G4Media.ro

UPDATE Proiectul de lege care ar obliga angajatorii să dea liber angajaților…

Foto: Freepik.com

UPDATE Proiectul de lege care ar obliga angajatorii să dea liber angajaților cu copii în caz de închidere a școlilor, amânat o săptămână. Firmele ar fi obligate să plătească zilele libere din fondurile proprii – impact major în economie

UPDATE 3: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că proiectul va intra joi la votul final, iar că în comisia de muncă va fi modificat articolul referitor la cine va suporta costul concediilor. Ciolacu a spus că  plata zilelor libere acordate de angajator să se deconteze din taxele şi impozitele colectate de stat de la firme (detalii aici).

UPDATE 2: Proiectul a fost retrimis la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care va avea ședința după plenul Camerei, ceea ce înseamnă că minimum o săptămână nu va intra la votul final din plen.

UPDATE 1: Proiectul a fost retrimis la comisii pentru noi discuții. E posibil să revină pe ordinea de zi de astăzi sau să fie amânat minimum o săptămână

(Articol inițial) Un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și ALDE, votat deja de Senat și pus pe ordinea de zi de astăzi a Camerei Deputaților, ar obliga toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme decretate”.

Prevederea s-ar aplica părinților de copii până în 12 ani, iar zilele libere se acordă pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea școlilor, potrivit proiectului. El a fost inițiat încă din martie 2019, a trecut de Senat în iulie 2019 și acum este pregătit pentru vot (Vezi aici parcursul legislativ).

Problema majoră a proiectului este că pune o presiune economică majoră pe companiile private, pentru că le obligă să plătească din bugetul propriu indemnizația pentru aceste zile libere și nu dă posibilitatea decontării din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) sau fondul de șomaj, cum sunt platite de obicei aceste concedii.

Adoptarea proiectului de lege ar veni pe fondul problemelor pentru unii părinți cauzate de închiderea totală a școlilor și grădinițelor în perioada 11 martie – 22 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Astfel, unii părinți nu au soluții rapide pentru a-și lăsa copii în îngriijre, mai ales că soluția de a-i plasa temporar la bunici e una riscantă din cauza vulnerabilității persoanelor în vârstă la noul virus.

Pe de altă parte, mediul privat – mai ales micii întreprinzători – începe deja să simtă efectele crizei coronavirusului, Consiliul Național al IMM-urilor cerând luni autorităților măsuri de sprijin. Or, o creștere a costurilor prin acoperirea indemnizației pentru zilele libere ar însemna o presiune suplimentară pentru companiile private.

Inițiatorii legii sunt Boboc Valentin Gabriel, Ciuhodaru Tudor (PSD), Avram Constantin, Calotă Florică Ică, Cătăniciu Steluţa-Gustica, Cucşa Marian-Gheorghe, Cupă Ion, Lovin Dumitru (ALDE).

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. În toamnă mai facem 5 vaccinuri. Asta se va întâmpla. Hai, că deja ne-am obișnuit.

  • Facem? Tu n-ai facut niciunul

  • „se confirmă că persoanele care sunt vaccinate sunt în continuare mai bine protejate de forme grave de boală şi deces.”
   Fiecare se protejeaza cum il duce mintea. Cred ca e preferabil sa asculti sfatul majoritatii medicilor decat al analfabetilor functionali plini de complexe de inferioritate ca nu au reusit in viata 🙂

 2. Iar a scos capul dl. Jurma, auto-intitulat expert. II recomand o vacanta prelungita.

  • Puneti in articol si o poza cu Jurma, imi e dor de el.
   Chereches ce mai face? S-a mai spalat intre timp?

 3. Știm, cunoaștem „procedura”.
  Urmează resuscitarea lui Jurma, Moldovan, Cherrecheș…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.