G4Media.ro

DOCUMENT Parlamentul European va da votul final pentru noul program de sănătate…

DOCUMENT Parlamentul European va da votul final pentru noul program de sănătate al Uniunii Europene / EU4Health alocă 5.1 miliarde de euro, din care cel puțin 20% pentru prevenirea bolilor și promovarea sănătății

Europarlamentarii vor dezbate și vota, în sesiunea plenară din această săptămână, programul EU4Health în valoare de 5.1 miliarde de euro (2021-2027), care vizează o mai bună pregătire a sistemelor de sănătate din Uniunea Europeană pentru amenințările viitoare.

Dezbaterea va avea loc de marți dimineață și va fi urmată de un vot privind acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Consiliul la data de 14 decembrie 2020.

Potrivit textului de compromis, programul UE pentru sănătate (EU4Health) va aloca bani pentru mai multe domenii, cum ar fi amenințările transfrontaliere la adresa sănătății, sporirea disponibilității și accesibilității medicamentelor și a dispozitivelor medicale, precum și sprijinirea creării unui „spațiu european al datelor privind sănătatea”.

Criza COVID-19 a evidențiat numeroase puncte slabe ale sistemelor naționale de sănătate, inclusiv dependența lor de țările din afara UE pentru furnizarea de medicamente, dispozitive medicale, precum și echipamente de protecție.

De aceea, programul va sprijini acțiunile care încurajează producția, achizițiile și gestionarea unor astfel de produse în UE, pentru a le face mai disponibile și mai accesibile. Sunt eligibile și acțiunile de dezvoltare de medicamente și a dispozitive medicale care sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu.

Unul dintre obiectivele programul UE pentru sănătate este sprijinirea statelor membre în elaborarea standardelor de asistență medicală de calitate la nivel național.

Va fi creată o Autoritate Europeană de Pregătire și Răspuns la Urgențe Sanitare pentru a sprijini un răspuns mai bun la nivelul UE la amenințările transfrontaliere pentru sănătate.

20% din bugetul total este rezervat pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor, abordând riscurile pentru sănătate, cum ar fi consumul nociv de alcool și tutun.

Digitalizarea asistenței medicale, inclusiv prin sprijinirea creării unui spațiu european de date privind sănătatea, face, de asemenea, parte din acord.

Comisia Europeană a prezentat, în mai 2020, un nou program autonom EU4Health pentru 2021-2027 ca parte a planului de redresare și ca răspuns la criza provocată de pandemia de COVID-19.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.