G4Media.ro

Doi britanici și un marocan, capturați de forțele pro-ruse la Mariupol, au…

Sursa foto: Telegram

Doi britanici și un marocan, capturați de forțele pro-ruse la Mariupol, au fost condamnați la moarte de un tribunal din Donețk

Oficiali pro-ruși au condamnat la moarte doi britanici și un cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol, a anunțat presa de stat rusă, citată de The Guardian.

Un tribunal din estul Ucrainei, controlat de Rusia, i-a condamnat pe Aiden Aslin și Shaun Pinner după un proces de câteva zile pe care observatorii l-au numit un „proces-spectacol” pe baza unor „acuzații inventate” menite să imite procesele pentru crime de război împotriva soldaților ruși de la Kiev.

Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Newark, și Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford, au fost condamnați de tribunalul din Donetsk, teritoriu controlat de Rusia, alături de marocanul Saaudun Brahim, sub acuzația de „terorism”.

Ambii britanici au declarat că serveau în cadrul marinei ucrainene, ceea ce îi face soldați activi care ar trebui să fie protejați de convențiile de la Geneva privind prizonierii de război. Cu toate acestea, presa de stat rusă i-a prezentat pe bărbați drept mercenari, iar instanța i-a condamnat sub acuzația de „a fi mercenar”.

Miercuri, agenția de știri rusă de stat RIA Novosti a difuzat imagini cu bărbații care pledează „vinovat” la acuzațiile care li se aduc, printre care se numără și terorismul, comiterea unei infracțiuni ca parte a unui grup infracțional și preluarea sau păstrarea forțată a puterii.

Se crede, de asemenea, că Rusia se folosește de acest proces pentru a exercita presiuni asupra Marii Britanii și ar putea încerca să obțină un schimb de prizonieri pentru soldații ruși condamnați pentru crime de război în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Există un moratoriu asupra pedepsei cu moartea în Rusia, dar nu și pe teritoriul pe care îl ocupă în estul Ucrainei.

Într-o declarație făcută la începutul acestei săptămâni, familia lui Aslin a afirmat că acesta a servit în cadrul pușcașilor marini ucraineni timp de aproape patru ani și că „nu este, contrar propagandei Kremlinului, un voluntar, un mercenar sau un spion”.

De asemenea, familia a acuzat Rusia că a încălcat convențiile de la Geneva prin publicarea unei înregistrări video în care Aslin „vorbește sub constrângere și a suferit în mod clar răni fizice”.

Parlamentarul britanic Robert Jenrick a declarat pentru BBC Radio 4 că procesul a fost „o încălcare complet scandaloasă a dreptului internațional și ar trebui să fie condamnat (de comunitatea internațională – n.r.)”.

„Autoritățile ruse au ales să facă un exemplu din acești doi cetățeni britanici și este, cred, complet rușinos”. El a declarat că speră ca un schimb de prizonieri să aibă loc „în viitorul apropiat”.

Sursa foto: Telegram

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. E vreo surpriză pentru cineva?
  Cum credeți că ar fi arătat o condamnare la pușcărie pe viață dată de un tribunal ilegal, de niște ocupanți ilegali?

  Întrebarea cea mare e: ce facem NOI?

 2. Haideți la război trebuie sa denazificam Rusia. În 2 săptămâni o radem de pe fata pământului și pe trepăduși aia impotenți de chinezi dacă ridica pliscul.

 3. De LA rusi the astepti LA orice.sint o natie de parsivi.
  Asa trebuie procedat si cu cecenii si late natii prinse de ucrainieni

 4. Are sa se dea exemplu sa vada toata suflarea, inclusiv ruminii degraba latratori ca potaile de ciine.

  • Tu ești, Ivanușka Duraciok? Ce mă bucur să te întâlnesc.
   Valyai otsyuda, Vanya!

 5. Urmatorii n-or sa se mai predea pentru ca nu au nimic de pierdut.