G4Media.ro

Doar șapte țări din lume respiră un aer sigur, trei dintre ele…

Sursa foto: ANGELA WEISS / AFP

Doar șapte țări din lume respiră un aer sigur, trei dintre ele se află în Europa / Cât de poluat este aerul în România (raport IQAir)

Doar șapte țări din lume au respectat nivelurile sigure de poluare a aerului în 2023, arată un nou raport al companiei elvețiene IQAir, specializată în tehnologia calității aerului, transmite Euronews.

Raportul privind calitatea aerului la nivel mondial, publicat în această săptămână, se bazează pe datele provenite de la peste 30.000 de stații de monitorizare din 134 de țări, teritorii și regiuni.

Dintre acestea, s-a constatat că 124 au încălcat nivelurile sigure de PM2.5 (particule fine), conform orientărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aceste particule microscopice, cu un diametru mai mic de 2,5 microni, pot fi inhalate adânc în plămâni și pot ajunge chiar în sânge. Ele au fost asociate cu boli cardiace și pulmonare, hipertensiune arterială, risc crescut de astm, depresie și anxietate și moarte prematură.

Cele șapte țări care au respectat linia directoare de siguranță de cinci micrograme pe metru cub de aer (µg/m3) sau mai puțin au fost Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă.

Puerto Rico, Bermuda și Polinezia Franceză s-au încadrat, de asemenea, în nivelurile de siguranță.

În Europa, Islanda a avut cel mai curat aer, cu 4µg/m3, urmată de Estonia cu 4,7µg/m3 și Finlanda cu 4,9µg/m3, cele trei țări fiind incluse în grupa albastră, adică cea a țărilor cu cel mai curat aer.

România se află în categoria portocalie – cu o poluare de până la cinci ori mai mare decât nivelurile de siguranță – alături de Moldova, Albania, Grecia, Turcia, Serbia și Muntenegru.

Bosnia și Herțegovina a înregistrat o scădere de 18% a nivelurilor de PM2.5 în 2023 față de 2022, dar rămâne cea mai poluată țară din regiune, urmată de Macedonia de Nord – ambele încadrate în categoria roșie, cu niveluri de poluare de peste cinci ori mai mari decât standardul de siguranță.

Igdir din Turcia este cel mai poluat oraș din Europa, cu niveluri de PM2.5 de peste nouă ori mai mari decât standardul de siguranță.

La nivel mondial, Bangladesh ocupă primul loc în topul poluării, cu o concentrație de 79,9 µg/m3 – de peste 15 ori mai mare decât valoarea orientativă anuală a OMS pentru PM2.5.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Si tot nu se face nimic impotriva arderilor ilegale…