G4Media.ro

Discurs antisemit în revista de cultură „Vatra”, reclamat de istoricul Andrei Oișteanu…

Sursa: Revista Vatra

Discurs antisemit în revista de cultură „Vatra”, reclamat de istoricul Andrei Oișteanu / Redactorul-șef Iulian Boldea, prorector al Universității ”Petru Maior”, își cere scuze pentru „accident” / Revista este finanțată de Consiliul Județean Mureș

Redactorul-șef al revistei de cultură Vatra din Târgu-Mure, Iulian Boldea, prorector la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, își cere scuze după ce a publicat un text cu discurs antisemit în cea mai recentă ediție a publicației. Mai multe persoane publice, printre care și istoricul Andrei Oișteanu au reclamat în spațiul public că un articol semnat de scriitorul Dan Culcer, unul dintre fondatorii revistei „Vatra”, conține mesaje antisemite. Revista se află în subordinea Consiliului Județean Mureș, de unde a primit pentru acest an un buget de 150.000 de euro.

Unii evrei ‒ afirmă el ‒ nu trebuiau să se amestece în treburile românilor și mai ales să nu pună în discuție valorile și miturile acestora. Dacă au făcut-o sau o fac, să nu se mire nimeni că vor suporta consecințele, zic eu…”, s-a exprimat Dan Culcer în articolul publicat în ediția nr. 10-11 din 2023, a revistei de cultură „Vatra”, din Târgu-Mureș.

Autorul argumentează că evreii ar fi contribuit la „distrugerea culturii române” și oferă chiar și exemple: „Norman Manea, Alexandru Florian, Zigu Ornea, Andrei Oişteanu şi Andrei Cornea tăceau în acest domeniu, ar fi rămas înţelepţi”.

Dan Culcer este un critic literar, prozator, poet, traducător și jurnalist român, potrivit Wikipedia. Este fondator al revistei „Vatra” din Târgu-Mureș (în mai 1971). În octombrie 1987, emigrează și beneficiază de statutul de refugiat politic în Franța, până în 1992, când obține cetățenia franceză.

Subiectul articolului vizează scrierile prozatorului româno-american Norman Manea, de origine evreiască. Dan Culcer lansează o serie de conspirații la adresa sa, cum ar fi că ar avea succes pentru că ar fi sprijinit de comunitatea globală a „jidovilor”, de „Sorosişti”, de „Oculta Mondială”, atrage atenția istoricul Andrei Oișteanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Odată plecat din România, singura şansă a lui Norman Manea de a fi luat în seamă era să-şi revendice apartenenţa la comunitatea mondial(ist)ă a jidovilor”, ar fi scris Dan Culcer.

Mai mult, Andrei Oișteanu susține că recent, în „România Literară” (nr. 51-52, 2023), Nicolae Manolescu a amendat ferm acest articol, chemând în ajutor Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). La rândul său, Andrei Oișteanu face un apel public la CNCD și la autoritățile locale ale județului Mureș, să ia atitudine cu privire la conținutul revistei de cultură „Vatra”.

La CNCD nu a fost depusă nicio sesizare în acest sens, a răspuns președintele instituției Csaba Asztalos, la solicitarea G4Media.

Redactorul-șef al revistei „Vatra”, care a aprobat publicarea acestui text, se numește Iulian Boldea, critic, istoric literar, eseist, poet și profesor universitar român, potrivit Wikipedia. Boldea este cercetător științific la ICSU „Gh. Şincai” Târgu-Mureş și profesor universitar la Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureș, unde ocupă și funcția de prorector-director al Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat.

Într-un articol publicat în cursul dimineații de marți, Iulian Boldea își cere scuze pentru „accident”.

„Regretăm sincer și ne cerem iertare pentru că nu am fost atenți la referirile antisemite din articolul domniei sale, apărut în numărul 10-11/2023 al revistei noastre. Domnul Dan Culcer a fost membru fondator al seriei noi a revistei și a contribuit la definirea profilului ei pînă la plecarea sa din țară (dl. Culcer trăieşte la Paris din 1987). A fost colaborator constant al revistei și după 1989 și s-a remarcat îndeosebi prin articolele dedicate dialogului intercultural. Nu era de așteptat din partea domniei-sale o astfel de ieșire antisemită. Nu sîntem noi în măsură să-i spunem d-lui Culcer cum să gîndească, dar ne desolidarizăm în întregime de afirmaţii precum cele făcute în ultimul articol! Apariția lui e un accident cu totul şi cu totul regretabil pe care ni-l asumăm, asigurîndu-ne cititorii că ne vom spori atenția și exigența”, scrie în articol.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...