G4Media.ro

DOCUMENT Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a răspuns lui Marcel…

DOCUMENT Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a răspuns lui Marcel Ciolacu: Îi dă dreptate pe tema modificării legislației electorale, dar îi amintește de comportamentul PSD care a produs ”îngrijorări cu privire la statul de drept”

Șefa Executivului European i-a transmis un răspuns președintelui Camerei Deputaților la scrisoarea în care Marcel Ciolacu avertiza Bruxellesul că ordonanțele legate de modificarea legislației electorale aprobate de Guvernul Orban creează un ”precedent periculos” și că ”această situație nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani”.

Ursula von der Leyen susține în această scrisoare că ”democrația și statul de drept sunt valori fundamentale ale Uniunii Europene”, iar ”stimularea democrației și întărirea statului de drept în Uniunea Europeană reprezintă priorități cheie ale mandatului meu”.

Însă șefa Comisiei Europene dă dreptate social-democraților cu privire la modificările legilor electorale.

”Comisia de la Veneția a Consiliului Europei recomandă în Codul de Bune Practici în Materie Electorală că elementele fundamentale ale legilor electorale, în particular procedura sistemului electoral, componența comisiilor electorale și delimitarea circumscripțiilor electorale, nu ar trebui să fie modificate cu mai puțin de un an înainte de alegeri sau ar trebui să fie prevăzute în Constituție sau într-un act normativ de nivel superior”, se arată în scrisoarea trimisă de Ursula von der Leyen.

Însă șefa Executivului Uniunii Europene nu uită de modificările pe care PSD le-a făcut prin ordonanțe de urgență în perioadă 2018-2019, ani în care social-democrații și cei de la ALDE nu luau în considerare avertismentele venite de la Bruxelles.

”Cu privire la situația din România, între noiembrie 2018 și mai 2019, Comisia a ridicat de câteva ori îngrijorări cu privire la statul de drept, inclusiv referitor la procesul legislativ. Un element important în acest proces este încurajarea funcționării mecanismelor de checks and balances (separare a puterilor în stat)”, subliniază von der Leyen.

”În ceea ce privește situațiile particulare pe care le-ați menționat în scrisoare, se pare că mecanismele de checks and balances, și în special instituții notabile ale procesului constituțonal și legislativ au adresat îngrijorări”, mai puntează președintele CE.

În plus, șefa Comisiei Europene avertizează în această scrisoare că instituția pe care o conduce ”continuă să monitorizeze progresele din România cu privire la reforma judiciară și lupta împotriva corupției în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare” și susține că ”a fost asigurată de angajamentul României de a relua procesul de reformă și de a îndeplini recomandările stabilite de Comisie, astfel încât să poată fi reluate procedurile de închidere a Mecanismului de Cooperare și Verificare”.

Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a transmis o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul lunii februarie prin care susținea că Guvernul Orban a adoptat o serie de orodonanțe de urgență care nu respectă legislația în vigoare și cerea ajutorul instituțiilor europene pentru această problemă.

”Această situație nu s-a întâmplat niciodată în România în ultimii 30 de ani și reprezintă un precedent care trebuie oprit. Acesta este motivul pentru care implicarea și reacțiile dumneavoastră sunt extrem de valoroase și sunt necesare în acest moment. Moțiunea de cenzură încheiată cu succes împotriva guvernului nu este suficientă și, din păcate, Parlamentul nu poate anula ordinele adoptate recent. Se pare că nici modificările Ministerului Justiției nu au fost luate în considerare, în ciuda faptului că astfel de schimbări nu ar trebui să se producă cu câteva luni înainte de alegeri”, susținea Marcel Ciolacu în scrisoarea transmisă președintelui Comisiei Europene.

Foto: Ursula von der Leyen / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Aparent Domnul Ciolacu se plange acuma de modificari electorale. De ce nu a facut asta cand PSd ul a masacrat legile justitiei? Daca s-ar depune aceasi energie pt binele tarii cum se depune si pentru coruptie din STAT am fi pe primul loc in UE.

  • Ce „a masacrat”? Semnalarile CCR care nu convin secu-hotilor? Pai, de ce nu se depuna efort la fel si pentru psd cu 1000 lei si o ciocolata fataq de miliardele furate cu nup pentru alde base-joianni$$?

 2. Să vedem ce spune Mandolină, că tocmai a luat-o în freza aia vopsită de la „Brucsel”.
  Că Dl. Goe Werner știu deja ce va spune: „Nu —— știu ——– și —— nici —– nu ——– mă ——-interesează—–”

 3. Prin Europa bantuie un mamifer corcit. Un buldog sinistru, avortat, din imperechere incestuoasa, dintre pcr si fsn cu ascendenta in prm.. Cine este bizara jivina in andropauza politica, socilaist doar cu numele si democrat de rasul curcilor. Vasilica Marcelica Ciolaccilazaurus! Dobitoaca maligna, zbu-Ciumata, inculta si imorala, putoare abisala, contagioasa care pastreaza in sange reziduuri comunistoido-rusofone. Evident, corcitura cu mutra diforma se lauda ca face reforma. Ca orice cameleon cu alura de sobolan. In fine, aratania hidoasa nu face decat sa dea o portie de spoiala geopolitica. Ca orice totem pcr – de oripilat UE!

 4. Ordonanta este ok.Von der Leyen stie foarte bine ce mafioti sant PSD-isti.Orbane continua cu ordonanta, Bruxellul nu se opune.

  • Să-l ia in gură să-l îndrepte, statu de drept.

 5. Atunci cand e vorba de modificarea unor legi in favoarea electoratului si a democratiei, termenele isi pierd prioritatea.
  Daca un guvern anterior a modificat legislatia intr-un mod daunator democratiei, guvernul ulterior are obligatia sa aduca modificarile necesare, fara sa mai tina cont de termenele impuse, indiferent ca e vb de un an, de 6 luni sau de cateva saptamani.
  Logica si dreptul primeaza in fata oricarei decizii luate anterior, chiar si de catre o Curte Constitutionala.
  Dar pt asta e nevoie de o noua majoritate parlamentara.

  • Lana, daca te referi la alegerile primarilor in 2 tururi, iti aduc aminte ca PNL-ul si PDL-ul au schimbat aceasta lege daunatoare cum o numesti tu iar faptul ca tie ti se pare normal ca sa incalci o lege ca sa indrepti ceva ce tie ti se pare gresit reprezinta cea mai mare imbecilitate posibila care incalca principiile democratiei si ale statului de drept. Nu mai suntem pe timpul comunismului sa incalcam orice regula/lege ca asa vor muschii nostrii. Ai o minte bolnava si o gandire comunista.

 6. Sa recapitulam :
  alegeri in doua tururi 0
  alegeri anticipate 0
  alegeri prin care dreapta sa fie avantajata de votul in circumscriptii 0

  Si uite asa Sica si-a batut joc de alegeri de orice fel din care va iesi in avantaj tor PSD.
  Cine credea ca UE imparte dreptatea s-a inselat , doamna asta crede ca in Romania PSD este victima si asta din jocul absolut stupid a lui Sica in fata unui mamuut care stie bine cum sa castige puterea
  Acum poate se uita si copilasii cu galetuse de la USR si PLUS intre doua certuri pe lopatele ca sa vada cu cine au de-a face.

 7. Acesta este paradoxul: PSD-ul, acel animal foarte puturos, cerând sprijinul instituțiilor europene, după ce, acuma nu prea mult timp, făcea cu boltă peste toate forurile europene și pe toate recomandările formulate de către acestea. De ce au lătrat acești inși libidinoși? Că le este lezat un interes al lor de grup, nici într-un caz un interes al cetățenilor, pentru care, cică, funcționează ei ca gașcă politică, partid, este prea mult spus. Ăștia luptă numai pentru ei și ale lor interese, cum o tot fac de 30 de ani, și nu pentru țară, cum s-au angajat să o facă. Doar aceste schimbări propuse sunt în beneficiul sporirii procesului democratic și întăririi participării cetățeanului la viața publică și în cadrul procesului de luare a deciziilor, ei opunându-se tocmai acestui aspect, dar în campanie vin cu un tupeu și cu o neobrăzare scabroase și ne vorbesc despre cum ne vor face ei bine și că ei luptă pentru noi și ale noastre priorități. Jegoșilor, asta era una dintre prioritățile noastre! Reprezenta dorința noastră și solicitarea formulată de către societate! Cum vine asta, neghiobilor? Veniți și ne spuneți că sunt mai importante prioritățile voastre decât ale noastre, și atunci cum stăm cu interesele societății pe care le reprezentați, nenorociților?! Voi ar trebui să reprezentați în Parlament voința poporului, nevoile sale și cerințele de politici publice formulate dinspre aceasta și nu pe ale voastre! Iar alegerile în două tururi și alte astfel de modificări ne vizează pe noi și cerințele noastre, iar voi trebuie să le transpuneți în practică, parașutelor, că așa vrea populația în majoritatea sa! Cu astfel de găști la guvernarea țării, nici nu trebuie să ne mirăm că ne aflăm aici. Fără apartenența noastră la Uniunea Europeană am fi fost și mai jos. Ne-au mai tras ei, altfel eram și mai pricăjiți! Vai de soarta acestei țări! Cu astfel de politicieni, așa politici publice!

 8. mă voi credeți că președinta comisiei Europene nu știe cine e ciuma roșie stați liniștiți .
  Ciolacu crede că va apuca iar ciolan dar ciuciu le ajunge cît și-au bătut joc de noi cu spațiile lor cu hoțiile lor cu jocurile lor politice pentru că pot e foarte grav ce se întîmplă în RO mă să ai un job la stat numai așa pe felie fără nici un fel de concurs doar cu recomandare (era PSD) mai lăsați o moartă cu victimizarea că noi vedem APSOLUT totul și la vot veți fi taxați sau recompensați după faptele fiecăruia..

  • De ce au unii impresia ca Pnl este altceva decât psd. Aceiași hoți, corupti și mafioți.Pnl,a tăiat cumva pensiile speciale așa cum a promis ?Nu,a desființat 2-3000 pensii pt .praf în ochii proștilor.In rest..unui colonel cu o pensie de 8400 ron i s-a majorat cu 4,7%,,Și a ajuns cam la 8800 ron.

 9. Daca citiți scrisoarea (vezi link din articol) veti notă o răceală diplomatică = pe fond răspunsul e o trimitere la mcv = o incriminate voalate a PSD pt masacrarea justiției si a statului de drept. In substanta raspunsul comisiei e un NU la plângerea dlui Ciolacu (care încearcă sa spele PSD de noroi. ) Dar e mission imposible!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.