G4Media.ro

Dispută Putin-Borisov pe tema construcției Turkish Stream/ Cum îi răspunde premierul Bulgariei…

Dispută Putin-Borisov pe tema construcției Turkish Stream/ Cum îi răspunde premierul Bulgariei președintelui rus la acuzația că tergiversează construcția gazoductului

Fiecare are dreptul de a căuta rute alternative, noi căutăm o diversificare alternativă, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, în replică la afirmaţia preşedintelui federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care a acuzat Bulgaria că tergiversează realizarea proiectului Turkish Stream pe teritoriul său.

„În plus, probabil din punct de vedere politic nu sunt foarte mulţumiţi de faptul că Bulgaria este un membru atât de loial şi de puternic al NATO şi al UE. Cum tergiversăm proiectul ?! Preşedintele Putin nu a fost informat corect. La kilometrii 160-170, deja se instalează conducte. Răspunsul meu pentru Putin este că este binevenit să viziteze şi să vadă viteza cu care construim, în medie cinci kilometri pe zi. Am început târziu, pentru că trebuiau efectuate multe proceduri. Respectăm regulile UE, de aceea sigur îl vom construi. Amintesc faptul că am deschis legătura cu Turcia a Turkish Stream, care pe teritoriul Bulgariei se numeşte Balkan Stream, cu toate staţiile de măsurare şi noile staţii de comprimare. Nu vreau să intru în discuţii despre ce anume a dorit să spună preşedintele Putin. Avem asigurări din partea UE şi SUA că Bulgaria va fi un hub de distribuţie a gazelor naturale. Nu cred că sârbii îşi vor construi mai repede partea lor din Turkish Stream. Nu există întârzieri din partea Bulgariei. Ţara noastră respectă toate cerinţele şi procedurile UE, spre deosebire de ţări precum Serbia, Rusia sau Turcia. Bulgaria respectă procedurile UE, nu suntem nici Serbia, nici Rusia, nici Turcia, au fost anunţate licitaţii”, a subliniat premierul bulgar.

Borisov a precizat că, cel mai târziu anul viitor, Bulgaria va primi gaze din alte surse prin Grecia.

Expert bulgar în energie: „Putin doreşte să accelereze construcţia proiectului Turkish Stream”

„Putin a spus două lucruri: că întârziem construcţia Turkish Stream şi că o facem în mod intenţionat. Prima parte este adevărată. Există cauze obiective, care sunt publice, despre întârzierea construcţiei. Noi suntem dependenţi de gazul rusesc. Poate că Putin a fost indus în eroare de experţii săi, dar noi avem un acord, iar Turkish Stream trebuie finalizat până la mijlocul anului viitor”, a declarat expertul în energie prof. Atanas Tasev, citat de postul naţional de televiziune BNT din Bulgaria.

„Este absurd să se afirme că Turkish Stream ne poate ocoli. Vucic nu are probleme legate de licitaţii, acolo se lucrează în stilul lui Putin – imediat ce se spune ceva, trebuie îndeplinit”, a subliniat expertul în energie. Potrivit acestuia, preşedintele Federaţiei Ruse doreşte să accelereze procesul de construcţie a gazoductului.

Surse: Novini/ bnr.bg/ Rador/

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.