G4Media.ro

Doi foști miniștri în guvernul Poloniei din partidul Lege și Dreptate au…

Foto: Facebook Andrzej Duda

Doi foști miniștri în guvernul Poloniei din partidul Lege și Dreptate au primit pedepse cu închisoarea pentru abuz de putere. Grațierea lor de către președintele Andrzej Duda, anulată de justiție

Mariusz Kamiński, care a ocupat funcția de ministru de interne și unul dintre miniștrii săi adjuncți, Maciej Wąsik, au fost condamnați la câte doi ani de închisoare în legătură cu acțiunile lor în timpul unei anchete privind un scandal de corupție, relatează Notes from Poland.

Hotărârea – descrisă de unul dintre avocații implicați ca fiind „revoluționară” – vine după un proces îndelungat și controversat în urma căruia cei doi au fost grațiați de președintele Andrzej Duda, dar această decizie a fost declarată apoi invalidă de Curtea Supremă, deschizând calea pentru condamnările de joi.

Problema în cauză datează din perioada în care PiS a fost la putere, între 2005 și 2007. La acea vreme, partidul l-a numit pe Kamiński în funcția de șef al Biroului Central Anticorupție (CBA).

În 2009, după ce PiS a pierdut puterea, dar când Kamiński era încă șef al CBA, acesta și trei dintre subordonații săi au fost acuzați de depășirea atribuțiilor în cadrul unei anchete privind un scandal de corupție care a dus la demisia vicepremierului Andrzej Lepper și la prăbușirea guvernului condus de PiS cu doi ani mai devreme.

Cazul – numit „scandalul terenurilor” de către mass-media – se referea la afirmațiile unor oameni de afaceri polonezi care susțineau că, datorită contactelor lor din cadrul ministerului agriculturii, puteau schimba statutul juridic al oricărui teren din Polonia.

În 2015, cei patru oficiali CBA au fost găsiți vinovați de un tribunal din Varșovia, Kamiński fiind condamnat la trei ani de închisoare și primind o interdicție de 10 ani de a ocupa funcții publice. Cu toate acestea, el și ceilalți și-au susținut nevinovăția și au făcut apel împotriva condamnărilor.

Înainte ca aceste apeluri să poată fi judecate, președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a decis să emită grațieri prezidențiale pentru toți cei patru acuzați în noiembrie 2015. El a făcut acest lucru la o zi după ce Kamiński fusese numit ministru responsabil cu serviciile de securitate într-un nou guvern condus de PiS.

În 2019, Kamiński a devenit, în plus, ministru de interne. El a continuat să servească în ambele funcții până luna trecută. Adjunctul său în această perioadă a fost Wąsik, unul dintre ceilalți foști oficiali ai CBA găsiți vinovați în 2015 și apoi grațiați de Duda.

Cu toate acestea, mulți experți au susținut că grațierile lui Duda nu erau valabile deoarece au fost emise în timp ce acuzații încă făceau apel împotriva condamnărilor inițiale, ceea ce înseamnă că nu primiseră de fapt o condamnare definitivă pentru care să poată fi grațiați.

În luna iunie a acestui an, Curtea Supremă a fost de acord cu aceste argumente, respingând grațierile lui Duda și deschizând calea pentru ca apelurile lui Kamiński și Wąsik să fie audiate. Cu toate acestea, Tribunalul Constituțional, un organism văzut ca fiind sub influența PiS, a decis în aceeași lună că Curtea Supremă nu avea dreptul să se pronunțe în acest caz.

În pofida deciziei Tribunalului constituțional, cazul lui Kamiński și Wąsik a revenit în instanță, iar joi a fost confirmat verdictul de vinovăție împotriva lor și a celorlalți implicați în acest caz, deși pedepsele au fost reduse: închisoare de la trei ani la doi ani și interdicția de a ocupa funcții publice de la 10 ani la cinci ani. Hotărârea este acum executorie.

„Acest caz este revoluționar”, a declarat unul dintre avocații implicați în acest caz, Jacek Dubois, pentru site-ul de știri Onet. „Se referă la responsabilitatea funcționarilor de stat la o scară pe care Polonia nu a mai întâlnit-o până acum. Ceea ce s-a întâmplat a fost, de facto, un atac la adresa statului.”

„Consecințele pentru țară au fost enorme: a fost vorba de căderea guvernului, de noi alegeri, dar mai ales de afectarea pe termen lung a încrederii în instituțiile statului”, a adăugat el.

Łukasz Chojniak, un avocat specializat în drept penal, a declarat pentru postul de televiziune TVN că rămâne neclar ce se va întâmpla în continuare. El a precizat că Kamiński și Wąsik ar putea depune un nou recurs la Curtea Supremă, în timp ce Duda ar putea, de asemenea, să emită acum o altă grațiere prezidențială.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce Tribunal Constitutional mai e si ala care nu e bagat in seama de Curtea Suprema?!
    Uite, la noi, ICCJ face sluj in fata CCR a PSDNL! Asa mai zic si eu!! ;))

    • Cica Tribunalul Constitutional polonez se afla sub influenta PiS si cand colo judecatorii supremi se PiS pe el! :))