G4Media.ro

Update: DNA nu își va suspenda activitatea, dar cere Avocatului Poporului să…

Update: DNA nu își va suspenda activitatea, dar cere Avocatului Poporului să atace OUG-ul pe justiție la Curtea Constituțională

UPDATE ora 15:00 – Procurorii DNA au decis marți să protesteze față de ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției, dar nu își vor întrerupe activitatea. Potrivit unui comunica transmis de DNA după întrunirea Adunării generale, procurorii anticorupție au luat următoarele decizii:

  • Susținerea Hotărârii nr 95/20.02.2019 a Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 conțin prevederi neconstituționale și care vor conduce la blocarea activității Ministerului Public, inclusiv D.N.A
  • Susținerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 7/2019
  • Solicitarea ca titularii îndreptățiți să declanșeze un conflict juridic de natură constituțională între Guvern ca legiuitor delegat și Autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG nr. 7/2019 pun în imposibilitate Ministerul Public să își exercite atribuțiile constituționale.
  • Transmiterea unei scrisori deschise către ministrul Justiției pentru a explica modul în care urmează să fie derulată și finalizată procedura de ocupare a funcțiilor de procuror șef secție la D.N.A în intervalul de 22 de zile, rămas până la expirarea delegărilor, având în vedere că, urmare a OUG 7/2019 delegarea în aceste funcții nu mai este posibilă
  • Sesizarea reprezentanților GRECO – Grupul Statelor împotriva Corupției și a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficiența organelor de urmărire penală din perspectiva infracțiunilor de combaterii corupției si a spălării banilor.
  • Transmiterea pe pagina de internet a instituției a unui mesaj public privind riscul blocării activității instituției ca urmare a OUG nr. 7/2019 și a paralizării combaterii corupției la nivel înalt.

UPDATE ora 13:15: A apărut o controversă în rândul procurorilor DNA cu privire la numărătoarea voturilor privind suspendarea activității. Unele surse susțin că ar fi fost nevoie de încă 2 voturi pentru ca propunerea suspendării activității să fie adoptată. Controversa este provocată de art. 121, alin. 10 din Regulamentul de Ordine Interioară, care spune că hotărârile Adunării Generale se iau cu votul majorității membrilor, dar nu este clar dacă prevederea se referă la numărul procurorilor care sunt prezenți în adunare sau la numărul total al acestora. Rămâne de văzut dacă se va relua votul și ce decizie vor lua procurorii DNA cu privire la suspendarea activității. Celelalte decizii privind sesizarea Avocatului Poporului, PG, GRECO și Moneyval au fost adoptate cu unanimitate.

De asemenea, au mai existat două propuneri de protest: prelungirea activității cu două ore zilnic, pentru a demonstra că, dimpotrivă, procurorii DNA vor să muncească mai mult pentru consolidarea luptei anticorupție, și încetarea activității 10 minute zilnic plus proteste în fața instituției. Acestea nu au întrunit voturile necesare adoptării lor.

Știrea inițială:

DNA a decis să-și suspende activitatea. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale de marți, și vine ca urmare a adoptării de către Guvern a Ordonanței de Urgență nr. 7 la propunerea ministrului Justiției Tudorel Toader, potrivit publicației Info-sud-est.ro.

DNA va cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea OUG, va cere de asemenea Parchetului General să sesizeze CCR și va sesiza GRECO și Moneyval.

Luni, și DIICOT a decis să își suspende activitatea timp de două săptămâni, între orele 08:00 și 12:00. OUG 7 adoptată în 19 februarie aduce schimbări majore în Justiție și a provocat nemulțumiri foarte mari în rândul magistraților, inclusiv între cei care fuseseră de acord cu schimbările anterioare ale legilor justiției făcute de Guvernul PSD. Mai multe asociații de magistrați s-au poziționat ferm împotriva ordonanței și au cerut abrogarea ei. De luni, mai multe parchete din țară și un tribunal și-au suspendat activitatea în semn de protest (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Daca ajunge DNA pe la Avocatul Poporului nu-l verifica si la „sertare” sa afle daca nu cumva mai are si alte sesizari de trimis la CCR? De la popor. Ca poate se poarta abuziv si cu subordonatii lui si e ca patronul stapan pe firma!
    Sau dreptatea nu e pentru toti? – ca de exemplu pe functionarii publici cine ii intreaba daca nu ii doare „jugul” stapanului – oricine ar fi ala, la AP, RAR, SGG

  2. Deci exact ce vroiau unii, sa se oprească activitatea DNA, felicitari?

  3. Avocatul Poporului nu e al poporului.
    Este surd.
    Si nici nu intelege nimic.
    Asteapta pensia mărită.
    Iar după aceea nimic.
    Ca si astazi.
    Nimic.

  4. Avocatul poporului este in a7a zi si trebuie sa se odihneasca dupa cum a si declarat odihneasca-sar mort sa se odihneasca. Al dracu cu sufletul lui de chior handicapat cum sfideaza pe toata lumea. Asta inseamna sa fii sugator de pule. Asa a fost si asa a ramas si asa va ramane un cacat chior si handicapat.

  5. Vai de capul lui! Ce e in stare omul sa faca si sa suporte pentru cativa dolari in plus!