G4Media.ro

DOCUMENT Un politician din Ungaria a cerut juriului german să îi retragă…

DOCUMENT Un politician din Ungaria a cerut juriului german să îi retragă președintelui Iohannis Premiul Charlemagne, dar organizatorii au anunțat că distincția va fi menținută

Parlamentarul independent János Bencsik din Parlamentul Ungariei a cerut juriului care acordă prestigiosul Premiu Charlemagne să retragă distincția acordată președintelui Klaus Iohannis pe motiv că ar avea un comportament anti-maghiar. Președintele juriului care acordă Premiul Charlemagne a respins însă cererea parlamentarului maghiar și a confirmat că președintelui Iohannis îi va fi decernată distincția, așa cum a anunțat în decembrie anul trecut, potrivit portalului de presă Maszol.

Politicianul din Ungaria a scris Comitetului Premiului Charlemagne în luna mai, bazându-și cererea pe o presupusă tentativă de umilire a maghiarilor din Transilvania din partea președintelui Iohannis. Scrisoarea a fost trimisă după ce președintele Iohannis l-a acuzat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, că a făcut jocul UDMR prin aprobarea tacită în Camera Deputaților a proiectului de autonomie pentru Ținutul Secuiesc.

Președintele juriului german, Jürgen Linden, a explicat că președintele Iohannis este un apărător al Constituției României, iar retorica sa a fost îndreptată contra oponenților politici, nu împotriva cetățenilor maghiari, potrivit scrisorii făcute publice.

Scrisoarea șefului juriului Charlemagne (lb. germană):

Context. Comitetul german a anunțat pe 14 decembrie 2019 că preşedintele Klaus Iohannis va primi Premiul Charlemagne, decernat în fiecare an personalităţilor care se remarcă în promovarea valorilor europene. Distincţia urma să îi fie acordată preşedintelui român în cadrul unei ceremonii pe 21 mai 2020 în oraşul german Aachen, dar evenimentul a fost amânat din cauza pandemiei globale de coronavirus.

În conferinţa de presă la care a fost anunţată decizia, preşedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden, a afirmat că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Iohannis să continue să conducă ţara sa pe calea europeană, potrivit Agerpres.

În argumentarea deciziei acordării distincţiei se menţionează că România, o ţară în care ”a reuşit să se impună o dictatură brutală” şi care a trecut prin ”dezamăgiri” în relaţia cu Occidentul, a devenit graţie eforturilor lui Iohannis ”cea mai europeană din Europa de Sud-Est”.

Iohannis ”este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai spus Jurgen Linden.

Premiul Charlemagne (Karlspreis) este acordat anual din 1950 de municipalitatea din Aachen (vestul Germaniei) unor personalităţi care contribuie la unitatea europeană sau la cooperarea între ţările europene. Totuşi, de 10 ori, în anii ’60-’70, premiul nu a fost acordat, în lipsa unui candidat suficient de merituos, potrivit organizatorilor.

În 2018, distincția i-a fost acordată secretarului general al ONU Antonio Guterres, iar în anul anterior – preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Si la ei ca si la noi ! Cand esti un parlamentar din aia de la etc , adica neimportant si nu ai cu ce sa te afirmi, prinzi o galusca d-asta si te duci cu ea pana in panzele albe daca nu cumva galusca ti-o dau unii care nu vor sa iasa in fata si te folosesc !

  PS. Cand guvernul Romaniei a solicitat Comisiei de la Venetia sa-l revoce pe Tudorel Toader Orban trebuia sa stie ca Slugarel zis si Tri bubitii nu va fi revocat pt ca nu exista motive statutare in acest sens !

  PPS. Asa si acum : insul ala sau cei din spatele lui trebuiau sa stie ca nu se va intampla ceea ce isi doresc si ca valurile facute se vor linisti repede de tot !

 2. Nu mor caii cand vor cainii!!
  Stie Lumea intreaga ce zace in UDMR, in PSD, in politrucii de la Budapesta!
  Felicitari, dle Presedinte Johannis!
  Acea interventie cu o metafora, evident, a mai potolit, cel putin la vedere(ca pe dedesubt, nu stim ce sfori trag escrocii PSD-ALDE-UDMR din Politica damboviteana!) din mizeriile facute de PSD care de 30 de ANI negociaza pe ascuns cu UDMR tot felul de mizerii de genul acelor Initiative legislative RETRASE urgent de la Parlament, DUPA interventia dura a dlui Presedinte Johannis!

 3. Ungaria e o dictatura acum, Viktor Orban conduce cu o mana de fier, ce credibilitate mai are?

 4. Pot zice orice detractorii presedintelui ( in special Ion Cristoiu), Johannis este un om serios, un european convins, si merita din plin premiul Charlemagne. Iesirea pentru care a fost taxat pe nedrept a vizat PSD si nici decum maghiarimea. A fost punct ochit punct lovit, Ciolacu nu si-a revenit nici acum.Felicitari Johannis. Victoria decisiva e aproape!

 5. Ha, ha, in document scrie ca Iohannis ii pretuieste foarte mult pe minoritarii maghiari.

 6. O decizie corecta ce mai stopeaza ideile nastrujnice ale unora

 7. Lãsînd deoparte totul, care au fost faptele de mare vitejie prin care Ionopotchivanoch Klaus si-a arãtat adîncul spirit european care zace în el??Si cum a reusit el sã europenizeze România aşa brusc fãrã sã observ?În rest sã aibã decoratii cît a avut maresalul Vorothinov cã nu mã deranjeazã.

 8. @bandholz. Va spune ceva intalnirea Consiliului Europei de la Sibiu. Dar cele doua intalniri de la Casa Alba?Mai sunt si altele, si inca destul de multe!

 9. Păi cum Viktoraș Putinovici nu a primit nimic în afara semnăturii lui Soros pe diploma de licență ? Măi să fie ! ”independentul” Janoș apără și el hunimea de dușmani imaginabili însă politica Budapestei este pro-Moscova așa uitând cum au trecut șenilele tancurilor sovietice in 1956 peste ei ! Mă întreb unde mai emigrau revolutionarii maghiari in 1956 dacă Europa ridica GARDURI ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.