G4Media.ro

DOCUMENT Textul integral al acordului național propus de președintele Iohannis partidelor privind…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

DOCUMENT Textul integral al acordului național propus de președintele Iohannis partidelor privind anularea modificărilor aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din justiție

Administrația Prezidențială a pus miercuri în dezbatere publică proiectul de acord național pe care președintele Iohannis îl propune tuturor partidelor parlamentare, prin care să își ia angajamentul de a anula modificările nocive aduse de PSD, ALDE și UDMR legislației din justiție.

Textul integral al proiectului de acord:

România este o democrație vie și vibrantă, în care cetățenii sunt activ dedicați apărării libertății, păstrării și respectării regulilor și principiilor unui stat de drept autentic, precum și continuării luptei împotriva corupției;

Românii își doresc aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, așa cum demonstrează cu claritate rezultatele votului din data de 26 mai 2019;

România rămâne profund atașată principiilor și valorilor europene. Nu există altă opțiune pentru țara noastră decât aceea a consolidării democrației și a statului de drept. Un stat de drept slăbit, fără o justiție independentă și cu instituții ale căror atribuții în combaterea corupției sunt amputate, fără respectarea principiului cooperării loiale și constructive între instituțiile statului înseamnă, de fapt, mai puțină prosperitate și securitate pentru cetățeni și o frână în dezvoltarea României;

Într-un stat de drept veritabil, într-o democrație consolidată, așa cum își doresc românii să fie țara lor, amendarea cadrului legislativ trebuie realizată prin respectarea unor cerințe esențiale precum transparența, predictibilitatea, realizarea unor ample consultări cu profesioniștii și instituțiile direct vizate și, în primul rând, consensul social.

Având în vedere că:

 • independența judecătorilor și procurorilor și eliminarea oricăror ingerințe politice în actul de justiție reprezintă fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica,
 • este obligatorie eliminarea oricăror influențe ale factorului politic în activitatea judiciară sau în gestionarea carierei magistraților și excluderea oricărei posibilități a autorităților executive de a interveni asupra activității lor de natură jurisdicțională,
 • progresele României în consolidarea independenței sistemului judiciar, a luptei anticorupție și a asigurării unei funcționări eficiente a sistemului judiciar trebuie să continue,

Ținând cont de:

 • voința suverană a cetățenilor români în favoarea statului de drept și împotriva modificărilor de natură să afecteze independența sistemului judiciar, exprimată ferm și fără echivoc la referendumul național din data de 26 mai 2019,
 • statutul României de țară membră a Uniunii Europene și de angajamentele asumate în acest sens, inclusiv din perspectiva respectării principiilor și a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene,
 • recomandările Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO,
 • solicitările asociațiilor din sistemul judiciar și ale organizațiilor civice,

NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca toate acțiunile noastre să fie îndreptate în direcția respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a democrației și a statului de drept, a interesului public al cetățenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Apărarea acestor drepturi și valori va fi o prioritate absolută pentru noi.

În acest sens, în acțiunile noastre viitoare, vom urmări realizarea cu celeritate a următoarelor obiective:

 • Transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
 • Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
 • Transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice.
 • Revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
 • Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.

De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării – atât în țară, cât și în străinătate – a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca în toate luările publice de poziție și în acțiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană și consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, și să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acțiune, principii și valori esențiale pentru România și cetățenii săi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Si ce impiedica PSD si ALDE sa semneze la misto si dupa aia sa faca tot la fel?
  Vad ca au CCR de partea lor asa ca ii doare la basketi.

  • Tocmai faptul ca de acum si pana la finalul lui 2020 vom avea cate o serie de alegeri majore din 6 in 6 luni (din care ma astept ca una din ele sa coincida cu inca un referendum). Daca ar comite o asemenea abjectie, pumnii in bot pe care ii vor fi primit de la romani la fiecare din aceste alegeri pn la finalul anului urmator efectiv ii vor desfiinta ca partid relevant.

  • Comisia Europeana face recomandari. La fel si Comisia de la Venetia si GRECO. Recomandarile nu sant obligatorii ci se analizeaza si adapteaza situatiei concrete din Romania, stat suveran si independent care are institutii democratice Parlament si Guvern. Intotdeauna am avut tradatori care se inchina la Inalta Poarta in folos propriu si niu al tarii.

  • Intotdeauna am avut pe situl G4 Media jigodii postace, asemeni lui ochila, caruia-i dau raport chiar azi, scarba rosie care esti! MCV este obligatoriu, nu-i o recomandare, daca avem chef psd-alde il respectam, daca n-avem chef, nu, vita postaca!

 2. ……………………………………………………………..
  ……………………………………………………………..
  ……………………………………………………………..

  asta inseamna modificarea Constitutiei?!

 3. In afara de faptul ca si textul asta , este tot o sarlatanie marca klauSS , asa cum a fost si referendumul .
  Daca tot o arde cu Comisia de la Venetia si Comisia Europeana , de ce nu solicita in mod direct celor doua comisii , sa trimita in colonia Romanica , un Cod penal si un Cod de procedura penala , si s-a incheiat problema .
  Sa se desfiinteze parlamentul si toate autoritatile locale , sa ramana cu puteri depline numai slugoiul de la Cotroceni , bineinteles ca slugoiul sa fie deservit de politisti,jandarmi, securisti , procurori si judecatori , ca sa duca la indeplinire cu sfintenie ordinele primite de la al 4-lea Reich .

  • Bai, du-te bai si spala-te, ca puti a prost! Pe bune, imputi https-ul pe aici, ce dracu?!
   Dar nu mai bine ii bagam la puscarie pe prostii si idiotii care nu au habar despre ce inseamna tratate cu UE si respectarea valorilor? „Reich”, auzi la prost. Asa niste pumni in cap ati merita si obligattoriu inca 4 ani de scoala!

  • Sclavule, iar esti murdar la gura de penibil!

  • @A310

   Bai, cutie zburatoare! Ce te pricepi la trolat! Vezi ca 20-20 este aproape si nu prea mai sunt bani pentru „servicii”!

   Picaj placut!

 4. TOTTAL DE ACORD. Așa să ne ajute Dumnezeu! Țineți-o tot așa domnul presedinte, ori se aliniază, ori se autodemască! Trebuie ținuți in corzi, poate își revin, deși personal mă îndoiesc.

  • Ce spui tu e de bun simt, dar ne e clar tuturor cine e psd si alde, nu? Sau avem dubii?! Pactu’ vietii, cu 0 valoare juridica!

   In campanie, psd spunea ca e cel mai pro european partid. Semneaza pactul ai sanki, continua jaful! Solutia era MODIFICAREA CONSTITUTIE! Bai frate, wtf Mr. President?! Fox asa se pierde increderea! Hello?! Alegeri in toamna?! Bye bye! Epic fail!

 5. Stimate tovarășe postac A310. Puți de la o poștă ca ești PSD-ist. Cred că ești pupătorul de poale al lui Nicolae Șerban. Ți-e rușine si cu numele tău. Sau ție frică să nu te pună cineva pe vre-un acatist. Tu nu te vezi că ai doar un neuron în creier și ăla e obosit. Protejează-te măi băiatule să nu te extenuezi! Du-te la pupincuriștii tăi PSD-isti!

 6. Ai dreptate cu piedicile care apar. Legislația actuală este ca o leasă deasă de mărăcini, ca o pădure tropicală prin care nu poți avansa decât cu maceta. Probabil asta este singura soluție pentru a ieși din acest impas. Se pare că numai un nou 1989 poate fi soluția. Lighioanele astea nu cedează așa ușor. Trebuie eliminate de pe scena politică a României. Noi sau ei? Asta este întrebarea. Ei nu au auzit de democrație, nu știu decât să mânuiască bâta, gazele si fărădelegea. Nu știu decât să-și trimită poporul in bejenie. Vor să aducă în țară pakistanezi, vietnamezi și alte neamuri care nu cer nimic decât salariul. Vom rămâne doar noi bătrânii neputincioși și infractorii care până la urmă nu vor mai fi primiți nicăiri. Dacă noi și diaspora nu ne vom primi România înapoi, Dumnezeu cu mila. Copiii și nepoții noștri vor căuta spre țări mai favorabile și nu vom mai avea pe nimeni să ne mai pună o lumânare la cimitir. Lighioanele astea atunci când vor fura tot ce au de furat, vor vinde România bucată de pământ cu bucată de pământ, până când țara și limba vor dispărea complet. Asta vreți?

 7. Voi cei care ati intrat in sevraj , la postarea mea , este dovada faptului ca nu aveti capacitatea cerebrala de a analiza ceva , fara URA si PATIMA .
  Nu pot decat sa va compatimesc , nu stiu cati dintre voi aveti mai multe studii decat mine.
  Ca precizare , nu am fost „tovaras” .
  In ceea ce priveste „minunatul occident” pot sa va comunic ca il cunosc ,
  din anii 1980 .
  In rest numai de bine !
  P.S. Cei mai multi dintre voi sunteti „vai de voi”, in cel mai fericit caz
  apartineti „proletariatului digital”.