitatea lumii*…zice ganditorul ala mare de-acum o suta de ani …* problema experienţei iraţionalităţii lumii a fost forţa motrice a apariţiei şi dezvoltării tuturor religiilor” ….

  si apoi exista un drept al persoanei pe care nimeni nu are voie sa-l judece….limitele gandirii noastre nu pot considerate limitele gandirii celuilalt!

 9. Fratilor fiecare face cum crede de cuvinta , eu nu judec pe nimeni , dar si daca se vaccineaza tot la fel transmite virusul , eventual face o forma mai usoara si nu ocupa un loc la ATI de care s ar putea sa aiba nevoie un bolnav de cancer . Vaccinati va sau nu va vaccinati este alegerea dvs , fiecare cu constiinta sa , dar de acest virus si de alte multe boli va Vindeca numai DUMNEZEU , Cu o conditie SA VA RUGATI LUI DUMNEZEU nu oamenilor

 10. E trist!De la regele Maleahi D-zeu nu a mai vorbit prin prooroci.Catocismul a ucis sute de mii de oameni daor pentru ca au afirmat ca Pamantul este plat si se invarte in jurul Soarelui.Acum, avem tot felul de profeti mincinosi, care ne invata tot felul de porcarii medievale crezand ca Duhul Sfant ii inspira, insa, multi dintre ei sunt la limita inculturi si schizofreniei. Multi dintre ei strecoara camila prin urechea acului de cusut pentru materialism si ingroapa Adevarul Suprem.

  • Paaai, Seb, dacă au afirmat că pământul este „PLAT și se învârte în jurul soarelui”, probabil și-au asumat arderea pe rug!
   Precum și tu îți asumi cele scrise…
   Probabil, presupun, te refereai la catolicism?!
   Părerea mea, puțină atenție la detalii despre subiecte „sensibile”…😁
   PS. Ce n-ar da biserica Constantinopolului sa ne mai poată ardă puțin, măcar la tălpi…!🤣🤣

 11. Cel mai misto e cum au ajuns popii pe lista de „persoane importante” care trebuie vaccinati prioritar. La rind cu politrucii, militienii securistii si alti speciali

  • Cap sec. Asta e si doctor si lucreaza in spital. Nu poti intelege mai mult de 2 propozitii legate?