G4Media.ro

Discursul despre starea Uniunii: Pe ce cale o ia UE?

Discursul despre starea Uniunii: Pe ce cale o ia UE?

În discursul despre situația din Uniune, președinta Comisiei Europene a stabilit obiective ambițioase, dar care nu pot fi îndeplinite cu state membre indecise. Poate e nevoie de pași mai mici, sugerează Bernd Riegert într-o analiză pentru Deutsche Welle.

Care este situația în Uniunea Europeană? UE se află în fața unor mari provocări, uneori șovăie, dar merge înainte curajoasă. Acesta este răspunsul dat de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în discursul ei anual despre starea Uniunii. Von der Leyen a lăudat spiritul de comunitate ce ar caracteriza țările membre, chiar dacă uneori acesta este exprimat ceva mai șovăielnic. Ea a dat cel puțin impresia că este decisă să facă față provocărilor. Simultan, von der Leyen a criticat voința politică deficitară a statelor membre în ceea ce privește protecția climei, sporirea cheltuielilor pentru apărare, extinderea acțiunilor preventive în domeniul sănătății, unde vorbele frumoase nu sunt urmate din păcate și de fapte. Ursula von der Leyen se confruntă cu aceleași probleme ca și predecesorii ei. Comisia Europeană nu este un guvern al UE, ci doar o instituție care vine cu propuneri, demarează inițiative și depinde după aceea de voința statelor membre și de majoritățile la vot în Parlamentul European.

În pandemie, Comisia Europeană a procurat cu succes cantitatea necesară de vaccin, în ciuda dificultăților de la începutul campaniei de vaccinare. 70% din adulții din UE sunt vaccinați, dar diferențele de la o țară la alta sunt în continuare prea mari. Președinta Comisiei nu a explicat cum va aborda această problemă. Ea a deplâns pe bună dreptate situația scandaloasă din Africa și din alte părți sărace ale lumii, unde nu există suficiente doze de vaccin. UE vrea să doneze mai mult vaccin anti-Covid, dar tot nu este suficient. Von der Leyen nu a spus nici cum ar putea fi soluționată această problemă, în contextul căreia este nevoie de mai multă cooperare la nivel global.

Totul depinde de cele 27 de țări membre

Provocările din politica de securitate cu care se confruntă blocul comunitar sunt majore: de la Afganistan la China, trecând prin războiul cibernetic. Von der Leyen răspunde acestor provocări prin extinderea „uniunii de apărare”, un proiect care trenează de ani buni. Un plan strategic în acest sens și un summit în Franța la începutul anului viitor ar urma să furnizeze soluții pe acest subiect. Dar totul se mișcă prea încet și este mai ales un demers paralel la eforturile de a întări ramura europeană a NATO. Numeroase state membre ale UE evită în mod justificat să adopte de unele singure poziții prea războinice. Președinta Comisiei deplânge acest fapt, dar nu întreabă și de ce dau dovadă statele membre de o astfel de reținere.

La fel stau lucrurile și în politica privind migrația. Țările membre au aici interese individuale foarte diferite. Diferențele de opinie se văd cel mai bine între democrațiile liberale și cele iliberale. Comisia Europeană poate să comenteze, să avertizeze și să amenințe cât vrea, nu va obține așa nimic. Nici în discursul doamnei von der Leyen de la Strasbourg nu a fost de altfel sugerată vreo soluție la acest impas. Este îndoielnic că un nou summit UE-Africa, anunțat pentru începutul anului viitor, va fi de prea mult ajutor.

O politică ambițioasă de protejare a climei, pentru a garanta un viitor bun pentru tinerii europeni, este tema momentului. Expuse în mod clar de Ursula von der Leyen, aceste planuri au nevoie de suportul țărilor membre – care nu au căzut deocamdată de acord cu privire la modul în care ar urma să fie organizată și finanțată revoluția energetică, pe drumul spre o economie care să genereze cât mai puține emisii poluante. Propunerea Comisiei de a interzice accesul în UE pentru produse obținute prin muncă forțată în China este corectă, la fel și cea de mutare în Europa a producției de cipuri pentru computere. Două proiecte concrete, prin care se va putea măsura eficiența blocului comunitar.

Președinta CE a subliniat valorile europene, asemănările dintre țările membre și voința comună de a realiza obiectivele prezentate, chiar dacă acestea pot părea îndepărtate și imposibile. Urmează un an greu până la viitorul discurs privind starea Uniunii. Ce se va putea realiza va depinde de noile guverne din Germania, după alegerile din septembrie, respectiv din Franța, după alegerile din mai anul viitor – de modul în care acestea se vor raporta la UE și vor aborda provocările cu care se confruntă blocul comunitar. (© European Union 2020 – Source : EP)


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Sper sa se destrame!

  • Și să vină în locul ei ce ? Poți alege : China sau Rusia, sau China și Rusia / sau noi, prin noi, pentru noi, etern ”încremeniți în proiect”.

  • N-o mai duce mult. N-o apuca perioada programatica 2028-2034. Actuala perioada programatica este pentru reglari la decontare cu statele membre. UE nu are strategie pentru actuala perioada programatica (2021-2027). Evident, ca nici statele membre. Este perioada de reglare a decontarilor. Se destrama!

  • Intermarium sau Three Seas Initiative.

  • Fara Rusia, China sau comunistii din Vest.

 2. 1.UE sa devină o federație gen Eleveția sau SUA
  2. Decizile sa nu se ia prin unanimitate ci prin majoritate
  3. O armată proprie sa ne apere de migranți, ruși etc.
  4. Separația dintre stat și biserică să fie impusă mult mai agresiv
  5. Separația dintre stat si mediul de afaceri să fie trecută în Constituție
  6. Minoritațile sexuale sa aiba drepturi egale
  7.Engleza si franceza sa devină obligatorii si sa se puna accent pe istoria europeana nu națională
  8. Salarii doar în € si egale sau aproape egale peste tot în UE
  9. Facultate gratis peste tot în UE sa poata orice sarac sa aiba o educatie
  10. Participarea la orice proces electoral sa fie ohlogatoriu de minim 51%
  11. Rusia declarată inamic național si rupte toate relațiile cu „țara” aia
  Nu mai am idei dar spuneți si voi…..trolii să se abțină că oricum nu mă interesează părerea lor…

 3. La vale, condusa de niste aburiti.

 4. Ce o califică sa ocupe asa o funcție pe această femeie care a avut timp sa facă 6 copii?

 5. Strategia va fi sa supraviețuiescă după ce se autosabotează cu teme care nu produc nimic concret.

  Noul sistem ,,GPS” eșuat
  Armata europeană -eșuat
  Spațiul Schengen si migrația- eșuat
  Tranzitia la energia verde eșuat

  Lista e lungă.
  Mai băgăm niste LGBT si uită lumea.

 6. Tinerii europeni vor fi sclavii debili ai unui sistem centralizat.

 7. Homalai, energie la preturi astronomice si donatii la inamici, cam asta vad ca se vrea.
  Eu zic NU.

 8. Ue a luat-o pe calea discriminarii si incalcarii drepturilor omului. Ue trebuie sa dispara si refacuta de la 0.

 9. Decat sa ne umple toata Europa cu musulmani in cearceafe si sa ne impuna casatoria intre Dezaxati ca sa poata infia copii sa ii traumatizeze mai bine sa se destrame. Oricum se va destrama mai târziu prin razboaie multiculturale..
  Europa trebuie sa fie democratica nu cu dictate impuse de catre Comisia Europeana.
  Europenii trebuie consultati nu obligati pt ca atunci nu mai este nicio diferenta intre EU su Uniunea Sovietica.
  Ne place sau nu Anglia a fost mult mai democratica si-a ascultat poporul bine sau rau au decis singuri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.