G4Media.ro

DOCUMENT Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a informat-o pe vicepreședinta Comisiei Europene, Vera…

Sursa foto: Unsplash/ Romain V

DOCUMENT Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a informat-o pe vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, despre masacrarea legii avertizorilor de integritate: „PSD, PNL și UDMR vor să se pună pe ei la adăpost, să poată fura liniștiți”

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunțat joi, într-o postare pe Facebook, că o va informa astăzi pe vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, în legătură cu legea privind avertizorii de integritate, adoptată de coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR în Parlament.

„Avertizorii de integritate sunt cei care dau în gât corupții. Sunt cei care au curajul să denunțe abuzurile, să semnaleze mizeriile, să dea ”pe surse” faptele penale petrecute în instituții, autorități, companii, oriunde se poate încălca legea cu urmări grave pentru noi, cetățenii.

O să depun azi o informare adresată vicepreședintei Comisiei Europene, Věra Jourová, comisara pentru valori și transparență despre ceea ce face coaliția de la guvernare. Așa cum am mai făcut-o și în trecut, pentru că autoritățile trebuie să respecte angajamentele luate, iar dacă nu o fac, trebuie să luăm măsuri să-i forțăm să o facă.

PSD, PNL și UDMR vor să-i vadă dispăruți pe-acești avertizori de integritate și e simplu să înțelegem de ce. Corupții sunt ei. Faptele penale ei le fac. Abuzurile ale lor sunt. Vor să le închidă gura avertizorilor, să le facă imposibile denunțurile, să îi expună, să-i lipsească de orice protecție. De ce? Ca să nu mai aibă nimeni curajul să îi dea pe corupți către presă, către DNA, să nu mai aflăm noi, cetățenii, ce mizerii fac ei”, a afirmat Vlad Gheorghe.

De asemenea, europarlamentarul USR amintește că România era obligată încă din toamna anului 2021 să adopte legea care să protejeze avertizorii de integritate. El a acuzat „guvernele lui Iohannis” și că au „ciuntit legea” și pe șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol, că „s-a ocupat să o termine de tot”.

Mai mult, Gheorghe afirmă că PSD, PNL și UDMR „vor să se pună la adăpost” pentru a putea „fura liniștiți”, motiv pentru care au votat legea „așa ciuntită”.

„România era obligată să dea legea care să protejeze avertizorii de integritate încă din toamna lui 2021. Guvernele lui Iohannis nu doar c-au depășit termenul, dar au și ciunțit legea. Iar madam Vicol, șefa pusă de PSD la Comisia Juridică, apărătoarea interlopilor și urmașa lui Nicolicea s-a ocupat să o termine de tot înainte s-o trimită la vot în plen.

PSD, PNL și UDMR au votat-o așa ciunțită, pentru că lor nu le pasă ce riscă România, ei vor să se pună pe ei la adăpost să poată fura liniștiți. Legea nu mai e bună de nimic în forma asta: au eliminat prezumția bunei credințe a avertizorului; raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile; avertizorii au dreptul de a divulga public informațiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile și doar dacă au raportat intern în prealabil, mecanismul de raportare intern a devenit inaplicabil la nivelul localităților mici, deci juma de Românie, unde primarii și baronii sunt stăpâni); au eliminat raportarea anonimă și au redus mult amenzile pentru cei care persecută avertizorii”, mai declară Vlad Gheorghe.

Ce înseamnă asta pentru români?

– Jaloane încălcate din PNRR – în cel mai bun caz nu mai primim niște miliarde de euro din tranșa asta, în cel mai rău caz pățim ca Polonia sau Ungaria, unde din cauza încălcării statului de drept s-a blocat cu totul.

– Amenzi pentru infringement – pe care tot noi le plătim, că nu vin Ciolacu, Ciucă sau Hunor Kelemen cu bani de-acasă. Pot fi câteva mii de euro pe zi sau 100 000 /zi – banii românilor munciți, din taxe și impozite

– MCV ridicat? Vise, taică, vise – o să stăm cu el acum nu doar pentru Secția Specială nedesființată și legile justiției măcelarite de Dragnea nemodificate, ci și pentru aceasta directivă neaplicată și efectele ei – mai multă corupție

– Schengen? La revedere și-un praz verde, stați, românilor, prin vămi!”, a explicat europarlamentarul român.

Context. G4Media a dezvăluit în premieră modificările făcute de parlamentari, la inițiativa Laurei Vicol, la legislația avertizorilor de integritate.

Un grup de peste 20 de organizații neguvernamentale a acuzat miercuri, într-un comunicat, coaliția PSD-PNL-UDMR că a transpus selectiv directiva europeană privind avertizorii de integritate, într-un proiect de lege care a trecut miercuri de Parlament.

”Mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate sunt diminuate, sunt încălcate prevederi constituționale și România riscă să intre în procedură de infringement”, se arată într-un comunicat.  Organizațiile semnatare anunță că vor sesiza Avocatul Poporului și vor informa organismele europene relevante.

Totodată, în aceeași zi, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a cerut astăzi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională noua lege a avertizorului de integritate, proaspăt votată în Camera Deputaților și trimisă la promulgare, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. Potrivit Asociației, noua lege a avertizorului de integritate, votată în Parlament, este neconstituțională întrucât ea diminuează nivelul actual de protecţie acordat persoanelor care fac avertizări publice, ignorând astfel directiva europeană în materie, pe care se presupune că ar transpune-o în legislația națională.

Președintele Asociațiiei pentru Cooperare si Dezvoltare Durabilă, Radu Nicolae, declara marți pentru G4Media.ro că amendamentele propuse de Laura Vicol la proiectul de lege care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate golesc legea de conținut, iar dacă amendamentele vor fi votate, vor descuraja semnalarea actelor de corupție și a încălcărilor de lege.

Una dintre cele mai nocive propuneri se referă la eliminarea raportării anonime și la eliminarea condițiilor în care avertizorul în interes public este protejat de răspundere pentru încălcarea confidențialității. Altfel spus, avertizorul poate fi hărțuit pentru ca a încălcat confidențialitatea.

Amendamentele propuse de Laura Vicol vizează un proiect de lege privind transpunerea directivei europene privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului uniunii(1937/2019).

Ce a propus președinta Comisiei Juridice, Laura Vicol, conform unui rezumat realizat de Radu Nicolae:

 1. Să se elimine principiul bunei credințe al avertizorului de integritate (amendament pct. 50 din tabelul centralizator);
 2. Să se elimine raportarea anonimă (amendament pct. 64 din tabelul centralizator);
 3. Raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după un an de zile (amendament pct. 64 din tabelul centralizator);
 4. Comunele, cu mai puțin de 10,000 de locuitori, nu mai au dreptul de a se grupa și de a utiliza sau partaja resurse în ceea ce privește primirea raportărilor referitoare la încălcări ale legii și în ceea ce privește acțiunile subsecvente (amendament pct. 88 din tabelul centralizator). Astfel, legea devine inaplicabilă la nivelul comunelor, cele mai multe unități administrative teritoriale din țară.
 5. Sunt exceptate de la obligațiile privind instituirea canalelor interne de raportare firmele care desfășoară activități în domenii cheie, dar care au mai puțin de 50 de angajați (amendament pct. 91 din tabelul centralizator);
 6. Se elimina condițiile în care avertizorul în interes public este protejat de răspunderea pentru încălcarea confidențialității (amendament pct. 152 din tabelul centralizator); Avertizorul poate fi hărțuit pentru că a încălcat confidențialitatea.
 7. Avertizorii au dreptul de a divulga public informații doar după ce au raportat intern și extern și după ce a trecut un termen de 3 luni (amendament pct. 180 din tabelul centralizator);
 8. Se introduc formule vagi pentru descurajarea avertizării și posibilitatea hărțuirii avertizorilor în instanță. Se dorește ca încălcările raportate să fie adevărate și necesare la momentul raportării. Cum ar putea o încălcare a legii să fie adevărată, dar să nu fie necesar de semnalat? (amendament pct. 185 din tabelul centralizator);
 9. Se dorește că avertizorul să răspundă în instanță pentru încălcarea dreptului la imagine, încălcarea drepturilor de autor, încălcarea secretului profesional, încălcarea normelor de protecție a datelor, divulgarea secretelor comerciale atunci când face o raportare (amendament pct. 201 din tabelul centralizator)
 10. Se dorește eliminarea posibilității ca instanța să dispune, pe calea ordonanței președințiale, chiar dacă nu există judecată asupra fondului, suspendarea represaliilor asupra avertizorilor. (amendament pct. 229 din tabelul centralizator);
 11. Se dorește eliminarea obligației de publicare, de către instituțiile care au abuzat avertizori, într-un cotidian local sau național, pe cheltuiala lor, a unui extras din hotărârea prin care a fost constatată dispunerea în mod nelegal a represaliilor împotriva avertizorilor (amendament pct. 232 din tabelul centralizator);
 12. Toate amenzile pentru încălcarea legii de protecție a avertizorului sunt diminuate cu 70%-90%, la niveluri ridicole (amendament pct. 233, 256-260, 263 din tabelul centralizator);
 13. Se elimină obligația de a invita presa și un reprezentant al sindicatului sau al asociației profesionale sau un reprezentant al salariaților la Comisia de disciplină atunci când este judecat un avertizor de integritate (amendament pct. 243 din tabelul centralizator);

Citește și:

Sursa foto: Unsplash / Romain V

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Ce rău ii pare lui batistuta ca te a mediatizat la 10 august! Este în stare sa declare ca nu ți ai luat degeaba bastoanele alea în cap! Cred ca știe și Europa și SUA ce se întâmplă pe la noi dar ii lasă să treacă furtună asta!

 2. Măcar USR încă susține democrația.

  • Până când USR nu se delimitează ferm de violențele rezistenților din 10 august acest partid o să fie veșnic considerat de partea infractorilor la fel ca și PSD în cazul celorlalte „mineriade”.

  • Ha ha ha ha!!! Ce susține, democratia??? Cu sacii de buletine de voturi ascunsi??? Ciudata democrație susțineți voi marxistii. Ca în 1917 în rusia, ca în 1918 la budapesta, ca la 6 martie 1945 în România, ca mai apoi in toate tarile lagărului comunist, ca în grecia, ca în ucraina, ca în Moldova, ca acum în Franța, ca pana acum în Germania… Nu. Mai spun de faptul ca i-ați adus pe ai voștri la putere când v-ați dat cu stângul în dreptul cu moțiunea. Dacă sunteți atât de democrați, de ce v-ați destrămat ca o basma veche??? V-ați certat pe bani? Pe funcții? Pe putere?

 3. Șerban Nicolae și „Altă întrebare” s-au iubit cu foc și au făcut mulți copii, cărora le-au lăsat moștenire Parlamentul.

 4. Din ciclul „să plângem cu useriștii”

 5. Bravi USR . Trebuie sa fiti mai vocali.

 6. S-ar parea ca membrii aliantei toxica PSD-PNL-UDMR au aflat pretul corect al Verei Jourova si i-au inchis gura cu niste bani sau alte avantaje, ca sa ignore m@gariile guvernantilor din Romania.
  Cel putin asa s-a vazut la vizita Jourovei in Romania: pace si prietenie cu mafiotii guvernamentali romani.
  Sper sa ma insel, dar sunt slabe sperante ca useristul asta s-o convinga pe Jourova ca legile USL sunt ticaloase.

 7. Absolut normal din partea JAVRELOR TURNĂTOARE , care se erijează în salvatorii românilor. Pe când ei ,USR-iști în realitate sunt cei mai ABJECȚI ASASINI ECONOMICI .

 8. Bravo Usr , acum sunt siguri ca voi nu aveati ce sa cautati la guvernare, icurcati hotii si nu puteau fura in voie.

 9. turn.ator. min.cinos, ba.ga.ti.ai. pl.a in ma.ta de si.fon, esti un ca.ncer to.xic, trebuie sa fii bagat la pus.ca.rie pentru tr.a.darea intereselor Statului ROMAN

  toti u.se.r.ristii sunteti un c.a.n.cer tr.ada.tor la adresa ROMANIEI, nu exista UNUL care sa lucreze pentru binele tarii, doar impotriva ei