G4Media.ro

Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de președintele Iohannis după ce Antena 3…

Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de președintele Iohannis după ce Antena 3 i-a adresat o petiție în acest sens

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat joi pe disidentul anticomunist și fost deținut politic Iulius Filip, oferindu-i Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a ”în semn de apreciere deosebită pentru determinarea și curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist și în semn de respect pentru suferințele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ”Klaus Iohannis a acționat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile și principiile europene. Prima acțiune publică a Președintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat pentru libertate și democrație”.

Din 2014 și până în prezent, se mai arată în comunicat, președintele Iohannis a decorat 55 de foști deținuți politici, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste.

Gestul președintelui Klaus Iohannis vine în contextul acuzațiilor lansate la adresa procurorului general, Augustin Lazăr, criticat pentru că în a doua jumătate a anilor 80 a recomandat, din poziția de șef al comisiei de eliberări condiționate de la Penitenciarul Aiud, menținerea în arest a lui Iulius Filip, condamnat politic de regimul comunist.

Context. Pe data de 8 aprilie, Antena 3 i-a adresat o petiție președintelui Klaus Iohannis, semnată de Mihai Gâdea și Adrian Ursu, solicitându-i să-l decoreze pe Iulius Filip cu cea mai înaltă distincție

”Subsemnații vă solicităm să procedați, potrivit prerogativelor constituționale, la demararea procedurii pentru decorarea cu cea mai înaltă distincție a statului român („Steaua României”) a eroului anticomunist Iulius Filip, disident condamnat la închisoare politică în anii regimului ceaușist. Gestul acesta ar fi o compensație firească, dar minimă – pentru anii de umilințe și suferințe, prelungiți din păcate și după căderea regimului comunist, chiar dacă nu ar acoperi refuzul dumneavoastră, revoltător și de neînțeles, de a dispune demiterea imediată a procurorului general Augustin Lazăr care se face vinovat de represiunea brutală a deținutilor politici din perioada comunistă. Ne alăturăm prin acest demers scrisorii care v-a fost înaintată personal de către avocatul Corneliu Liviu Popescu și care vizează același scop generos”, se arată în petiția Antenei 3.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Ce PR -„damage control” de doi bani !

  Vineri ?!

  Azi e joi.

  Aabi acu da de veste ?! Poate l-a decorat acum patru ani, dar a uitat sa comunice „minunea.”.

 2. Penibil gestul lui iohannis : daca te plimbi de mana cu Nicolicea, un comunist infect, nu mai ai nici o legatura cu anticomunismul ! Poate are scuza ca abuzurile din inchisoare l-au senilizat prematur si nu mai e suficient de lucid, dar nu cred ca mai era cazul sa fie decorat, daca a ajuns mascota psd-ului (continuatorul PCR-ului).
  Sau e Sindromul Stockholm ?

  • De mâna cu Nicolicea a fost Marin Iacob, nu Iulius Filip. Fa un efort și concentrează-te când citești un text, pentru a- l și înțelege !

 3. Dragnea si Iohannis au inscaunat mafia in Romania.

  • Io zic că Băsescu și cu Udrea! Ce părere ai? Da’ despre Brexit nu mai zici nimic? Da’ despre UE care se comportă că ursss, nu ne mai spui?

 4. Asta înseamnă că Iohannis nu prea ține seama de susținătorii săi și urmărește cu atenție Antena 3. :)))

 5. Cel mai tare ma scoate din sarite cum se profita acum de pe spatele si de pe urma dizidentelor unora. Rau ma enerveaza.

 6. Cred ca premiul trebuie dat lui augustin lazar, iar acesta sa il doneze dizidentului Iulius Filip. Iohannis vrea sa fie prieten si cu lupul si cu oaia, o aberatia. Sa il ia pe lazar in campaniile electorale.

 7. De unde a mai apărut și ,, dizidentul” asta !? Cred că dacă ne apucam să numărăm dizidenții, rezultatul va fi mai mare ca nr. de locuitori ai țării.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.