G4Media.ro

DOCUMENT Salarizarea bugetarilor, marile modificări propuse de Ministerul Muncii: Sporuri de maximum…

DOCUMENT Salarizarea bugetarilor, marile modificări propuse de Ministerul Muncii: Sporuri de maximum 20% din salariul de bază, uniformizarea salariilor din primării, spor de performanță lunar

Ministerul Muncii propune schimbări majore în salarizarea bugetarilor, potrivit unui memorandum anunțat pe agenda ședinței de guvern de miercuri.

Principalele modificări sunt plafonarea sporurilor la maximum 20% din salariul de bază, refacerea coeficienților de ierarhizare în funcție de care sunt calculate salariile, o grilă separată pentru angajații din administrația locală, dar și introducerea unui spor de performanță lunar.

 • Iată principiile majore enunțate în memorandum:

– reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei;

– introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;

– plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual;

– revizuirea sistemului de acordare a sporurilor :

a) sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
b) analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante;

– acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite;

– implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în acelașii timp, în scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și al înlăturării posibilității contestării unor prevederi în fața instanțelor de judecată.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Cred ca treaba asta cu salarizarea , legea muncii e mare cacialma , intr un final nu va fi nimic, nici o lege , numai gargara penelista .

 2. Spor de performanță. Performanta e grea de evaluat și în companiile private unde se muncește pe bune. La stat vor completa hârtii peste hârtii și vor ieși toți super-perfomeri. Mai pui și sporul plafonat chipurile la 20%, sa tot fii angajat la stat.

  • Partea proasta e ca va fi greu de realizat un sistem unitar de evaluare a performantei.Astfel fiecare institutie poate scadea pragul la care e considerata performanta ca sa-si aloce merite.Sau la scoli profii pot da note mari ca sa sustina ca i-au ridicat pe elevi.

  • Spor de ruda sau prestari servicii catre „ordonatorul de credite” 🙂

 3. Faptul că se începe cu memorandumuri mie îmi spune că e cacialma.

 4. Si concluzia: in final, VENITURILE bugetarilor NU vor scadea!
  Vor pune intr-o noua grila SALARIILE asa incat chiar fara Sporurile uriase VENITURILE sa ramana la fel, ANVELOPA Salariala va ramane la 109,5 Miliarde LEI in Buget si in 2021 si in 2022 si in 2023!
  Au repetat asta Vasilica Catu, Orban, Dan Barna, Kelemen Hunor si Raluca Turcana: VENITURILE bugetarilor NU vor scadea!
  Jigodiilor!!!!!!!!!

  • Adevăr grăiești.

  • Scaderea veniturilor bugetarilor va antrena si scaderea ofertei salariale din mediul privat. Salariul de la stat, care este public, a fost mereu etalonul de la care se pleaca in negocierea venitului in privat. In practica, raportul dintre salariul la stat si cel de la privat se va mentine, doar ca sumele nete vor fi mai mici. Masura va duce la profitabilitate crescuta pentru agentii economici privati, dar nu si pentru angajatii lor.

 5. Era vorba de restructurarea aparatului de stat ,de eliminarea de la stat a pensionarilor cumularzi, era vb de tăierea salariilor și sporurilor, era vorba de eliminarea pensiilor speciale Unde ????? Când??? Ce mangleala de recidivisti au ăștia. Tot ce au tăiat au fost vaucherele de care depindeau Horeca ca bugetarii oricum au bani de concediu dar afară nu aici ei își fac vacanțele în țări exotice nu în țară iar cu vauchere susținea Horeca. Ce mizerie de țară.

  • Era in campania electorala…
   Acum, dupa ce s-au instalat la osul de ros, nu mai e…

  • Treci va la muncă și lasă vrăjeală .Tu credeai tot ce spunea PNL și USR în campanie? Și muncește mai cu spor că vreau mărire de salar că sa ies cu pensie grasa la 47 de ani ,nu mai freca menta pe net.

 6. Legea e bună, dar când se vor echilibra pe familii ocupaționale atunci e marea belea:
  – exemplu un consilier principal din DGASPC Vaslui are brut 6000, iar cel din Suceava are 5500, echilibrarea se va face la venitul cel mai mare.. Cum necum se vor echilibra în sus la 6000

 7. Spor de performanta stabilit de cum vor muschii sefilor vechili pe mosie!
  Si apropo, voi la guvern cum va masurati performantele? Cati romani mor zilnic cu zile?

 8. Sunt medici care iau și 10.000 din sporuri pentru că un prost a decis că sporurile se aplica la salariu. Cum sa mai duci plic la unul care doar din sporuri câștigă de doua ori că tine?

 9. Asta cu spor de performanță lunar e cea mai tare.
  In Romania nu se poate aplica asa ceva sa va fie clar cei din Guvern auziti? pt ca totul e pe baza de relații pile cunostinte.
  dacă pui ceva indicatori aia nu pot fi atinși doar de pilele lor pt ca proiecte europene tot ei primesc si nu ar trebui să fie acesta un indicator .
  doar munca brută din fișa postului.
  este trist ce e in aceasta tara.
  Si nu se schimba niciodată.

 10. Salariu trebuie să fie conform fisei postului negociat, fără nici un spor punct. Asta e jobul astia sunt banii. Ce performanță? Nu iți indeplinești sarcinile de serviciu pa. De ce să fie salariul la mână unor sefuleți care stabilesc ei sporul de perfomantă (sic).

 11. Pnl istii și au atins din start obiectivul, anume invrajbirea populației, sa ne mâncăm între noi ca să nu mai fim atenți la jocurile lor murdare… Sunteți hilari, pe bune… Invidia, aroganta și prostia nu or sa ducă nația decât în jos… Mai bine va centrati pe propria dezvoltare cât sa va pierdeți vremea și energia cu ce fac bugetarii sau privații… Nația asta e compromisă pt ca cei de la putere știu ce butoane sa va apese.. Trist

 12. Să spui că bugetarii au bani de concedii in afara nu aici denotă cel puțin necunoașterea situației reale. Poate doar daca te referi la parlamentari, că in rest te asigur că nu se câștigă chiar așa de bine. Eu sunt învățător și te asigur că nu îmi permit concedii in tari exotice cum crezi. Fără voucherele astea nu știu dacă mi-aș fi permis sa vad marea prea des. Sau muntele in vreo stațiune montană. Așa că nu e chiar așa. Nu uitați că nu toți bugetarii sunt tratați la fel. Sunt și unii pe care toți dau vina pentru tot dar sunt plătiți sub orice critică.

 13. Sper sa se faca ordine in sistemul bugetar,dar sa vedemaplicarea lor si ce modificari populiste vor face politicianii!

 14. De ce va bucurati atat ca scad salariile bugetariilor? credeti ca se maresc a privatilor? chiar deloc,vor scadea si alea…deci nu e motiv de bucurie…doar va bucurati din rautate si nu realizati ca va faceti si voua rau

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.